Χαιρετισμός Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στο Διεθνές Συνέδριο Χειρισμού Κρίσεων «ΑΘΗΝΑ 2021»

Χαιρετισμός Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στο Διεθνές Συνέδριο Χειρισμού Κρίσεων «ΑΘΗΝΑ 2021»

Την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου Χειρισμού Κρίσεων «ΑΘΗΝΑ 2021» με κύριο θέμα «Απειλές και Προκλήσεις σε ένα Γεωπολιτικό Ασταθές Περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο. Στρατηγικές ολιστικής προσέγγισης για την αντιμετώπισή τους», το οποίο διοργανώνεται από το ΓΕΕΘΑ υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) και διεξάγεται στο αμφιθέατρο «Υποσμηναγός (Ι) Νικόλαος Σιαλμάς» της Σχολής Ικάρων (πατήστε εδώ).

Κατά την κήρυξη της έναρξης των εργασιών, χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΕΘΑ κ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος.

Κεντρικοί ομιλητές στο Συνέδριο ήταν ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος Επίτροπος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Πρέσβης των ΗΠΑ κ. Geoffrey Pyatt, ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άγγελος Συρίγος, ο Πληρεξούσιος Υπουργός Β’ στο Υπουργείο Εξωτερικών κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου, ο Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγός (FR-AF) Laurent Marboeuf, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου κ. Νικόλαος Τζιφάκης (VTC), ο Καθηγητής Γεωπολιτικής και Οικονομικής Γεωγραφίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο κ. Ιωάννης Μάζης, ο Πρέσβης της Σερβίας κ. Dusan Spasojević, ο Σμήναρχος της Κυπριακής Αεροπορίας Σάββας Παπασάββας, ο πρώην Διοικητής της Επιχείρησης EUNAVFORMED IRINI Υποναύαρχος Fabio Agostini (VTC), ο Καθηγητής στο George C. Marshall European Centre of Security Studies κ. James W. Derleth, ο Διευθυντής του Κλάδου της Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Συνεργασίας της FRONTEX κ. Götz Brinkmann (VTC), ο Διευθυντής του IDF-DADO Center στο Ισραήλ Ταξίαρχος Eran Ortal (VTC), ο Δρ. Moshe Albo (VTC), ο Διευθυντής Επιχειρήσεων της EUMS Ταξίαρχος Bart Laurent (VTC), η κ. Δέσποινα Αφεντούλη (VTC) του Κλάδου Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ, η Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Φωτεινή Μπέλλου, ο Πρέσβης επί τιμής κ. Αλέξανδρος Μαλλιάς και ο Βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου κ. Αναστάσιος Χατζηβασιλείου.

Επίσης, στις εργασίες του Συνεδρίου συμμετείχαν ο Αρχηγός ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, εκπρόσωποι των Αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου, της Γαλλίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Ιράκ, της Ρουμανίας, της Σαουδικής Αραβίας, η Πρέσβης της Ιρλανδίας κ. Iseult Fitzgerald, η Πρέσβης του Μontenegro κ. Αna Vukadinovic, ο Πρέσβης της Σερβίας κ. Dusan Spasojevic, ο Πρέσβης της Τσεχίας κ. Jakub Karfik, ο Βοηθός Πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας κ. Ahead Bin Himd, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ.κ. Αθηναγόρας, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Θεόδωρος Κλιάρης, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, καθώς και μέλη διπλωματικών αντιπροσωπειών, υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί ξένων χωρών, Ακόλουθοι Άμυνας της Αιγύπτου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ιταλίας, της Ουγγαρίας, της Σαουδικής Αραβίας, καθώς και ο Στρατιωτικός Ακόλουθος των ΗΠΑ, εκπρόσωποι Διεθνών Οργανισμών και Ινστιτούτων, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, στελέχη δημοσίων φορέων, εν αποστρατεία στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων, ιδιώτες καθώς και Αντιπροσωπείες των 3 Κλάδων των ΕΔ και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Σκοπός του Συνεδρίου είναι η ανάλυση των σύγχρονων προκλήσεων και απειλών για τη διεθνή ασφάλεια με έμφαση στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και η παρουσίαση Στρατηγικών ολιστικής προσέγγισης για την αντιμετώπισή τους. Επίσης, το Συνέδριο διερευνά την δυνατότητα της διεθνούς κοινότητας για στενότερη συνεργασία, με σκοπό την αποφυγή των συγκρούσεων και τον αποτελεσματικό χειρισμό κρίσεων.

 

Το Συνέδριο περιλαμβάνει τις ακόλουθες θεματικές ενότητες:

  • Τρέχουσες Εξελίξεις στο Γεωπολιτικό Περιβάλλον των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.
  • Ανταγωνισμοί στον τομέα της Ενέργειας.
  • Απειλές και προκλήσεις στο ασταθές γεωπολιτικό Περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου. Στρατηγικές Ολιστικής Προσέγγισης για την Αντιμετώπισή τους.
  • Ρόλος της Ελλάδας στο ευρύτερο περιβάλλον των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.

Στον χαιρετισμό του (πατήστε εδώ) ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες τόσο από το εξωτερικό όσο και από την Ελλάδα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο κύριο θέμα του φετινού Συνεδρίου, το οποίο επελέγη με ιδιαίτερη προσοχή ώστε να αποτελέσει ισχυρό έναυσμα εποικοδομητικής συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων, ενώ τόνισε την ιδιαίτερη τιμή για τον ίδιο και την Ελλάδα να φιλοξενεί υψηλούς προσκεκλημένους από το εξωτερικό, μετά και την πρόσφατη διεξαγωγή της Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ που έλαβε χώρα στην Αθήνα τον περασμένο Σεπτέμβριο (πατήστε εδώ).

Επεσήμανε επίσης την στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου η οποία έχει αναδειχθεί σε πεδίο ενεργειακού ανταγωνισμού, και αναφέρθηκε στις απειλές και τις προκλήσεις που συνθέτουν ένα πολύπλοκο περιβάλλον προκλήσεων ασφαλείας κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις απειλές του κυβερνοχώρου, τις εξελισσόμενες τοπικές συγκρούσεις, την οικονομική αστάθεια, τον εξτρεμισμό, τον αναθεωρητισμό, τον παρεμβατισμό, την κλιματική αλλαγή και επιπλέον την πανδημία Covid-19 την οποία προσδιόρισε ως «στρατηγικό σοκ» λόγω των πολυεπίπεδων συνεπειών της.

Αναφερόμενος στην επιτυχή αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, τόνισε ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη σύναψης συνεργασιών, συμμαχιών, και αποκατάστασης περιφερειακών σχέσεων, προκειμένου «να προηγηθούμε καλύτερα σε αυτό το ασταθές περιβάλλον».

Υπό το συγκεκριμένο πλαίσιο, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επικεντρώθηκε στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) που υπό τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναπτύσσουν μια δυναμική αμυντική διπλωματία βασισμένη σε τρεις πυλώνες, τον εθνικό, τον πυλώνα της ΕΕ καθώς και αυτόν του ΝΑΤΟ. Επίσης αναπτύσσουν διμερή, τριμερή και πολυμερή σχήματα συνεργασίας με σύμμαχους, φίλους και εταίρους, μεταξύ των οποίων και κράτη του Αραβικού κόσμου, και διεξάγουν Πολυεθνικές Ασκήσεις όπως η ΗΝΙΟΧΟΣ (πατήστε εδώ, η ΜΕΔΟΥΣΑ (πατήστε εδώ) και η ΕΥΝΟΜΙΑ (πατήστε εδώ), καθώς και άλλες συνεκπαιδεύσεις (πατήστε εδώ), μέσω των οποίων η Ελλάδα αναδεικνύεται σε πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Ολοκληρώνοντας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συνεχάρη όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, διοργανωτές και συμμετέχοντες για την εργώδη προσπάθεια που κατέβαλλαν για την πραγματοποίηση του φετινού Συνεδρίου έχοντας την πεποίθηση ότι το αποτέλεσμα του θα είναι άκρως εποικοδομητικό.

Στο περιθώριο του Διεθνούς Συνεδρίου ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε κατ’ ιδίαν επαφές σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα με τους εκπροσώπους των Αρχηγών των ΕΔ της Αιγύπτου, της Βουλγαρίας, της Γαλλίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ρουμανίας και της Σαουδικής Αραβίας, κατά τις οποίες επιβεβαιώθηκαν οι άριστες σχέσεις μας και συζητήθηκαν θέματα περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας με τις ΕΔ των εν λόγω Χωρών στο άμεσο μέλλον, με σκοπό την προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, την Μέση Ανατολή και πέραν αυτής.

Στο Συνέδριο τηρήθηκαν τα ισχύοντα μέτρα προστασίας κατά της διασποράς της Covid-19.

Related Articles