Προσχέδιο απόφασης που ζητεί να ανασταλούν οι πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ εξετάζει το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Προσχέδιο απόφασης που ζητεί να ανασταλούν οι πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ εξετάζει το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ εξετάζει σήμερα στη Γενεύη προσχέδιο απόφασης το οποίο ζητεί την αναστολή των πωλήσεων όπλων στο Ισραήλ, το οποίο βρίσκεται εδώ και σχεδόν έξι μήνες σε πόλεμο με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας από τον οποίο έχουν χάσει ήδη τη ζωή τους περισσότεροι από 33.000 Παλαιστίνιοι.

Αν υιοθετηθεί το προσχέδιο, θα είναι η πρώτη φορά που το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων λαμβάνει θέση για τη σύγκρουση.

Το προσχέδιο απόφασης τροποποιήθηκε για μία ακόμη φορά χθες Πέμπτη προκειμένου να αφαιρεθούν οι αναφορές σε γενοκτονία που υπήρχαν σε πολλά σημεία του κειμένου.

Ωστόσο εξακολουθεί να αναφέρεται στο θέμα «εκφράζοντας τη βαθιά ανησυχία για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, κυρίως για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Αυτό το προσχέδιο απόφασης υποβλήθηκε από το Πακιστάν εξ ονόματος 55 από τις 56 χωρών μελών του ΟΗΕ που ανήκουν και στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, με εξαίρεση την Αλβανία.

 

Υποστηρίζεται και από τη Βολιβία, την Κούβα και την Παλαιστινιακή Αρχή.

«Συλλογική τιμωρία»

Το προσχέδιο απόφασης ζητεί από το Ισραήλ «να τερματίσει την κατοχή» των παλαιστινιακών εδαφών που κατέλαβε το 1967, περιλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Επίσης καλεί το Ισραήλ «να άρει αμέσως τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και να σταματήσει κάθε μορφή συλλογικής τιμωρίας».

Παράλληλα ζητεί «από όλες τις χώρες να σταματήσουν τις πωλήσεις, τις μεταφορές και τις παραδόσεις όπλων, πυρομαχικών και άλλου στρατιωτικού υλικού στο Ισραήλ (…) προκειμένου να αποφευχθούν νέες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου όπως και παραβιάσεις και καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Το προσχέδιο «καταδικάζει τη χρήση από το Ισραήλ εκρηκτικών όπλων σε μεγάλη ακτίνα δράσης στις κατοικημένες περιοχές της Γάζας» και τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης «στη λήψη στρατιωτικών αποφάσεων ικανών να συμβάλλουν στη διάπραξη διεθνών εγκλημάτων».

Την προηγούμενη εβδομάδα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ψήφισμα που ζητούσε κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που όμως δεν έχει ισχύσει.

Καμία αναφορά στη Χαμάς

Στο προσχέδιο απόφασης δεν αναφέρεται η Χαμάς, αλλά καταδίκαζει την εκτόξευση ρουκετών εναντίον ισραηλινών περιοχών όπου ζουν άμαχοι.

Παράλληλα «καταδικάζει τις επιθέσεις εναντίον αμάχων, κυρίως στις 7 Οκτωβρίου 2023, και απαιτεί την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων, των ανθρώπων που κρατούνται αυθαίρετα και των θυμάτων αναγκαστικών εξαφανίσεων, καθώς και εγυυήσεις για άμεση ανθρωπιστική πρόσβαση στους ομήρους και τους κρατούμενους».

Στις 7 Οκτωβρίου μέλη της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων εισέβαλαν στο Ισραήλ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περίπου 1.160 ανθρώπους, ενώ πήραν ομήρους περίπου 250 άλλους.

Στη Λωρίδα της Γάζας παραμένουν περίπου 130 όμηροι, εκ των οποίων οι 34 θεωρούνται νεκροί.

Στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συμμετέχουν 47 χώρες, οι 18 από τις οποίες παρουσίασαν το προσχέδιο απόφασης.

Για να υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία απαιτούνται 24 ψήφοι, όμως τα προσχέδια αποφάσεων μπορούν να υιοθετηθούν και με λιγότερες ψήφους λόγω αποχών.

Το Συμβούλιο θα συζητήσει σήμερα το προσχέδιο αυτό μαζί με άλλα τρία που αφορούν τους εβραϊκούς οικισμούς, το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση και τα ανθρώπινα δικαιώματα στα κατεχόμενα από το Ισραήλ συριακά Υψίπεδα του Γκολάν.

Το Ισραήλ κατηγορεί εδώ και καιρό το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι μεροληπτεί εις βάρος του.

Related Articles