Φωτιά στο αυτοκίνητό σας – Οι ενέργειες που πρέπει να κάνετε

Φωτιά στο αυτοκίνητό σας – Οι ενέργειες που πρέπει να κάνετε

Φωτιά στο αυτοκίνητό σας, δυστυχώς μπορεί να προκληθεί και σίγουρα δεν θα σας προειδοποιήσει.

Συνήθως η φωτιά προκαλείται λόγω κακής συντήρησης του αυτοκινήτου σας αλλά και από διάφορες άλλες αιτίες όπως μετά από σύγκρουση, ή ξαφνικά μηχανικά ή ηλεκτρολογικά θέματα.

Αυτά που θα πρέπει να κάνετε είναι:

α) Εάν δείτε καπνό ή φλόγα ή μυρωδιά από καμένο λάστιχο ή πλαστικό αντιδράστε αμέσως, μην χάνετε πολύτιμο χρόνο

β) Αν το αυτοκίνητό σας είναι καθ’ οδόν, δηλαδή κινείται, κάντε στην άκρη όσο πιο γρήγορα μπορείτε, ανάβοντας το φλας προσπαθώντας να φτάσετε σε ασφαλές σημείο του δρόμου όπως κάποιο parking ή σε  κάποιο σταθμό εξυπηρέτησης και σταματήστε αμέσως, σβήνοντας τη μηχανή.

γ) Αν υπάρχουν επιβαίνοντες στο όχημα βγάλτε τους όλους έξω και για κανέναν λόγο μην επιστρέφετε στο καιόμενο όχημα.

δ) Η απομάκρυνσή σας από το φλεγόμενο όχημα θα πρέπει να είναι στα  100 μέτρα απόσταση και μακριά από την κυκλοφοριακή κίνηση.

ε) Καλέστε το 199 και ενημερώστε με ακρίβεια για το συμβάν.

Τι να κάνετε για την πρόληψη της πυρκαγιάς

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συντηρήσει σωστά το αυτοκίνητό σας, καθώς έτσι έχει λιγότερες πιθανότητες να πιάσει φωτιά.

Εάν πρόκειται να μεταφέρετε μέσα στο χώρο των επιβαινόντων βενζίνη ή μικρές ποσότητες υγραερίου, θα πρέπει να είναι καλά σφραγισμένα. Μην αμελείτε σε τέτοια περίπτωση, να κρατάτε το παράθυρο ανοιχτό για εξαερισμό.

Να ξέρετε  ότι τα γκαζάκια και οι φιάλες προπανίου δεν πρέπει να μεταφέρονται ποτέ στο χώρο του κινητήρα του αυτοκινήτου, όπου αναπτύσσονται μεγάλες θερμοκρασίες.

Ποτέ μην παρκάρετε το αυτοκίνητο εκεί που υπάρχουν εύφλεκτα υλικά όπως ξερά χόρτα, που ενδέχεται να έρθουν σε επαφή με τον ζεστό καταλύτη.

Να γνωρίζετε ότι τα επικίνδυνα σημάδια όπως κομμένα  ή χαλαρά καλώδια, διαρροές λαδιού ή υγρών καθώς και  ηλεκτρομαγνητικά προβλήματα, ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά.

Related Articles