Πραγματοποιήθηκε την 5 Νοεμβρίου 2021 στο Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων, η πρώτη εταιρική δια ζώσης συνάντηση ομάδας εργασίας μεταξύ των μελών της Ελληνικής Αστυνομίας, της Αστυνομίας της Κύπρου και των εκπροσώπων του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας που αφορούσε το Πρόγραμμα Συνεργασίας «Διασυνοριακές ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ για την Εξοικονόμηση Ενέργειας σε Κτίρια της ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ POLI-SYNERGIES» που συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020.
Κύριος Δικαιούχος και Συντονιστής της Πράξης είναι το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (KAΠE) – Διεύθυνση Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, ενώ συμμετέχει επίσης η Αστυνομία Κύπρου.
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης Υποστράτηγος Αντώνιος Ρουτζάκης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χανίων Ταξίαρχος Γεώργιος Λυμπινάκης, ο Αστυνόμος Α΄ Διονύσιος Καλιαμπός από τη Διεύθυνση Τεχνικής Υποστήριξης και η Υπαστυνόμος Α΄ Κωνσταντίνα Δημογλίδου από τη Διεύθυνση Επικοινωνίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Επίσης από την Αστυνομία Κύπρου, η Υποδιευθύντρια της Διεύθυνσης Οικονομικών Αστυνόμος Β’ Αγγελή Χρύσω και από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) Μάρκος Δαμασιώτης, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων και Δρ. Κωνσταντίνος Πατλιτζιάνας, Υπεύθυνος Έργου POLI-SYNERGIES.
Στο χαιρετισμό του ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης Υποστράτηγος Αντώνιος ΡΟΥΤΖΑΚΗΣ εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο Μιχαήλ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗ για το συνεχές ενδιαφέρον και την υποστήριξη της υλοποίησης του συγκεκριμένου εγχειρήματος.
Όπως ανέφερε «… το ευρωπαϊκό πρόγραμμα που εντάχθηκε το Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων ξεπερνά τις προσδοκίες μας, καθώς εισάγει σημαντικές καινοτομίες, όπως, την ενεργειακή αναβάθμιση του υφιστάμενου κτιρίου σε κτίριο «μηδενικού ενεργειακού αποτυπώματος», μειώνοντας παράλληλα το λειτουργικό κόστος αλλά και την εγκατάσταση ηλεκτρονικού εξοπλισμού που θα ενημερώνει για την τεχνολογία Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞΕ) που θα εφαρμοσθεί στο Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων και θα προωθεί την ευαισθητοποίηση σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας τόσο στους συναδέλφους Αστυνομικούς όσο και στους πολίτες που θα επισκέπτονται το κτίριο…».
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε η πρόοδος εργασιών για όλα τα παραδοτέα της Πράξης και συμφωνήθηκαν τα επόμενα βήματα, για να επιτευχθούν οι στόχοι της Πράξης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση, ο τελικός στόχος της Πράξης POLI-SYNERGIES που θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2023, είναι η συμβολή για την δημιουργία αστυνομικών κτιριακών υποδομών στην λογική των «κτιρίων σχεδόν μηδενικού ενεργειακού αποτυπώματος» καθώς και η ανάπτυξη επιδεικτικών εργαστήριων παρουσίασης των τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας σε Ελλάδα και Κύπρο.
Αυτά θα λειτουργήσουν σαν ζωντανά παραδείγματα εφαρμογής αειφόρων τεχνολογιών που θα οδηγούν στην έμπρακτη εξοικείωση, εκπαίδευση καθώς και τη διασυνοριακή συνεργασία των στελεχών των Αστυνομιών με πρακτικές γύρω από την εξοικονόμηση ενέργειας.
Στόχος της Πράξης είναι να υλοποιηθούν επιδεικτικά έργα εξοικονόμησης ενέργειας σε τρία επιλεγμένα δημόσια κτίρια των δύο Αστυνομιών με μεγάλη επισκεψιμότητα από πολίτες της διασυνοριακής περιοχής.
Η Πράξη στηρίζεται σε ανάληψη συνεργειών, ώστε να αναπτυχθούν καινοτόμα, διαδραστικά κοινά πρότυπα – πρακτικές που θα αυξήσουν την ευαισθητοποίηση των στελεχών των Αστυνομιών, βελτιώνοντας την περιβαλλοντική τους συνείδηση τους και ενισχύοντας την μεταξύ τους συνεργασία.
Τα πιλοτικά έργα αφορούν στην ενσωμάτωση τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας στο Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων και στους Αστυνομικούς Σταθμούς Αγίας Νάπας (Αμμόχωστο) και Λακατάμιας (Λευκωσία).
Παράλληλα, με τα πιλοτικά έργα θα δημιουργηθεί ένας διαδραστικός ιστότοπος όπου θα παρουσιάζονται όλες οι δράσεις του έργου, πληροφορίες σχετικές με την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων τόσο τεχνικές όσο και θεσμικές, τα αποτελέσματα από τις επεμβάσεις στα πιλοτικά έργα, καθώς και διαδραστικά εργαλεία που θα έχουν ως στόχο την διευκόλυνση στη λήψη αποφάσεων σχετικά με την ανακαίνιση κτιρίων με σκοπό την ενεργειακή τους αναβάθμιση, αλλά και τον στρατηγικό σχεδιασμό μιας ευρύτερης τέτοιας πολιτικής για το κτιριακό απόθεμα ενός οργανισμού.