Π.Ο.Α.Σ.Α.: 80η επέτειος της Μάχης των Αθηνών μνημόσυνο μνήμης

Π.Ο.Α.Σ.Α.: 80η επέτειος της Μάχης των Αθηνών μνημόσυνο μνήμης

Στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, του πρώην Συντάγματος Χωροφυλακής Μακρυγιάννη, την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2024, τελέσθηκε από το Σύνδεσμο Αποστράτων Αστυνομικών Αθηνών και την Π.Ο.Α.Σ.Α. , το ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Πεσόντων, συναδέλφων, στρατιωτικών και συμμάχων, για την πατρίδα και τη δημοκρατία στη Μάχη των Αθηνών το Δεκέμβριο 1944. χοροστατούντος του προισταμένου της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ. πανοσιολογιωτάτου αρχιμανδρίτου ΚΟΥΡΤΕΣΗ Ιωάννου .Στην φετινή 80η επέτειο παρευρέθηκαν και τίμησαν τους νεκρούς ήρωες με την παρουσία τους οι προσκεκλημένοι κ.κ. Πρόεδροι των Συνδικαλιστικών Ενώσεων Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας του Ν. Αττικής και της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού. Την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας εκπροσώπησε ο Πρόεδρος αυτής Υποστράτηγος ΕΛ.ΑΣ.ε.α. ΜΠΕΤΤΑΣ Δημήτριος  ,ο ΓΓ. ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΙΩΤΗΣ Οδυσσεύς Αντιστράτηγος ε.α., ο Ταμίας Αντ/γος ε.α. κ. Τσιβίκης Ηλίας .Ο Πρόεδρος του Σ.ΑΠ.ΑΣ.Α. ΧΡΙΣΤΟΛΟΥΚΑΣ Νικόλαος Αντιστράτηγος ε.α. ΕΛ.ΑΣ ,ο Αντιπρόεδρος ΣΚΛΑΒΟΣ Ιωάννης Αντιστράτηγος ε.α. ΕΛ.ΑΣ , ο Ταμίας ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ Ιωάννης Αστυνομικός υποδιευθυντής ε.α. , ο ΓΚΑΓΚΑΣ Αντώνιος αστυνόμος Α ε.α. μέλος του Δ.Σ. ,ο πρόεδρος της Π.Ε.Α.Α.Α.Π. Αντιστράτηγος ε.α. ΕΛ.ΑΣ. ΑΠΑΠΕΥΘΥΜΙΟΥ Ηλία , της Λέσχης Αστυνομίας Πειραιά ο Αντιπρόεδρος ΥΑ ε.α. ΦΙΛΟΔΗΜΑΣ Παναγιώτης ,ο Αντιστράτηγος ε.α. ΕΛ.ΑΣ. ΑΛΕΙΦΕΡΗΣ Παναγιώτης του Σ.Α.Σ.Α. Δυτικής Αττικής , ο Πρόεδρος  της Ένωσης Αποστράτων της Ε.Κ.Α.Μ.  ΑΒ ε.α. ΠΡΑΣΣΑΣ Βασίλειος, Ο Πρόεδρος του Σ.Α.Σ.Α.Ν Κοζάνης  ΑΒ ε.α. ΜΠΟΥΓΑΤΣΙΑΣ Κωνσταντίνος  . Ο εκπρόσωπος της Ε.Α.Α.Σ. Υποστράτηγος (ΕΣ).ΓΟΥΜΑΛΑΤΣΟΣ Μιχαήλ .  Παρέστησαν πλήθος κόσμου και εκπρόσωποι πολλών άλλων  σωματείων  και πολιτικών φορέων. Έγινε προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφανιών.

Η ομιλία του προέδρου
Κυρίες και Κύριοι Εκπρόσωποι Ενώσεων και Συνδέσμων Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων
Αγαπητές Συμπροσκυνήτριες, Αγαπητοί  Συμπροσκυνητές
Σήμερα συγκεντρωθήκαμε στον ιερό και αιματοβαμμένο  χώρο του Μακρυγιάννη για να αποτίσουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για την Πατρίδα, τη Θρησκεία και την Ελευθερία, στη θρυλική Μάχη του Συντάγματος Χωροφυλακής Μακρυγιάννη, τον Δεκέμβριο του 1944. Με σεβασμό και συγκίνηση τελέσαμε το ετήσιο μνημόσυνο και ψάλλαμε  τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών αυτών που αντιστάθηκαν ηρωικά, όταν η Αθήνα δέχτηκε σφοδρή επίθεση από υπέρτερες δυνάμεις, με σκοπό την κατάλυση της κοινωνικής και πολιτικής μας δομής.
Η περίοδος εκείνη, ο Δεκέμβριος του 1944 παραμένει μια τραγική σελίδα της ιστορίας μας, σημαδεμένη από αίμα, θυσίες και έναν αδελφοκτόνο διχασμό. Ήταν μια περίοδος που έθεσε σε κίνδυνο όχι μόνο την Αθήνα, αλλά ολόκληρη την Ελλάδα και τον ελληνισμό συνολικά. Τα γεγονότα εκείνης της εποχής είναι καταγεγραμμένα ανεξίτηλα στις σελίδες της ιστορίας, θυμίζοντας την ένταση και τις κρίσιμες στιγμές που βίωσε η πρωτεύουσα. 

Στις 4 Δεκεμβρίου 1944, οι δυνάμεις του Ε.Λ.ΑΣ. εξαπέλυσαν επίθεση με πρωτοφανή σφοδρότητα κατά των δυνάμεων της Αστυνομίας Πόλεων και της Χωροφυλακής, με στόχο την κατάληψη της πόλης και την καταπάτηση κάθε έννοιας ελευθερίας και δημοκρατίας, επιδιώκοντας να επιβάλλουν  δια της βίας την ιδεολογία τους. Στον αντίποδα αυτής της επίθεσης, το Σύνταγμα Χωροφυλακής Μακρυγιάννη και η Σχολή Χωροφυλακής στο Γουδί στάθηκαν ανυποχώρητα και αντιστάθηκαν με αυταπάρνηση και ηρωισμό. Η Σχολή Χωροφυλακής, οργανωμένη και υποστηριζόμενη από την Ταξιαρχία του Ρίμινι και άλλες στρατιωτικές δυνάμεις, διατήρησε τις θέσεις της για έναν ολόκληρο μήνα, από τις 4 Δεκεμβρίου 1944 έως τις 4 Ιανουαρίου 1945, εμποδίζοντας την προέλαση των επιτιθέμενων στο κέντρο της πόλης.
Το Σύνταγμα Χωροφυλακής Μακρυγιάννη, που βρισκόταν στην κύρια πύλη προς το κέντρο της Αθήνας, κατείχε μια θέση στρατηγικής σημασίας, διασφαλίζοντας την άμυνα της πλατείας Συντάγματος, όπου είχε εγκατασταθεί η Κυβέρνηση. Αυτή η θέση, πέρα από τη στρατιωτική της σημασία, προστάτευε την ίδια την πολιτική ηγεσία και διατηρούσε την τάξη στην πόλη.
Την 4η Δεκεμβρίου, ο Διοικητής του Συντάγματος Χωροφυλακής Μακρυγιάννη, Συνταγματάρχης Σαμουήλ, συγκέντρωσε τους άνδρες του και τους απηύθυνε λόγο γεμάτο θάρρος και αποφασιστικότητα. Τους κάλεσε να παραμείνουν ακλόνητοι  και ανυποχώρητοι, υπερασπιζόμενοι τις θέσεις τους με όλες τους τις δυνάμεις.
Ολοκληρώνοντας, ύψωσε τη φωνή του και αναφώνησε τα συγκλονιστικά λόγια: «Δεν θα περάσουν!». Με μία φωνή, όλοι οι άνδρες  αναφώνησαν: «Δεν θα περάσουν», γεμίζοντας τον χώρο με την ατσαλένια αποφασιστικότητά τους. 

Στην κρίσιμη αυτή μάχη, προσήλθε εθελοντικά στο Σύνταγμα Χωροφυλακής Μακρυγιάννη και ο Αντισυνταγματάρχης Πεζικού Κωνσταντίνος Κωστόπουλος. Ανέλαβε αμέσως τον σχεδιασμό και την οργάνωση της άμυνας του Συντάγματος, προσφέροντας την πολύτιμη εμπειρία και στρατιωτική του γνώση. Ο Κωστόπουλος, καθηγητής της Σχολής Χωροφυλακής και πολεμιστής με εμπειρία από τα οχυρά της Γραμμής Μεταξά κατά τον πόλεμο του 1940-41, έδωσε σημαντικές οδηγίες για την άμυνα, που συνέβαλαν στην ενίσχυση των οχυρωματικών έργων και της συνολικής αντίστασης του Συντάγματος.
Τα ξημερώματα της 6ης Δεκεμβρίου 1944, το οχυρό του Συντάγματος Χωροφυλακής Μακρυγιάννη δέχτηκε σφοδρή και ολομέτωπη επίθεση από τις υπέρτερες δυνάμεις του Ε.Λ.Α.Σ. Η δύναμη υπεράσπισης συγκροτείτο από 88 αξιωματικούς, 429 οπλίτες της Χωροφυλακής και 23 άνδρες του Στρατού Ξηράς. Παρά την αριθμητική υπεροχή του εχθρού και την αδιάκοπη πίεση, οι υπερασπιστές στάθηκαν αλύγιστοι, κρατώντας τις θέσεις τους με απόλυτη πίστη στην πατρίδα. Η φρουρά άντεξε κάθε επίθεση, επιδεικνύοντας απαράμιλλη ανδρεία και αφοσίωση. Οι δυνάμεις του Ε.Λ.Α.Σ. δεν κατάφεραν να περάσουν την πρώτη, ούτε τη δεύτερη, ούτε την τρίτη ημέρα. Δεν πέρασαν ποτέ. Η πολιορκία έληξε στις 18 Δεκεμβρίου, με τις δυνάμεις του Συντάγματος να παραμένουν ακλόνητες. Την ίδια στιγμή, σημαντικό τμήμα των υπερασπιστών, σε συνεργασία με βρετανικές μονάδες, κατάφερε να αποκρούσει και να απωθήσει τις επιτιθέμενες δυνάμεις από το κέντρο της πόλης, απομακρύνοντάς τες πέρα από τον Αρδηττό και τη Λεωφόρο Συγγρού έως και την περιοχή του Φαλήρου. 

Το Σύνταγμα Χωροφυλακής Μακρυγιάννη, σύμβολο ανδρείας και αντίστασης στη νεότερη ιστορία, άντεξε και δεν έπεσε.  Η θυσία των ανδρών του ήταν βαριά και σημαντική, με 158 αξιωματικούς και οπλίτες της Χωροφυλακής να πέφτουν μαχόμενοι για την υπεράσπιση της πατρίδας. Μαζί τους, θυσιάστηκαν και τρεις αξιωματικοί του Στρατού Ξηράς, καθώς και ένας Βρετανός στρατιώτης. Η Πολιτεία τίμησε την αυταπάρνηση και το θάρρος των μαχητών, ενώ ο Πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου εξέφρασε δημόσια την ευγνωμοσύνη της Κυβέρνησης με ημερήσια διαταγή στις 24 Δεκεμβρίου 1944. Το Σύνταγμα Χωροφυλακής Μακρυγιάννη τιμήθηκε με την απονομή της Πολεμικής Σημαίας και το Αργυρούν Μετάλλιο της πόλης των Αθηνών, σε αναγνώριση της καθοριστικής συμβολής του στη διάσωση της πρωτεύουσας.
Αυτή η ηρωική πράξη είναι βαθιά χαραγμένη στη συλλογική μνήμη του ελληνικού λαού, που αναγνωρίζει τους υπερασπιστές του Μακρυγιάννη ως πρότυπα θάρρους και εθνικής αφοσίωσης. 

 

Σήμερα 80 χρόνια μετά, όλα έχουν αλλάξει.  Στο διάστημα αυτό, κοσμογονικές αλλαγές έχουν συντελεστεί. Η Ελλάδα διεσώθη από τον ολοκληρωτισμό και με πολλούς κόπους και ταλαιπωρίες, οικοδόμησε το νέο κράτος και τη κοινωνία, βασισμένο στις δημοκρατικές και φιλελεύθερες αξίες και αρχές.

Κυρίες και Κύριοι, Αγαπητές Συμπροσκυνήτριες, Αγαπητοί  Συμπροσκυνητές
Με τη θρησκευτική μας τελετή σήμερα, τιμούμε τη μνήμη αυτών των ηρώων που έπεσαν στη Μάχη του Συντάγματος Χωροφυλακής Μακρυγιάννη και προσευχόμαστε για την αιώνια ανάπαυσή τους. Η θυσία τους αποτελεί θεμέλιο για την ελευθερία μας και παραμένει φάρος που φωτίζει τις αξίες της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της ανιδιοτελούς προσφοράς προς το έθνος.
Ας αποτελεί το παράδειγμά τους μια συνεχή πηγή έμπνευσης και καθοδήγησης για εμάς και τις μελλοντικές γενιές. Η ηρωική τους στάση μας υπενθυμίζει ότι η ελευθερία και η δικαιοσύνη δεν είναι αυτονόητες και ότι διατηρούνται με κόπο, θυσίες και απόλυτη αφοσίωση στην πατρίδα. Ειδικά σε μια εποχή που η Ελλάδα αντιμετώπισε πολλαπλές προκλήσεις, η θυσία των ηρώων του Μακρυγιάννη συνεχίζει να μας διδάσκει τις αξίες της αφοσίωσης και της ευθύνης για την υπεράσπιση των ιδανικών μας.
Ζήτω το Έθνος
Ζήτω οι ένδοξοι ήρωες του Συντάγματος Χωροφυλακής Μακρυγιάννη
Ευχαριστώ
Στη συνέχεια  έγινε προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφανιών.
Κατέθεσαν στεφάνια οι παρακάτω :

1. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (Π.Ο.Α.Σ.Α.)
2.    ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
3.    ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ (Ε.Α.Α.Σ.)
4.   Η Οικογένεια του Αρχηγού της Ελληνικής Χωροφυλακής   και τότε διοικητού Συντάγματος Χωροφυλακής Μακρυγιάννη  στρατηγού  Γεωργίου ΣΑΜΟΥΗΛ.
5. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ
6.ΛΕΣΧΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
7.ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
8.ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΑΣΤ/ΚΩΝ Α.Π. & ΕΛ.ΑΣΤ.  Ο  ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
9.ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΕΚΑΜ
10.ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Ν.ΚΟΖΑΝΗΣ
11.ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΥΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗΣ – ΡΙΜΙΝΙΤΩΝ – ΙΕΡΟΛΟΧΙΤΩΝ
12.ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΕΟΕΑ – ΕΔΕΣ Ν. ΖΕΡΒΑΣ
και οι εκπρόσωποι των παρακάτω πολιτικών κομμάτων εκπροσωπουμένων στην Βουλή των Ελλήνων και στο Ευρωκοινοβούλιο .
1.ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΝΙΚΗ
2. ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΄΄ ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ ‘’

Related Articles