Ποια είναι η ταχύτητα της σφαίρας

Οι σφαίρες είναι διαφορετικές. Ο τύπος τους εξαρτάται από τα όπλα για τα οποία κατασκευάζονται. Υπάρχουν κοχύλια για όπλα λείανσης, στραμμένα, πνευματικά. Κατά συνέπεια, φαίνονται διαφορετικά. Το μέγεθος θα καθορίζεται από τον τύπο και το μέγεθος του όπλου.

Υπάρχουν μεγάλα ζωντανά πυρομαχικά, μεγάλες σφαίρες ή πολύ μικρά για πιστόλια και περίστροφα.

Ωστόσο, η ταχύτητα της σφαίρας θα καθοριστεί όχι μόνο από το μέγεθός της. Επηρεάζεται από πολλούς άλλους παράγοντες.

Παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα της σφαίρας

Ορισμένοι λόγοι μπορούν να επιβραδύνουν την αρχική ταχύτητα του βλήματος όταν πυροδοτείται ένα όπλο. Ας εξετάσουμε τα βασικά.

  1. Θερμοκρασία περιβάλλοντος. Όσο χαμηλότερη είναι η θερμοκρασία του αέρα, τόσο περισσότερη ενέργεια καταναλώνεται για να θερμανθεί η σκόνη και η αναχώρηση του βλήματος, δηλαδή μειώνεται η αρχική ταχύτητα αναχώρησης.
  2. Υγρασία της πυρίτιδας. Όσο πιο στεγνή είναι η πυρίτιδα, τόσο υψηλότερη θα είναι η τιμή της αρχικής ταχύτητας, καθώς η πίεση στο βαρέλι του όπλου θα αυξηθεί.
  3. Το σχήμα και το μέγεθος των κόκκων σκόνης. Όσο μικρότερα είναι τα διασκορπισμένα σωματίδια του φορτίου σκόνης, τόσο πιο γρήγορα θα καούν. Κατά συνέπεια, η αρχική ταχύτητα πυροβολισμού της σφαίρας θα αυξηθεί.
  4. Πυκνότητα φορτίου σκόνης. Προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η σωστή και ασφαλής φόρτιση του προϊόντος, απαιτούνται ειδικοί ακριβείς υπολογισμοί μηχανικής. Χωρίς αυτούς, είναι δυνατή μια υπερβολική δόση στην πυρίτιδα, η οποία θα οδηγήσει σε εσωτερική έκρηξη του όπλου. Ή, αντιστρόφως, η φόρτιση, η οποία θα οδηγήσει σε υπερθέρμανση του βαρελιού όπλου. Απαγορεύεται η ανεξάρτητη επαναφόρτιση του εξαρτήματος σε σκόνη!
  5. Μήκος του βαρελιού του όπλου. Όσο μικρότερη είναι η κάννη, τόσο μικρότερη είναι η διάρκεια της δράσης των αερίων σκόνης, πράγμα που μειώνει την ταχύτητα της σφαίρας.
  6. Βάρος προϊόντος. Όσο πιο εύκολη είναι η σφαίρα σε βάρος, τόσο μεγαλύτερη είναι η αρχική της ταχύτητα.

Κάθε ένας από αυτούς τους παράγοντες μπορεί να ποικίλει ελαφρώς ανάλογα με τον τύπο του όπλου. Ωστόσο, συνολικά, αυτές οι συνθήκες επηρεάζουν την αρχική και τη συνολική ταχύτητα της σφαίρας στον πυροβολισμό.

Τι είναι ένας χρονογράφος;

Χρονογράφος είναι μια ειδική συσκευή που επιτρέπει την παρακολούθηση ορισμένων δεικτών της εσωτερικής και εξωτερικής συσκευής του βλήματος και με βάση τα ληφθέντα δεδομένα για να συναχθεί ένα συμπέρασμα σχετικά με την πιθανή ταχύτητά του.

Μπορείτε εύκολα να ελέγξετε εύκολα τα δηλωμένα τεχνικά χαρακτηριστικά του όπλου στο κατάστημα χωρίς δυσκολία. Επιπλέον, καθορίζει την αρχική και τη συνολική ταχύτητα της σφαίρας.

Χρησιμοποιώντας τον χρονογράφο, μπορείτε να δείτε και να αξιολογήσετε τα παρακάτω όπλα:

  • κυλινδρική πίεση (το επίπεδό της).
  • κόπωση ελατηρίου ή κόψιμο πυρήνα.
  • η συσκευή θα δείξει τη μάζα του φυσιγγίου.
  • θα αξιολογήσει την ποιότητα.
  • θα παρουσιάσει την φθαρμένη μανσέτα του εμβόλου.
  • θερμοκρασία.

Η ηλεκτρονική συσκευή μέσω υπολογισμού και γενίκευσης θα δώσει ένα πραγματικό αποτέλεσμα για όλους τους δείκτες. Ωστόσο, έχει επίσης τα μειονεκτήματά της.

Μειονεκτήματα του χρονογράφου

Η συσκευή έχει ένα συγκεκριμένο βάρος και μέγεθος που δεν είναι πάντοτε βολικό για χρήση υπό ορισμένες συνθήκες (για παράδειγμα, πεδίο). Επίσης στην έλλειψη αυτής της συσκευής μπορεί να αποδοθεί σφάλμα μέτρησης (ηλεκτρονικό). Δεν συμβαίνει πάρα πολύ, αλλά έχει ακόμα μια θέση να είναι.

Ο μετρητής της συσκευής λειτουργεί και σταματά ανάλογα με τον φωτισμό του εδάφους (χώρου), εξαιτίας αυτού που αποτελεί επίσης ένα συγκεκριμένο σφάλμα στις ενδείξεις.

Η ακριβής πραγματική τροχιά της κίνησης σφαίρας μιας τέτοιας συσκευής δεν δείχνει αξιόπιστα, γι ‘αυτό πρέπει να χρησιμοποιηθεί μια άλλη μέθοδος μέτρησης.

Μεταφορά διαφόρων αποστάσεων

Αυτός είναι ένας πιο ακριβής και ρεαλιστικός τρόπος, με τη βοήθεια του που μπορεί να καθορίσει την ταχύτητα της σφαίρας. Αυτό θα απαιτήσει όχι μόνο την προσοχή, αλλά και έναν υπολογιστή με μια εγκατεστημένη βαλλιστική αριθμομηχανή, η οποία θα δώσει πλήρη πληροφόρηση και τους πιο ακριβείς υπολογισμούς.

Οι εργασίες συνεχίζονται σύμφωνα με το ακόλουθο σχήμα:

  • φορτώστε τα απαραίτητα δεδομένα στην βαλλιστική αριθμομηχανή, την οποία λαμβάνουμε από τον κατασκευαστή των όπλων και από τους δικούς μας δείκτες (πυροβολούμε όπλα στα 100 μέτρα στο μηδέν).
  • εισάγουμε τη μάζα της κασέτας, την απόσταση της ρύθμισης.
  • μετράμε και φορτώνουμε το ύψος της όψης πάνω από το βαρέλι του όπλου.
  • από τον κατασκευαστή λαμβάνουμε δεδομένα σχετικά με το κάθετο και οριζόντιο κλικ στην οπτική.
  • Οι ενδείξεις θερμοκρασίας αποφάσεων και την πίεση του αέρα κατά τη στιγμή της μελέτης (ακριβέστερα, το πραγματικό και το αποτέλεσμα θα είναι ποιοτικά)?
  • δείκτης υψομέτρου.
  • σφαίρα ταχύτητας από τον κατασκευαστή.

Στην αριθμομηχανή θα υπάρχουν γραφικά για τη λήψη από απόσταση. Εκεί καθορίσαμε 200, 300, 500 και 700 μέτρα. Οι μακρύτερες αποστάσεις δεν συνιστώνται αμέσως. Στις στήλες όπου ζητείται 1MEA, γράφουμε τις ακόλουθες τιμές σύμφωνα με τη σειρά αποστάσεων: 5.8; 8,7; 14.5; 20,3 εκατοστά.

Το υπόλοιπο έργο είναι μόνο στο κάντε κλικ στην αριθμομηχανή. Ακολουθήστε τον πλοηγό της βαλλιστικής συσκευής και, ως εκ τούτου, λάβετε μια ακριβή και πραγματική ένδειξη για την ταχύτητα του βλήματος.

Ορισμένες τιμές της ταχύτητας μιας κασέτας διαφορετικών διαμετρημάτων για ένα αυτόματο

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, δώστε μια ακριβή εκτίμηση ένας τέτοιος δείκτης ως ταχύτητα είναι δύσκολος. Από πολλές απόψεις καθορίζεται από τις περιβάλλουσες συνθήκες. Εντούτοις, μπορούν να δοθούν κατά προσέγγιση τιμές για πολυβόλα διαφόρων διαμέτρων.

Μελέτες και υπολογισμοί έδειξαν ότι η τιμή του η ταχύτητα πτήσης του φυσιγγίου από το μηχάνημα θα εξαρτηθεί από το μοντέλο και το διαμέτρημα του, έτσι είναι δυνατές οι διακυμάνσεις στα δεδομένα που δίνονται. Αλλά αυτά τα λάθη είναι μικρά και ο καθένας μπορεί να τα διορθώσει για τα δικά του όπλα.

Αυτόματο AK-74 διαμέτρου 5.45Χ39

Αν η λήψη πραγματοποιείται από κανονική (κανονική)τα μέσα στοιχεία σχετικά με την ταχύτητα της σφαίρας θα εμφανίσουν αποτέλεσμα περίπου 870 m / s. Εάν η απόσταση είναι περίπου 500 μέτρα, η ταχύτητα θα πέσει στα 428 m / s.

Αυτός ο τύπος όπλου έχει επιμήκη βαρέλι και επομένως η ταχύτητα της σφαίρας είναι αρκετά υψηλή.

AKS-74U διαμέτρου 5.45Χ39 και AK-101

Αν μιλάμε για την ταχύτητα της σφαίρας από το AKS-74U με διαμέτρημα 5.45Χ39, θα είναι περίπου 740 m / s. Λιγότερο από το προηγούμενο, επειδή ο κορμός είναι μικρότερος.

AK-101 διαμέτρου 5.Το 56Χ45, αντίθετα, θα δείξει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα σε αυτόν τον δείκτη. Περίπου 930 m / s, χάρη στη μακρόστενη δομή του όπλου. Το αμερικανικό ανάλογο αυτού του όπλου έχει ακόμη μεγαλύτερο μήκος βαρελιού, και για τους δύο τύπους αυτοματισμών υπάρχουν τα ίδια φυσίγγια με μια τέτοια τιμή της αρχικής ταχύτητας βολής.

AK-47 αυτόματο όχημα

Τα κοχύλια αυτού του όπλου έχουν μεγαλύτερη μάζα από όλοι οι οπαδοί του AK έχουν επομένως μια ισχυρή δύναμη διείσδυσης. Ωστόσο, είναι κατώτεροι σε ταχύτητα από τους συναδέλφους τους, επειδή είναι μόνο 740 m / s. Ωστόσο, αυτό είναι αρκετό για να θεωρηθεί αυτό το μηχάνημα ως ένα τρομερό και σοβαρό στρατιωτικό όπλο.

Σφαίρες ενέργειας στο στόμα

Εκτός από την ταχύτητα, ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό είναι επίσης η ενέργεια της σφαίρας. Για να υπολογίσετε την ενέργεια του ρύγχους αξίζει να θυμηθείτε τη συνήθη πορεία της φυσικής στο σχολείο. Ο απλούστερος τύπος θα έχει τη μορφή: (μάζα x ταχύτητα)2/ 2, (βάρος σε κιλά, ταχύτητα σε μέτρα ανά δευτερόλεπτο).

Γιατί είναι σημαντική η σημασία της ενέργειας κασέτας; Επειδή η ενέργεια είναι η δύναμη των σφαίρων, το κύριο χαρακτηριστικό της μάχης. Όσο μεγαλύτερη είναι η μάζα και όσο υψηλότερη είναι η ταχύτητα, τόσο μεγαλύτερη είναι η ενέργεια, αντίστοιχα. Έτσι, το ίδιο το όπλο είναι πιο ισχυρό και μακρινό.

Με άλλα λόγια, αυτή είναι η συνήθης μέθοδος υπολογισμού κινητική ενέργεια του σώματος. Η μέγιστη ενέργεια στο στόμιο κατέχεται από σφαίρες από τουφέκια. Εξισορροπούν την μάζα και την αρχική ταχύτητα της σφαίρας με τέτοιο τρόπο ώστε η εργασία να αποδειχθεί ισχυρή και αποτελεσματική.

Για παράδειγμα, σε απόσταση περίπου 100 μέτρων βάθους περιστατικά σφαίρες τουφέκι σε ένα επαρκώς πυκνό υλικό είναι 0,6 έως 350 εκ. Αυτό το υλικό, όπως πλάκα χάλυβα, ξύλο, χαλύβδινο έλασμα, ένα στρώμα από μαλακό πηλό, χαλίκι ή θρυμματισμένα πέτρα, πλινθοδομή, έδαφος ή συσκευασμένα χιόνι. Αυτά τα στοιχεία βασίζονται σε μελέτες του ρύγχους ενέργειας του φωτός σφαίρες βάρους.

Είναι προφανές ότι η αξία της ταχύτητας και της ενέργειας των οδόντων οποιουδήποτε βλήματος είναι πολύ μεγάλη και καθορίζει τη δύναμη και το εύρος των όπλων.

Πνευματικά όπλα

Όχι πολύ καιρό πριν, διεξήχθη έρευνα μεταξύ των ιδιοκτητών πεπιεσμένου αέρα σχετικά με το θέμα: “Ποια είναι η ταχύτητα της σφαίρας στο πιστόλι σας;” Είναι ενδιαφέρον ότι το ποσοστό εξάπλωσης στις ταχύτητες είναι πολύ μεταβλητό.

Η συμμετοχή στην έρευνα (20%) κάλεσε τον αριθμό στα 220-305 m / s. Δεδομένου ότι, κατ ‘αρχήν, ο κανονικός μέσος όρος για την πνευματική, ο αριθμός δεν προκαλεί δυσπιστία.

Ωστόσο, σχεδόν το 9% των ερωτηθέντων επιμένουν ότι τα όπλα τους έχει ταχύτητα σφαίρας από 380 m / s και περισσότερο. Ο αριθμός αυτός μας κάνει να αμφιβάλλουμε για την αξιοπιστία μας. Παίρνουν κάποιο είδος πολύ ισχυρών όπλων. Αυτή η τιμή της ταχύτητας σφαίρας για το πεπιεσμένο αέρα είναι σπάνια, δεν μπορεί να καυχηθεί κάθε μοντέλο.

Το 19% των συμμετεχόντων παραδέχθηκε ότι τα όπλα τους χτύπησανσφαίρα ταχύτητας 100-130 m / s και 130-180 m / s. Στο 11%, ο αριθμός αυτός τείνει σε 350 m / s, κάτι που είναι αρκετά σοβαρό. Τέλος, το 6% των συμμετεχόντων εκτιμούν την ταχύτητα μιας σφαίρας στο πεπιεσμένο αέρα τους στα 75-100 m / s.

Τις περισσότερες φορές και πιο εύκολο να μετρήσετε το ρυθμό της ταχύτητας σε αεροπλάνα που χρησιμοποιούν χρονόμετρα. Οι περισσότερες από αυτές τις συσκευές και έχουν σχεδιαστεί μόνο για πεπιεσμένου αέρα. Αν και το σφάλμα στις μετρήσεις δεν θα πάει οπουδήποτε, αλλά το αποτέλεσμα θα παραμείνει αρκετά αξιόπιστο.

Ανεξάρτητα από το πόσο μετράτε την ταχύτητα μιας σφαίρας από το όπλο σας, το σφάλμα δεν θα πάει πουθενά ούτως ή άλλως, καθώς το εξωτερικό περιβάλλον θα είναι πάντα διαφορετικό στις επιδόσεις του.

el.taylrrenee.com

Related Articles