Προετοιμάστε το αυτοκίνητό σας για το χειμώνα

Προετοιμάστε το αυτοκίνητό σας για το χειμώνα

Η προετοιμασία ενός οχήματος για το χειμώνα είναι σημαντική , αφενός κάνοντάς σας να εξοικονομήσετε χρήματα και κυρίως για την ασφάλειά σας.

Ακολουθούν 8 συμβουλές για την καλύτερη προετοιμασία του αυτοκινήτου για το χειμώνα:

Ελέγξτε τη μπαταρία σας και αντικαταστήστε την αν χρειάζεται

Οι μπαταρίες των αυτοκινήτων έχουν την τάση να χαλάνε το χειμώνα εξαιτίας της πρόσθετης καταπόνησης που προκαλούν οι χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτό συμβαίνει γιατί οι κινητήρες ζορίζονται περισσότερο, καθώς η χαμηλή θερμοκρασία κάνει πιο παχύρρευστο το λιπαντικό.

Κάντε έλεγχο στις μπαταρίες σας και σιγουρευτείτε ότι δεν υπάρχει διάβρωση στους ακροδέκτες.

Διατηρήστε τη σωστή πίεση στα ελαστικά σας

Η πίεση των ελαστικών μπορεί να αποτελέσει πηγή προβλημάτων σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Θα πρέπει να ελέγχετε την πίεση των ελαστικών σας κάθε εβδομάδα, αφού η χαμηλή πίεση αυξάνει την κατανάλωση καυσίμου και μπορεί επίσης να προκαλέσει πρόωρη φθορά των ελαστικών.

Και καθώς οι ακατάλληλες πιέσεις δυσχεραίνουν τον έλεγχο του οχήματος σε οποιεσδήποτε συνθήκες, είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα λάστιχα σας να είναι φουσκωμένα με τις σωστές πιέσεις σε κακές συνθήκες.

Εγκαταστήσετε χειμερινά ελαστικά

Αφού τα ελαστικά αποτελούν τόσο κρίσιμο παράγοντα που επηρεάζει τη δυνατότητα του αυτοκινήτου να κάνει ασφαλείς ελιγμούς, είναι εξαιρετικά σημαντικό τα ελαστικά σας να είναι σε θέση να κρατήσουν το δρόμο και να αποτρέψουν το γλίστρημα. Ακόμα και τα συστήματα υψηλής τεχνολογίας που διαθέτουν κάποια αυτοκίνητα μπορεί να καταστούν άχρηστα, αν τα ελαστικά είναι ακατάλληλα.

Τα ελαστικά που εστιάζουν στην καλή πρόσφυση στις χειμερινές συνθήκες μπορούν να σας κρατήσουν ασφαλείς παρέχοντας καλύτερο έλεγχο, μικρότερες αποστάσεις φρεναρίσματος, καλύτερη πρόσφυση σε συνθήκες όπως παγωμένες ανηφόρες, χιόνι που λιώνει, ή βρεγμένο οδόστρωμα.

Κανονίστε έναν έλεγχο των φρένων σας   

Τα φρένα σας αντιμετωπίζουν περισσότερη κόπωση το χειμώνα, οπότε θα ήταν καλό να ελεγχθούν μία, ή δύο φορές μέσα στη χρονιά.

Όταν χιονίζει, υπάρχει αρκετή υγρασία, ενώ το αλάτι μπορεί να προκαλέσει σκουριές στους δίσκους σας, μειώνοντας την απόδοσή τους.

Αντικαταστήστε τα υγρά φρένων και υαλοκαθαριστήρων με ειδικά υγρά για το χειμώνα

Η χειμερινή υγρασία μπορεί να αλλοιώσει τα υγρά φρένων σας. Στα υγρά φρένων αρχίζουν να εισχωρούν ακαθαρσίες, ενώ τα μόρια νερού που αποκτούν πρόσβαση δεν είναι καλά για το αυτοκίνητο. Είναι λοιπόν μία καλή στιγμή για να τα αντικαταστήσετε, επιλέγοντας και μία φόρμουλα που έχει σχεδιαστεί για χρήση σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Είναι επίσης σημαντικό το υγρό υαλοκαθαριστήρων να είναι κατάλληλο για το χειμώνα, ώστε να μην παγώνει από το κρύο.

Κάντε εναλλαγή της θέσης των ελαστικών σας, ή αντικαταστήστε τα αν είναι σε κακή κατάσταση

Αν τα ελαστικά σας είναι φθαρμένα, θα πρέπει να τα αντικαταστήσετε πριν παρουσιαστεί παγετός. Αν είναι σε αποδεκτή κατάσταση, μπορεί να αρκεί η εναλλαγή της θέσης τους μπρος-πίσω.

Σιγουρευτείτε ότι τα ελαστικά σας διατηρούν τη σωστή φορά. Ειδικά σε χειμερινές συνθήκες όπως στο χιόνι, η εναλλαγή είναι προτιμότερο να γίνεται ώστε να έχετε τα λιγότερο φθαρμένα λάστιχα στους πίσω τροχούς, προκειμένου να αποφύγετε την απώλεια ελέγχου του πίσω μέρους του αυτοκινήτου.

Αντικαταστήστε τους υαλοκαθαριστήρες

Μπορείτε να αποκτήσετε ένα σετ υαλοκαθαριστήρων σε χαμηλή τιμή, και αν δεν γνωρίζετε πώς θα τους εγκαταστήσετε, η εγκατάσταση από κάποιον επαγγελματία είναι επίσης φθηνή.

Τα ελαστικά των υαλοκαθαριστήρων καταστρέφονται γρήγορα στο χιόνι, οπότε καλό θα ήταν να έχετε εγκαταστήσει νέα από πριν.

Διατηρήστε το ντεπόζιτο παραπάνω από μισογεμάτο, ή και εντελώς γεμάτο σε αυτοκίνητα που δεν κυκλοφορούν στη διάρκεια του χειμώνα

Όταν υπάρχει πολύς κενός χώρος στο ντεπόζιτο του αυτοκινήτου, αρχίζει να μαζεύεται υγρασία, η οποία μπορεί να αραιώσει το καύσιμο και να προκαλέσει ανεπιθύμητη καταπόνηση στις αντλίες του κινητήρα, καθώς και σε άλλα μέρη. Επιπρόσθετα, αν αυτή η υγρασία παγώσει, μπορεί να προκληθεί σημαντική ζημιά. Αυτό σημαίνει ότι είναι σημαντικό να κρατάτε το ντεπόζιτο όσο γεμάτο γίνεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Όσο περισσότερο το καύσιμο στο ρεζερβουάρ, τόσο λιγότερο νερό μπορεί να μαζευτεί. Όταν έχουμε να κάνουμε με ένα αυτοκίνητο που δεν οδηγείται συχνά μέσα στο χειμώνα, ένα γεμάτο ντεπόζιτο μπορεί να βοηθήσει να αποφευχθούν ζημιές που θα μπορούσαν να προκληθούν εξαιτίας της εσωτερικής υγρασίας.

Related Articles