Oι πιο συνηθισμένες απάτες μέσω email  

Oι πιο συνηθισμένες απάτες μέσω email  

Καθημερινά λαμβάνουμε δεκάδες ή εκατοντάδες email, κάποια χρήσιμα, κάποια όχι, όπως  διαφημιστικά / spam. Ανάμεσα στα ανεπιθύμητα email, όμως, είναι πιθανό να κρύβεται κάποιο αρκετά πιο επικίνδυνο μήνυμα, που έχει σκοπό να μας εξαπατήσει.

Ακολουθεί ένας οδηγός για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται οι απάτες μέσω email.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι οι απατεώνες που κρύβονται πίσω από αυτά στέλνουν μαζικά εκατομμύρια email, για να βρουν ένα μικρό αριθμό από θύματα με σκοπό να αποσπάσουν πολλά χρήματα.

Η απάτη του Νιγηριανού πρίγκιπα

Σε αυτής της μορφής τις απάτες μέσω email, λαμβάνουμε ένα μήνυμα από κάποιον που ισχυρίζεται πως έχει ο ίδιος μεγάλη περιουσία, ή πως είναι συγγενής / δικηγόρος ενός ατόμου με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, και δρα ως μεσολαβητής.

Αρκετά συχνά ο ισχυρισμός είναι πως πρόκειται για έναν Νιγηριανό πρίγκηπα, εξ’ ου και ο όρος Nigerian Scam που αναφέρεται σε αυτού του τύπου τις απάτες.

Επίσης αναφέρονται και ως 419 Scam, από το άρθρο του ποινικού κώδικα της Νιγηρίας που περιγράφει αυτού του είδους της απάτες.

Ο εν λόγω πρίγκηπας ή επιχειρηματίας έχει μια περιουσία δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία είναι δεσμευμένη στην πατρίδα του, λόγω πολέμου ή για κάποια άλλη αιτία. Χρειάζεται λοιπόν τη βοήθεια κάποιου τρίτου για να μεταφέρει τα χρήματα στο εξωτερικό.

Το κίνητρο για να τον βοηθήσουμε σε αυτή τη μεταφορά είναι η υπόσχεση πως θα λάβουμε ένα μεγάλο ποσοστό αυτής της περιουσίας για τον κόπο μας, από 10% έως 30%.

Μέχρι να απελευθερωθούν αυτά τα δήθεν χρήματα, θα μας ζητηθεί να πληρώσουμε ολοένα και μεγαλύτερα ποσά για τραπεζικά έξοδα, για το “λάδωμα” τελωνειακών υπαλλήλων, για χαρτόσημα, πιστοποιητικά, και άλλες απρόβλεπτες καταστάσεις.

Απροσδόκητα κέρδη από διεθνές lotto

Σε αυτές τις απάτες μέσω email λαμβάνουμε ένα μήνυμα πως η διεύθυνση του email μας είχε επιλεγεί τυχαία για να συμμετέχει σε κάποιο διεθνές lotto και μας κληρώθηκαν μερικά εκατομμύρια δολάρια ή ευρώ.

Συχνά μάλιστα οι απατεώνες χρησιμοποιούν το όνομα κάποιας πραγματικής εταιρείας του εξωτερικού που διεξάγει λοταρίες, προφανώς με κανονική αγορά δελτίων, όχι με τυχαία επιλογή email.

Φυσικά, όπως θα μας ενημερώσει ο “υπεύθυνος”, για να παραλάβουμε το ποσόν θα πρέπει πρώτα να πληρώσουμε έξοδα κούριερ, τραπεζικά έξοδα, δικηγορικά/συμβολαιογραφικά έξοδα, έξοδα πιστοποίησης και πολλά άλλα έξοδα που θα προκύψουν.

Απάτες του FBI

Αυτές οι απάτες μέσω email είναι ουσιαστικά παραλλαγές των προηγούμενων δύο, απλά με την αναφορά του FBI σαν παράγοντα.

Το email αναφέρει πως πρόκειται για μία “Επίσημη εντολή” από ένα υποτιθέμενο τμήμα του FBI στη Νιγηρία, που επιβεβαιώνει κάποια κληρονομιά ή την κλήρωση ενός μεγάλου χρηματικού ποσού.

Πρόταση για επενδύσεις

Αυτές οι απάτες μέσω email υπόσχονται κάποια σίγουρη επένδυση, με μεγάλη απόδοση, χωρίς ρίσκο.

Πολύ συχνά χρησιμοποιείται το όνομα και το λογότυπο της Fifth Third Bank, που είναι μια πραγματική τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με τη McAffee, το 2006 το 33% από τις απάτες μέσω email που εντόπισε αναφέρονταν στην συγκεκριμένη τράπεζα.

Πληρωμένος δολοφόνος

Μπορεί να λάβετε ξαφνικά ένα μήνυμα από κάποιον που υποτίθεται πως είναι πληρωμένος δολοφόνος, που έχει ένα συμβόλαιο θανάτου για εμάς από κάποιο “στενό μας φίλο”.

Με το email που μας στέλνει, ουσιαστικά μας ζητάει να του δώσουμε περισσότερα χρήματα για να μην προχωρήσει με την εκτέλεση.

Για να το κάνει πιο ελκυστικό, μπορεί να προτείνει να σκοτώσει και το άτομο που πλήρωσε για το αρχικό χτύπημα.

Site γνωριμιών

Αυτού του τύπου οι απάτες ξεκινούν από κάποιο site γνωριμιών, και σύντομα μεταφέρονται σε προσωπική επικοινωνία, μέσω chat ή email. Συνήθως ο απατεώνας πάει τη συζήτηση προς το σεξουαλικό.

Μετά από κάποιο διάστημα, το θύμα λαμβάνει ένα email πως το όνομα, η φωτογραφία και το τηλέφωνό του έχουν αναρτηθεί σε ένα site για μοιχούς/μοιχαλίδες.

Το θύμα θα πρέπει να πληρώσει κάποια χρήματα για να δει το site, και ακόμα περισσότερα αν θέλει να αφαιρεθούν τα στοιχεία του.

Ρομαντική γνωριμία

Σε αντίθεση με την προηγούμενη απάτη, οι συγκεκριμένες απάτες μέσω email στοχεύουν σε μοναχικούς ανθρώπους.

Ουσιαστικά δημιουργούν μία πολύ πειστική ψευδαίσθηση ρομαντικής σχέσης δι’ αλληλογραφίας.

Ο απατεώνας, αφού κερδίσει την εμπιστοσύνη του θύματος, μπορεί να ζητήσει χρήματα, να επιχειρήσει να αποκτήσει πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς και πιστωτικές κάρτες, ή να ζητήσει μια “χάρη” που να είναι τελικά κάποια οικονομική απάτη.

Νύφες από τη Ρωσία

Δεκάδες, εκατοντάδες διαφορετικά site  υπόσχονται νύφες από το εξωτερικό.

Οι απάτες μέσω email αυτού του τύπου ξεκινούν με την υπόσχεση μιας σχέσης, και στην πορεία προκύπτουν διάφορα έξοδα για μεταφράσεις, βιντεοκλήσεις, έξοδα της υπηρεσίας κλπ.

Μυστικός Επισκέπτης

Οι μυστικοί επισκέπτες είναι ένα πραγματικό επάγγελμα: άτομα από κάποια εταιρεία ερευνών αγοράς επισκέπτονται επιχειρήσεις παριστάνοντας τους πελάτες, με σκοπό να βαθμολογήσουν την εξυπηρέτηση.

Οι απάτες μέσω email αυτού του τύπου στοχεύουν κυρίως άτομα που πρόσφατα συμπλήρωσαν το βιογραφικό τους σε κάποιο site αναζήτησης εργασίας.

Στο επόμενο στάδιο της απάτης αποστέλλεται μια πλαστή επιταγή στο θύμα, συνήθως για ένα σημαντικό χρηματικό ποσόν.

Οι οδηγίες είναι να εξαργυρώσει την επιταγή, να στείλει το μεγαλύτερο μέρος του ποσού σε κάποιον άλλο δήθεν μυστικό επισκέπτη μέσω κάποιας υπηρεσίας όπως η Western Union.

Από τα χρήματα που θα κρατήσει, ένα μέρος είναι η αμοιβή του, και τα υπόλοιπα είναι για να κάνει αγορές σε συγκεκριμένα καταστήματα και να καταγράψει την εμπειρία του – παρ’ ότι οι μυστικοί επισκέπτες συνήθως δεν ψωνίζουν στα πλαίσια της δουλειάς τους, απλά παριστάνουν τους ενδιαφερόμενους.

Φυσικά, όταν η επιταγή αποκαλυφθεί πως είναι πλαστή, αυτός που θα μπλέξει είναι αυτός που την εξαργύρωσε.

Ειδοποίηση για κλήση

Αυτές οι απάτες μέσω email εκμεταλλεύονται το γεγονός πως σε πολλές χώρες οι κλήσεις έρχονται ταχυδρομικά.

Οι απατεώνες πλαστογραφούν συνήθως τη διεύθυνση email κάποιου πραγματικού σώματος ασφαλείας, στέλνοντας ειδοποίηση για τη δήθεν κλήση, και έχοντας ένα σύνδεσμο στον οποίο πρέπει η κλήση να πληρωθεί μέσω Internet. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δώσετε τα στοιχεία σας ή της κάρτας σας.

Οι πιο επικίνδυνες απάτες μέσω email: Phishing scams

Στις απάτες μέσω email της κατηγορίας Phishing scams, λαμβάνουμε ένα μήνυμα που μοιάζει να είναι από την τράπεζά μας. Έχει όλα τα λογότυπα, τα σωστά χρώματα, μπορεί μέχρι και η διεύθυνση του αποστολέα να είναι από την τράπεζα.

Μπορεί ένα τέτοιο μήνυμα να είναι σχετικά χαλαρό, όπως το παραπάνω, αλλά μπορεί και να ενημερώνει πως υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα με το λογαριασμό μας, και θα πρέπει να κάνουμε άμεσα log-in για να το διευθετήσουμε.

Κάνοντας κλικ στο email, θα μεταφερθούμε σε ένα site το οποίο θα είναι πανομοιότυπο με της τράπεζάς μας από κάθε άποψη, εκτός από τη διεύθυνση.

Δυστυχώς, το site αυτό είναι αντιγραφή του πραγματικού site της τράπεζας. Συμπληρώνοντας τα στοιχεία του ebanking μας εκεί, πρακτικά έχουμε δώσει οι ίδιοι στους απατεώνες το όνομα και τον κωδικό για την τράπεζά μας.

Η τράπεζα δεν θα μας ζητήσει ποτέ, και με κανένα τρόπο, να τους στείλουμε τον κωδικό μας.

Related Articles