Τη μνήμη των 14 που εκτελέστηκαν στην Ευκαρπία από τα ναζιστικά στρατεύματα τίμησε ο δήμος Παύλου Μελά

Τη μνήμη των 14 που εκτελέστηκαν στην Ευκαρπία από τα ναζιστικά στρατεύματα τίμησε ο δήμος Παύλου Μελά

Tην μνήμη των 14 πατριωτών, που εκτελέστηκαν στην Ευκαρπία, στις 31 Ιουλίου του 1944, από τις γερμανικές κατοχικές δυνάμεις τίμησε χθες ο δήμος Παύλου Μελά.

Τελέστηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου και Αγίου Χρυσοστόμου στην Ευκαρπία και στη συνέχεια , πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο μνημείο των 14 παλικαριών, στην οποία έδωσε το «παρών» ο αναπληρωτής Γενικός Πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Mark Strohmenger.

Η εκδήλωση άρχισε με την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης στη μνήμη των ηρώων που έπεσαν υπέρ πατρίδος.

«Σήμερα τιμούμε τα 14 γενναία παλικάρια που εκτελέστηκαν στην Ευκαρπία από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής. Αυτούς τους 14 ανακαλούμε σήμερα στη μνήμη μας. Σε αυτούς τους 14 σκύβουμε ευλαβικά το κεφάλι. Υποκλινόμαστε στο μεγαλείο τους. Και δίνουμε μια ευχή αλλά και μια υπόσχεση. Να μην χρειαστεί ποτέ ξανά η ανθρωπότητα να ζήσει τέτοιες στιγμές, τέτοια γεγονότα», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Ασλανίδης.

Την αναδρομή στα γεγονότα εκείνης της ημέρας που σημάδεψαν την ιστορική μνήμη παρουσίασε η εντεταλμένη σύμβουλος Πολιτισμού, Αδαμαντία Αγκούτογλου. Οι παρευρισκόμενοι κράτησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών και στη συνέχεια έψαλαν τον εθνικό ύμνο.

Τα ονοματεπώνυμα των 14 παλικαριών της Ευκαρπίας: Σταύρος Αγάπογλου, Κωνσταντίνος Ατζέμογλου, Νικόλαος Γελεφέσης, Απόστολος Γνωστόπουλος, Κωνσταντίνος Καχριμάνης, Kωνσταντίνος Μίλκογλου, Παύλος Μίλκογλου, Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, Αθανάσιος Παρμακλής, Ευστράτιος Τενεκετζής, Παντελής Τσινός, Κωνσταντίνος Τσινός, Σωκράτης Τσίκος, Γεώργιος Χατζηγιαχτσίδης.

Related Articles