Τιμητικές εκδηλώσεις της Περιφέρειας για την ημέρα μνήμης των εθνικών μας ευεργετών

Τιμητικές εκδηλώσεις της Περιφέρειας για την ημέρα μνήμης των εθνικών μας ευεργετών

«Οι εθνικοί μας ευεργέτες αποτελούν διαχρονικά παραδείγματα της αφοσίωσης στην Ελλάδα και τους Έλληνες και πρότυπα μίμησης για όλους μας», τόνισε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατουλης, χαιρετίζοντας στις εκδηλώσεις τιμής για τη σημερινή Ημέρα Μνήμης των Εθνικών μας Ευεργετών, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στον καθεδρικό ναό Αθηνών χοροστατούντος του επισκόπου Ρωγών, κ. Φιλόθεου ενώ ακολούθως ο κ. Πατούλης κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του ‘Αγνωστου Στρατιώτη.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος. Παρέστησαν επίσης οι βουλευτές Γ. Λοβέρδος (ΝΔ), Χ. Σπίρτζης (ΣΥΡΙΖΑ), Μ. Αθανασίου, (Ελληνική Λύση), ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αθήνας, Ε. Σκιαδάς, ο υποναύαρχος Χ. Σασιάκος, εκπροσωπώντας το ΓΕΕΘΑ, ο αντιπρύτανης του ΕΜΠ, Γκιντίδης Δρόσος, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, συλλόγων και φορέων.
Στον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Αττικής τόνισε πως «Οι ευεργέτες ήταν αυτοί που προσέφεραν με ανιδιοτελή και ειλικρινή αγάπη για την πατρίδα λαμπρά εκπαιδευτήρια, εκκλησίες, ανθρωπιστικά ιδρύματα, βιβλιοθήκες και άλλα κοινωφελή έργα, που ακόμα και σήμερα αποτελούν διαχρονικά παραδείγματα της αφοσίωσης στην Ελλάδα και τους Έλληνες».

Επισήμανε ότι «η Αττική έχει την ευλογία να είναι διάσπαρτη “από την βαριά κληρονομιά που κατέλιπαν οι μεγάλοι ευεργέτες μας και δεν υπάρχει ένα μέρος της Περιφέρειας που να μην κοσμείται από ιστορικά κτήρια και υποδομές που δημιουργήθηκαν από τις κολοσσιαίες δωρεές τους”, κτήρια που ακόμα και σήμερα όχι μόνο είναι σε πλήρη χρήση, αλλά καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την ιστορική και αρχιτεκτονική ταυτότητα του αστικού ιστού. Ας σκεφτούμε μόνο πόσο φτωχή θα ήταν η Αττική μας χωρίς το Πολυτεχνείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο, την Εθνική Βιβλιοθήκη, την Ακαδημία των Επιστημών, τη Ριζάρειο, το Βαρβάκειο, το Αρσάκειο, το Παναθηναϊκό Στάδιο, το Ζάππειο Μέγαρο, το Εθνικό Αστεροσκοπείο, τα μεγάλα ορφανοτροφεία Αμαλιείο και Χατζηκώνστα, τη Μητρόπολη των Αθηνών, το Οφθαλμιατρείο, τα Άσυλα Ανιάτων και Αστέγων, τα Πτωχοκομεία, τα Γηροκομεία και τα Βρεφοκομεία που φέρουν τη σφραγίδα των ευεργετών μας».

Αναφερόμενος στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε, με τα σύννεφα του πολέμου να φτάνουν απειλητικά στην πόρτα της Ευρώπης και την πατρίδα να δέχεται απειλές για την ίδια την ελευθερία και την ακεραιότητά της, χαρακτήρισε το παράδειγμα των εθνικών ευεργετών “επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε”.
Παρατηρησε ότι οι αρχές και τα ιδανικά αυτών των ανθρώπων πρέπει να εμφυσήσουν στις νέες γενιές των Ελλήνων τις αξίες του ανθρωπισμού, της ανιδιοτελούς προσφοράς, της αληθινής φιλοπατρίας και της έμπρακτης αλληλεγγύης και ολοκλήρωσε με την πεποίθηση “ότι πολλοί θα είναι αυτοί που θα ακολουθήσουν στο μέλλον το παράδειγμα των εθνικών ευεργετών μας. Εμείς, τους οφείλουμε πολλά και θα συνεχίζουμε να τους τιμούμε όπως τους αξίζει».

Related Articles