Ο πνιγμός αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου από ατύχημα στην Ελλάδα. Γι’ αυτό θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζετε τις πρώτες βοήθειες.
Με τον όρο πνιγμό αναφερόμαστε στον θάνατο που επέρχεται μέσω ασφυξίας κατά τη βύθιση σε νερό η οποία προκαλείται από την εισρόφηση του νερού από τη μύτη ή από το στόμα εφόσον υπάρξει σπασμός του λάρυγγα. Τα αίτια του πνιγμού είναι ποικίλα και περιλαμβάνουν:
- Την κόπωση
- Τον τραυματισμό της κεφαλής κατά την κατάδυση
- Την κατανάλωση αλκοόλ και τη χρήση ηρεμιστικών
- Διάφορα αιφνίδια αίτια με οξύ χαρακτήρα (π.χ. έμφραγμα του μυοκαρδίου, κρίση επιληψίας)
Επιλέξτε να πέσετε στη θάλασσα μόνο εφόσον κρίνεται απολύτως απαραίτητο (για παράδειγμα, αν δεν υπάρχει ναυαγοσώστης στην παραλία). Σε περίπτωση που κληθείτε να παίξετε το ρόλο του διασώστη, είναι σημαντικό να μην υπερεκτιμήσετε την αντοχή σας και να έχετε κάποιο άλλο άτομο μαζί σας έτοιμο να καλέσει βοήθεια. Κι αυτό γιατί κατά τη διάσωση η ασφάλειά σας βρίσκεται σε κίνδυνο μιας και το «θύμα» μπορεί να σας παρασύρει.
Αν χρειαστεί να αναλάβετε δράση, αρχικά, πετάξτε ή δώστε στον άνθρωπο που κινδυνεύει ένα σωσίβιο ή κάποιο άλλο αντικείμενο που επιπλέει (πχ. ένα ξύλο) για να κρατηθεί.
Αν χρειαστεί να βουτήξετε, αποφύγετε τις βουτιές και κολυμπήστε με το κεφάλι εκτός νερού ώστε να διατηρείτε συνέχεια οπτική επαφή με το θύμα. Για λόγους δικής σας ασφάλειας, προσεγγίστε κι αρπάξτε αυτόν που πνίγεται από πίσω, περνώντας το χέρι σας πάνω από τον ώμο του και πιάνοντάς τον από την αντίθετη μασχάλη. Για ποιο λόγο επιβάλλεται αυτή η λαβή; Για να αποφύγετε το ενδεχόμενο να σας αντιμετωπίσει ως σανίδα σωτηρίας και να σας βουλιάξει μέσα στον πανικό του. Στη συνέχεια, προσπαθήστε να τον ηρεμήσετε και τραβήξτε τον προς την ακτή, φροντίζοντας να παραμένει σε ύπτια στάση με το κεφάλι του έξω από το νερό κι υπενθυμίζοντάς του να μην κουνιέται.
Προσεγγίστε το άτομο που κινδυνεύει από πίσω για να αποφύγετε την περίφημη “θανατική περίπτυξη”.
Αν το θύμα έχασε τις αισθήσεις του στη μάχη με τα κύματα… Δεν έχετε παρά να τον βγάλετε σε κάποιο σταθερό σημείο (π.χ. ακτή, βάρκα) και να ακολουθήσετε ακόλουθα βήματα:
- Τοποθετήστε το αυτί σας κοντά στο στόμα του και δείτε αν αναπνέει ακόμα.
- Αν δεν αντιλαμβάνεστε την αναπνοή του, θα πρέπει να του δώσετε το περίφημο «φιλί της ζωής» άμεσα κι αυτό γιατί ο κρίσιμος χρόνος για να διατηρηθεί η εγκεφαλική του υγεία είναι περιορισμένος και διαρκεί μόλις 4 λεπτά. Μετά το πέρας αυτού του διαστήματος, το θύμα κινδυνεύει να εμφανίσει μόνιμες εγκεφαλικές βλάβες. Πώς θα κάνετε τεχνητή αναπνοή; Ανασηκώστε το σαγόνι του άτυχου κολυμβητή και πιέστε ελαφρά το κεφάλι του προς τα πίσω ώστε να ανοίξει η αναπνευστική οδός. Έπειτα, ανοίξτε το στόμα του και καθαρίστε το από τα ξένα σώματα (π.χ. βότσαλα, άμμος, φύκια) που μπορεί να υπάρχουν σε αυτό. Κλείστε τη μύτη του, εφαρμόστε τα χείλη σας στα δικά του και δώστε δύο εμφυσήσεις. Οι τελευταίες πρέπει να έχουν ίδια διάρκεια με μία δική σας εκπνοή.
4.Αν δεν υπάρχουν σημάδια σφυγμού, θα χρειαστεί να προχωρήσετε άμεσα σε καρδιακές συμπιέσεις προς το θύμα.
Αν δεν υπάρχουν σημάδια σφυγμού, θα χρειαστεί να προχωρήσετε άμεσα σε καρδιακές συμπιέσεις προς το θύμα.
- Μετά τις δύο εμφυσήσεις, ήρθε η ώρα να δείτε αν η καρδιά του λειτουργεί ελέγχοντας το σφυγμό του. Πώς θα τον ανιχνεύσετε; Βάλτε το δείκτη και το μέσο σας στην καρωτίδα του. Σε περίπτωση που υπάρχει σφυγμός, συνεχίστε κανονικά τη διαδικασία της τεχνητής αναπνοής δίνοντας μια εμφύσηση κάθε 5 δευτερόλεπτα.
- Αν δεν υπάρχουν σημάδια σφυγμού, θα χρειαστεί να προχωρήσετε άμεσα σε καρδιακές συμπιέσεις προς το θύμα. Ενώστε το δείκτη και το μέσο σας και βρείτε το σημείο όπου ενώνονται τα πλευρά του θύματος (κοντά στη μέση του στέρνου). Πλέξτε τα δάχτυλά σας και ακουμπήστε το πίσω μέρος της παλάμης σας σε αυτό το σημείο. Στη συνέχεια, τεντώστε τα χέρια σας και αρχίστε τις συμπιέσεις. Σημειώστε ότι ο θώρακας του θύματος πρέπει να κατεβαίνει 3-4 εκατοστά σε κάθε συμπίεση και ότι οι πιέσεις πρέπει να γίνονται ανά ένα δευτερόλεπτο. Κάθε 15 συμπιέσεις πρέπει να σταματάτε για να κάνετε 2 τεχνητές αναπνοές. Τέλος, όταν συνέλθει ο κολυμβητής που τον δάμασαν τα κύματα, γυρίστε τον στο πλάι για να βγάλει το νερό του και καλέστε ασθενοφόρο.
- Επανάληψη μήτηρ πάσης μάθησης. Το παρακάτω βίντεο σας δείχνει πώς να δώσετε πρώτες βοήθειες σε περίπτωση πνιγμού