Η Ισλανδία ενέκρινε χθες Τρίτη, για πρώτη φορά, τον ανεφοδιασμό αμερικανικών πυρηνικών υποβρυχίων στα ανοικτά των ακτών της, για να διευκολύνει με αυτόν τον τρόπο την επιτήρηση του βόρειου Ατλαντικού, ζώνης επαφής με ρωσικά υποβρύχια.
Παρότι κράτος μέλος του NATO, η μικρή νορδική χώρα δεν επέτρεπε μέχρι τώρα τέτοιες επισκέψεις, στο όνομα της εναντίωσής της στην πυρηνική ενέργεια και στα πυρηνικά όπλα.
«Η απόφαση αυτή του υπουργείου Εξωτερικών αποτελεί μέρος της πολιτικής της ισλανδικής κυβέρνησης για να υποστηριχθεί η επιτήρηση και η δυνατότητα αντίδρασης των συμμάχων στον βόρειο Ατλαντικό», σημείωσε η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.
Οι ανεφοδιασμοί πάντως δεν θα γίνονται σε λιμάνια, αλλά «αρκετά χιλιόμετρα ανοικτά», ενώ άλλος ένας όρος είναι πως τα υποβρύχια που θα ανεφοδιάζονται δεν φέρουν πυρηνικά όπλα, σύμφωνα με το Ρέικιαβικ τουλάχιστον.
«Το πρώτο υποβρύχιο θα κάνει επίσκεψη (για ανεφοδιασμό) στο εγγύς μέλλον», διευκρίνισε η ισλανδική κυβέρνηση.
Η θαλάσσια περιοχή του Ατλαντικού γύρω από την Ισλανδία θεωρείται στρατηγικής σημασίας για τα υποβρύχια, τόσο τα ρωσικά που πλέουν από τη θάλασσα του Μπάρεντς όσο και τα δυτικά που πλέουν στη Βόρεια Θάλασσα ή έρχονται από τις ΗΠΑ.
Η χώρα των 370.000 κατοίκων είναι ιδρυτικό μέλος του NATO από το 1949, όμως ξεχωρίζει από τις άλλες, καθώς δεν έχει ένοπλες δυνάμεις. Διαθέτει μόνο μια μονάδα ακτοφυλακής.
φωτογραφία αρχείου (EPA/JOHN RILEY)