Όλα τα θέματα που συζητήθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο

Όλα τα θέματα που συζητήθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο

Οι σχεδιαζόμενες νομοθετικές παρεμβάσεις των υπουργείων Υγείας, Ενέργειας, Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη και Επικρατείας παρουσιάστηκαν χθες κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπό την Προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα:

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και η αναπληρώτρια υπουργός, Μίνα Γκάγκα, παρουσίασαν νομοθετικές πρωτοβουλίες για: α) Τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Στόχος του νομοσχεδίου είναι όλοι οι πολίτες να αποκτήσουν τον προσωπικό τους ιατρό, ο οποίος θα τους καθοδηγεί, θα λειτουργεί ως σύμβουλος και θα διαχειρίζεται τις παραπομπές, για την ολοκληρωμένη παροχή ποιοτικών υπηρεσιών φροντίδας. Επίσης, αναδιοργανώνονται διοικητικά οι υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, εδραιώνεται ένα ισχυρό δίκτυο με συμμετοχή και συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών ενισχύει την πρόληψη, την προαγωγή της υγείας και τη διαχείριση των χρόνιων παθήσεων στην κοινότητα.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο επανασχεδιάζει το σύστημα εγγραφής των πολιτών, ενοποιεί τις δημόσιες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και δημιουργεί το νέο πλαίσιο για συνεργασία με τις ιδιωτικές δομές ΠΦΥ. Στοχεύει στην καθολική εφαρμογή του θεσμού του προσωπικού ιατρού και στην εγγραφή του συνόλου του πληθυσμού με την εισαγωγή κινήτρων και αντικινήτρων.

Η μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα στηριχθεί στην παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας στους πολίτες μέσω της ισότιμης και καθολικής πρόσβασης όλου του πληθυσμού. Όλοι οι πολίτες θα εγγραφούν σε προσωπικό ιατρό, ο οποίος θα αποτελέσει τον σύμβουλο υγείας για τον καθένα. Θα υπάρξει υποχρεωτική εγγραφή των πολιτών, σε συνδυασμό με την ελεύθερη επιλογή παρόχου εκ μέρους του ασθενή, ώστε να παρέχεται ολοκληρωμένη και συνεχής φροντίδα υγείας στο άτομο.

 

Τέλος, θα υπάρξει αλλαγή στον τρόπο αποζημίωσης των ιατρών και θα γίνεται κατ’ άτομο. Επιλύεται το πρόβλημα των οικονομικών μεγεθών αναφορικά με τις αποζημιώσεις των παρόχων και την ποιότητα της παροχής των υπηρεσιών.

Παράλληλα, παρουσιάστηκε ο τρόπος λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων και η δυνατότητα απασχόλησης ιδιωτών στην Πρωτοβάθμια και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

β) Κύρωση επιμέρους δωρεάς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για το σχεδιασμό, την κατασκευή και τον εξοπλισμό του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης.

Στο προτεινόμενο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται όλες οι αναγκαίες ενέργειες για την υλοποίηση και ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της κατασκευής και λειτουργίας του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ. Το νέο νοσοκομείο θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προδιαγραφές και θα αναβαθμίσει τις υποδομές υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, αλλά και της Νοτιοανατολικής Πελοποννήσου γενικότερα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, παρουσίασαν νομοσχέδιο για την αστική ανάπλαση και αναζωογόνηση.

Συγκεκριμένα το προτεινόμενο νομοσχέδιο:

-Θεσπίζει πλαίσιο για αστική αναζωογόνηση και την ανάπλαση των πόλεων, των οικισμών και των τμημάτων αυτών.

-Θεσπίζει πλαίσιο για τη διαδικασία παρέμβασης για την αποκατάσταση και επανάχρηση των εγκαταλελειμμένων κτισμάτων ή τμημάτων κτισμάτων.

-Περιλαμβάνει τροποποιήσεις των διατάξεων που αφορούν τις ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις.

-Περιλαμβάνει ειδικές πολεοδομικές και χωροταξικές ρυθμίσεις για την επίλυση ειδικότερων ζητημάτων. Για παράδειγμα:

α) Δίνεται η δυνατότητα να εγκατασταθούν και να λειτουργήσουν πιλοτικές εγκαταστάσεις πλωτών φωτοβολταϊκών.

β) Πραγματοποιούνται μικρές βελτιώσεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) προκειμένου να επιτευχθεί ενιαία ερμηνεία κάθε ειδικότερης ρύθμισης σχετικά με την κατασκευή κτιρίων.

γ) Επιχειρείται να δοθεί τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών η εξέταση των θεμάτων των οποίων χρονίζει στα Συμβούλια που εφαρμόζουν την πολεοδομική νομοθεσία.

δ) Πραγματοποιούνται σημειακές τροποποιήσεις των νομοθετικών ρυθμίσεων που αφορούν τον έλεγχο οικοδομικών αδειών και αυθαιρέτων κατασκευών, προκειμένου εν συνεχεία να καταστεί δυνατή η πλήρης ενεργοποίηση της διαδικασίας ελέγχου μέσω ελεγκτών. Με τον τρόπο αυτό θα εντοπιστούν υφιστάμενα αυθαίρετα, αλλά θα αποφευχθεί και η δημιουργία νέων αυθαιρέτων.

ε) Επιλύονται μεμονωμένα ζητήματα, των οποίων έχει λάβει γνώση το Υ.Π.ΕΝ.

Βασικός στόχος του νομοσχεδίου είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μέσω της αναβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος, πάντοτε υπό τις προϋποθέσεις που επιτάσσει το άρθρο 24 του Συντάγματος.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, παρουσίασε νομοθετικές πρωτοβουλίες για: α) Την αναβάθμιση της αστυνομικής εκπαίδευσης, β) την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/69 για τη θέσπιση τεχνικών προδιαγραφών για τα όπλα συναγερμού και σηματοδοσίας.

Ειδικότερα:

α) Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου «Αναβάθμιση της αστυνομικής εκπαίδευσης, εκσυγχρονισμός του πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας της Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, σύσταση Γενικής Διεύθυνσης Αστυνομικών Εκπαιδεύσεων» προωθείται η ολιστική αναβάθμιση της αστυνομικής εκπαίδευσης. Οι προωθούμενες ρυθμίσεις έχουν ως στόχο την:

-Αναβάθμιση της Σχολής Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας.

-Σύσταση Γενικής Διεύθυνσης Αστυνομικών Εκπαιδεύσεων, με σύγχρονη και ευέλικτη δομή λειτουργίας.

-Αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών, με έμφαση στο υψηλό ποιοτικό επίπεδο και τις διαδικασίες εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης.

-Επίτευξη συνδυασμού ακαδημαϊκής και αστυνομικής εκπαίδευσης υψηλής ποιότητας με την ενίσχυση της συμμετοχής των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας στην εκπαιδευτική διαδικασία.

-Περαιτέρω εμπέδωση και ενίσχυση διαδικασιών αξιοκρατίας.

-Ενθάρρυνση της συμμετοχής στη Διαρκή Επιμόρφωση και Μετεκπαίδευση των Στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ειδικότερα, οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου προβλέπουν ένα νέο νομικό πλαίσιο για την εισαγωγή νέων δομών οργάνωσης και λειτουργίας, που θα εγγυώνται τη διαρκή αναβάθμιση, ευελιξία, προσαρμογή και ανταπόκριση της παρεχόμενης αστυνομικής εκπαίδευσης στις ανάγκες των σύγχρονων κοινωνικών μεταβολών και του διαρκώς μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος ασφαλείας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, παρουσίασε νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/1937 για την προστασία προσώπων που αναφέρουν παραβάσεις του εθνικού και ενωσιακού δικαίου.

Συγκεκριμένα με τη νέα ρύθμιση καθιερώνεται ένα αποτελεσματικό πλέγμα προστασίας των προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις τόσο του ενωσιακού όσο και του εθνικού δικαίου, ώστε τα πρόσωπα αυτά να ενθαρρύνονται να προβαίνουν σε κρίσιμες αποκαλύψεις δημοσίου συμφέροντος.

Πρόκειται για ένα νομοθέτημα που εισάγει για πρώτη φορά στο εσωτερικό δίκαιο ρυθμίσεις για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. Η ρύθμιση αυτή επιβάλλεται από το ενωσιακό δίκαιο, καθώς συνιστά εναρμόνιση της εσωτερικής έννομης τάξης με Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καθιερώνεται, έτσι, ένα σύστημα διαύλων αναφοράς (εσωτερικών και εξωτερικού) και ένα αποτελεσματικό πλέγμα προστασίας των προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις του ενωσιακού και του εθνικού δικαίου, χωρίς τη θέσπιση του οποίου τα πρόσωπα δεν θα ενθαρρύνονταν να αποκαλύπτουν τις παραβιάσεις αυτές, με τις κατάλληλες ασφαλιστικές δικλείδες για την αποφυγή κατάχρησης του θεσμού.

Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, από κοινού με τον διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, ‘Αγγελο Μπίνη, παρουσίασε το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, η ακεραιότητα, η διαφάνεια και η λογοδοσία συνιστούν βασικές αρχές και πυλώνες μιας δημοκρατικής και ευνομούμενης Πολιτείας, η οποία αποφασίζει και πράττει με γνώμονα την πρόοδο και ευημερία των πολιτών της.

Η πολυπλοκότητα και η συνθετότητα των φαινομένων διαφθοράς καθιστούν την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπισή της απόλυτη προτεραιότητα για κάθε σύγχρονη δημοκρατική Πολιτεία, προσθέτουν τα ίδια στελέχη.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς (Ε.Σ.Σ.Κ.Δ. ή Εθνικό Σχέδιο), το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, αποτελεί:

1.Το εθνικό πλαίσιο για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του φαινομένου της διαφθοράς στη χώρα και την ενσωμάτωση διεθνών καλών πρακτικών.

2.Ένα δυναμικό εργαλείο πολιτικής τετραετούς ορίζοντα για τον σχεδιασμό, την υλοποίηση, παρακολούθηση και αξιολόγηση οριζόντιων και τομεακών δράσεων.

3.Έναν αποτελεσματικό μηχανισμό συντονισμού της δράσης των φορέων άσκησης δημόσιας πολιτικής, στο πλαίσιο του οποίου αναπτύσσονται συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα και την Κοινωνία των Πολιτών.

Τέλος, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, από κοινού με τον Ειδικό Γραμματέα Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού Γιάννη Μαστρογεωργίου, παρουσίασε τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τον μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό στη χάραξη δημοσίων πολιτικών.

Η Ελληνική Κυβέρνηση, ήδη, από το Μάρτιο του 2021 συνέστησε Ομάδα Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού υπό τον πρωθυπουργό. Η Ομάδα μέσα σε ένα χρόνο οργάνωσε το έργο της πάνω σε 3 άξονες:

-Να χτίσει σταδιακά και όσο το δυνατόν πιο κατανοητά, το brand και την αξία του Foresight για το σύνολο της Κοινωνίας. Οργανώθηκε η επαφή με την ακαδημαϊκή κοινότητα, με μεγάλες επιχειρήσεις, με οργανώσεις πολιτών. Η αξία της διαμόρφωσης του μέλλοντος έγκειται, άλλωστε- και πολλαπλασιάζεται – στη συμμετοχικότητα της δράσης. Το Foresight είναι από τις πιο «δημοκρατικές» διαδικασίες.

-Να παραδώσει στον πρωθυπουργό μία βασική μελέτη ως αφετηρία της δράσης της, με τίτλο Megatrends 2040. Ποιες είναι, δηλαδή, οι τάσεις που έρχονται από το μέλλον και που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μας επηρεάσουν τα επόμενα χρόνια, ώστε να διαμορφώσουμε τις κατάλληλες πολιτικές.

-Να συντονιστεί με το ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον του Foresight, ξεκινώντας μία δομημένη σχέση με την Ε.Ε., τον ΟΟΣΑ, την ΟΥΝΕΣΚΟ και άλλους διεθνείς οργανισμούς που έχουν αντίστοιχες δομές Foresight, ανταλλάσσοντας γνώση και μοντέλα λειτουργίας. Αυτή τη στιγμή η ελληνική αντιπροσωπεία Foresight στην ΕΕ είναι από τις πλέον ενεργές.

-Ένα χρόνο μετά η Ομάδα με απόφαση του πρωθυπουργού μετεξελίχθηκε σε Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού. Σκοπός της Γραμματείας είναι η δημιουργία του οικοσυστήματος Foresight εντός της Κυβέρνησης με τη συμμετοχή κάθε υπουργείου. Το Foresight στη δημόσια πολιτική σημαίνει την ενσωμάτωση των στρατηγικών προβλέψεων στο έργο της κυβέρνησης, ώστε η χώρα να αξιοποιεί πλήρως τις γνώσεις, τις πληροφορίες και την έρευνα για τη διαμόρφωση διαχρονικά βιώσιμων πολιτικών, και να ενισχύει τις δυνατότητες όσον αφορά την προετοιμασία και τη χάραξη τεκμηριωμένων πολιτικών με στόχο την καλύτερη δυνατή προετοιμασία.

-Μέρος της αποστολής της γραμματείας είναι να οργανώνει τις προσπάθειες για την τοποθέτηση των στρατηγικών προβλέψεων στο επίκεντρο της χάραξης πολιτικής της Ελλάδας.

-Σε επίπεδο Ε.Ε.: Το πανευρωπαϊκό δίκτυο Foresight, οι «υπουργοί για το μέλλον», ορίζονται από κάθε κράτος μέλος και κατόπιν πρόσκλησης του Αντιπροέδρου Σέφτσοβιτς συναντώνται άτυπα τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο. Αποστολή τους είναι να συζητούν και να συμφωνούν με την Επιτροπή σχετικά με τις κύριες στρατηγικές προτεραιότητες του θεματολογίου στρατηγικών προβλέψεων της Επιτροπής, να προβαίνουν σε απολογισμό της προόδου, να συζητούν βασικά ζητήματα που έχουν σημασία για το μέλλον της Ευρώπης και να συμφωνούν για τις επακόλουθες ενέργειες. Με δυο λόγια, οι εργασίες αυτές τροφοδοτούν τον στρατηγικό προγραμματισμό της Ε.Ε..

Related Articles