10-20/4/1941- Τα δραματικά γεγονότα μέχρι την υπογραφή του Συμφώνου Συνθηκολόγησης

10-20/4/1941- Τα δραματικά γεγονότα μέχρι την υπογραφή του Συμφώνου Συνθηκολόγησης

Η συνθηκολόγηση της Ελληνικής στρατιάς στο Βορειοηπειρωτικό μέτωπο αποτέλεσε πάντοτε ένα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο ζήτημα για τους Ιστορικούς. Με την γνωστοποίηση από τις 10 Απριλίου της αποφάσεως αποχωρήσεως της κυβερνήσεως και του Βασιλέα από την Αθήνα, οι ανώτατοι αξιωματικοί από το Ελληνοϊταλικό μέτωπο, ζητούσαν από τον Αρχιστράτητο Παπάγο να επιτευχθεί το συντομότερο ανακωχή με τους Γερμανούς «για να σωθεί η τιμή του Ελληνικού Στρατού».

Η ανταλλαγή τηλεγραφημάτων συνεχιζόταν, ενώ οι Γερμανοί, παρά την ηρωική αντίσταση των οχυρών, είχαν διασπάσει το μέτωπο και προωθούντο προς την Κεντρική και Νότιο Ελλάδα. Υπό την Αγγλική όμως πίεση, η πρόταση ανακωχής δεν γινόταν δεκτή. Υπέρ της ανακωχής υπήρξε και παρέμβαση του μητροπολίτου Ιωαννίνων Σπυρίδωνος ο οποίος στις 16 Απριλίου εκλιπαρούσε τον πρωθυπουργό Κορυζή να επιτρέψει την συνθηκολόγηση της στρατιάς Ηπείρου με τους Γερμανούς, πριν πέσει αποκλεισμένη στα χέρια των Ιταλών.

Στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου παρουσία του Βασιλιά Γεωργίου, ο Κορυζής προσπάθησε να εκμαιεύσει μια έγκριση για την συνθηκολόγηση της Ελληνικής στρατιάς στην Β. Ήπειρο. Μπροστά στην άρνηση του Βασιλέα, υπέβαλε την παραίτησή του που δεν έγινε δεκτή ούτε και αργότερα, σε μια ιδιαίτερη συνάντηση των δύο. Ο Κορυζής αποχώρησε από την συνάντηση (18/4), μετέβη στο σπίτι του όπου και αυτοκτόνησε υπό το βάρος της ευθύνης. Ἐπιλεγμένο ἀπόσπασμα ἱστορικοῦ «ντοκυμαντέρ» μὲ τίτλο «Ὁ Ἑλληνογερμανικὸς πόλεμος» σὲ σκηνοθεσία Τάσου Μπιρσίμ, σενάριο καὶ κείμενα Πάνου Ὑφαντή. Ἀφηγητὲς ὁ Ἀλέκος Δραγῶνας καὶ ἡ Ἄννυ Εὐαγγέλου.

Με εκτίμηση

 

Εφ. Λγός ΜΧ

Παντελής Κρουσταλάκης

Πρόεδρος

Related Articles