Το σχέδιο της ενεργητικής νησιωτικής πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Το σχέδιο της ενεργητικής νησιωτικής πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

 «Η ανάπτυξη των νησιών και η ενίσχυση της νησιωτικότητας της Ελλάδας στο επίκεντρο της πολιτικής του Υπουργείου»

Tο σχέδιο της ενεργητικής νησιωτικής πολιτικής της κυβέρνησης και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρουσίασε ο Υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης στο 15ο Συνέδριο του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις 4 και 5 Οκτωβρίου 2024  στο συνεδριακό κέντρο “Γεώργιος Ηλιόπουλος” στη Μήλο.

Ο κ. Στυλιανίδης στην ομιλία του εστίασε στα πέντε βασικά projects του Υπουργείου που είναι:

1ον Η χάραξη του Master Plan για το Αιγαίο με σκοπό την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών της χώρας.

2ον Η δημιουργία χρονοθυρίδων (slots) για την ενίσχυση της ασφάλειας (safety) στα λιμάνια.

3ον Οι ολιστικές αφαλατώσεις για την επίλυση του κρίσιμου φαινομένου της λειψυδρίας στα νησιά, με διατιθέμενους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ και την DG Regio.

 

4ον To pilot project των 80 εκατομμυρίων που αφορά στις άγονες γραμμές και έχει ήδη δρομολογηθεί με τη λογική της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), προς διασφάλιση της πράσινης μετάβασης της ακτοπλοΐας.

5ον Η δημιουργία ενός “maritime cluster” για τη ναυτιλία και τη ναυσιπλοΐα, το οποίο θα είναι διασυνδεδεμένο με όλα τα νησιά, προς ενίσχυση της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, του εξοπλισμού και της πράσινης μετάβασης.

Όπως τόνισε ο Υπουργός «ως κυβέρνηση, μέχρι τα μέσα του 2027, επιδιώκουμε με το έργο που θα παραδώσουμε να έχουμε χτίσει υποδομές σε όλη τη χώρα που θα τη βάλουν στο επίκεντρο της Ευρώπης». Επισήμανε δε πως η Ελλάδα, με τη νησιωτικότητά της ξεχωρίζει με εμβληματικό τρόπο μέσα σε όλη την Ευρώπη. «Στόχος μας δεν είναι απλώς να αναδείξουμε την νησιωτικότητα της Ευρώπης και κυρίως της Ελλάδας αλλά το κυριότερο, να μπορέσουμε να αυξήσουμε τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις».

Και πρόσθεσε: «Επιδιώκουμε να δώσουμε το τουριστικό προϊόν που χρειάζεται η χώρα, ώστε να προσελκύει τους ποιοτικούς τουρίστες που θέλουμε και τους τουρίστες οι οποίοι θα έχουν μεν απαιτήσεις από εμάς, αλλά την ίδια στιγμή, θα αφήσουν αυτό που χρειάζεται για την οικονομική της ανάπτυξη». Αναλύοντας τα έργα που έχουν ενταχθεί στον σχεδιασμό του Υπουργείου αλλά και όσα ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή για την ανάπτυξη, την καινοτομία και την ευημερία των νησιών, ο κ. Στυλιανίδης έδωσε έμφαση στην ανάγκη συνεχούς αναβάθμισης των λιμενικών υποδομών, στη διαρκή ενίσχυση της ασφάλειας (“safety”) στα λιμάνια και στην διασφάλιση της πράσινης μετάβασης της ακτοπλοΐας και της ποντοπόρου ναυτιλίας. «Θα είμαστε εδώ για οτιδήποτε χρειαστεί», υπογράμμισε. «Θα σας ενημερώνουμε συνεχώς και εγώ και οι συνεργάτες μου – ο Υφυπουργός Στέφανος Γκίκας, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης και ο Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίας και Λιμένων Ευάγγελος Κυριαζόπουλος – για να βάλουμε τα πράγματα σε μία τάξη. Κινούμαστε στη λογική των τριών αξόνων για να γίνει η πράσινη μετάβαση. Ακριβώς για να έχουμε τα πλοία που θέλουμε πράσινα, καθαρά, σύγχρονα, για την εξυπηρέτηση των νησιωτών και του τουρισμού μας. Αλλά πάνω από όλα, “safety – safety – safety”! Kαι την ίδια στιγμή στοχεύουμε στο να διατηρήσει η Ελλάδα την πρώτη θέση στην ποντοπόρο ναυτιλία και την ακτοπλοΐα».

Νωρίτερα, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανο Γκίκα και τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλη Κουτουλάκη, μετέβη στον οικισμό Μαδράκια όπου παρουσιάστηκε από τους τοπικούς φορείς το σχέδιο για την ανάδειξη και προστασία των ιδιαίτερων κτισμάτων “Σύρματα”. Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με τον Δήμο Μήλου και την ενεργό συμμετοχή του τοπικού συλλόγου, η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής δρομολογεί διαδικασίες για την έκδοση ΠΔ με το οποίο θα χαρακτηρίζονται ως διατηρητέα 48 “Σύρματα”, με σκοπό τη διατήρηση του ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού τοπίου, αλλά και μεμονωμένα των “Συρμάτων”, προκειμένου να συντηρηθούν και να αποκτήσουν υποδομές με σεβασμό και χωρίς αλλοιώσεις. Στόχος της κηρύξεως των “Συρμάτων” ως διατηρητέων είναι να προστατευθεί και να αναδειχθεί η ειδική αρχιτεκτονική κληρονομιά της Μήλου προκειμένου να προωθηθεί η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και να διατηρηθεί η νησιωτική πολιτιστική ταυτότητα του νησιού.

Ο κ. Στυλιανίδης επισκέφθηκε επίσης και τη Λιμενική Αρχή της Μήλου όπου ενημερώθηκε από τον Λιμενάρχη και τα Στελέχη του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. για το σημαντικό έργο που επιτελούν και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Related Articles