Γ. Πλακιωτάκης : Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο στη νησιωτικότητα

Γ. Πλακιωτάκης : Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο στη νησιωτικότητα

Την σημαντική πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης να διοργανώσει στο πλαίσιο της 50ης Γενικής Συνέλευσης των παρακτίων και απομακρυσμένων περιοχών της Ευρώπης ένα πανευρωπαϊκό συνέδριο για τα θέματα της νησιωτικότητας και της γαλάζιας οικονομίας, υπογράμμισε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης από τον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου.

Όπως τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης, «η Ελλάδα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο έχοντας θεσμοθετήσει ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τα θέματα της νησιωτικότητας με συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Έχουμε καταφέρει» επεσήμανε, «μετά από διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξασφαλίσουμε ευρωπαϊκούς πόρους για την ανάπτυξη των νησιωτικών λιμενικών υποδομών άνω των 200 εκατ. ευρώ και από το ΕΣΠΑ αλλά και από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Και βεβαίως», συνέχισε, «μην λησμονούμε τα 80 εκατ. ευρώ που έχουμε εξασφαλίσει για επιλεγμένες άγονες γραμμές με παράλληλη κινητροδότηση για τη δρομολόγηση νέων πράσινων πλοίων.

Η Ελλάδα», υπογράμμισε ο κ. ΥΝΑΝΠ, «πρωταγωνιστεί, καθώς η νησιωτικότητα για την κυβέρνηση του Κυριακού Μητσοτάκη αποτελεί επιλογή πρώτης προτεραιότητας, γιατί μην ξεχνάμε ότι στην νησιωτική Ελλάδα κατοικεί πάνω απ’ το 15% του συνολικού πληθυσμού, ενώ το παραγόμενο ΑΕΠ απ’ τις νησιωτικές και τις παράκτιες περιοχές υπερβαίνει το 25%. Επομένως απαιτείται θεσμική θωράκιση, συγκεκριμένο χρηματοδοτικό πλαίσιο και η κυβέρνηση μας κατάφερε να τα εξασφαλίσει κι αυτά».

 

Εξάλλου, εκτενή αναφορά στα βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά της νέας νησιωτικής πολιτικής της Ελλάδος έκανε ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης.

Σχολιάζοντας την αναλυτική και εμπεριστατωμένη αυτή παρουσίαση ο κ. Κουτουλάκης, ανέφερε τα εξής :

«Είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε αναλυτικά το ευρωπαϊκά καινοτόμο θεσμικό πλαίσιο που ήδη έχει εισάγει η Ελλάδα και αποτελεί παράδειγμα καλής πρακτικής σε νομοθέτησης για την ουσία της νησιωτικότητας. Δόθηκε η δυνατότητα, μαζί με την Ελλάδα, να συνταχθούν εκπρόσωποι κρατών μελών με όμοια ζητήματα ακολουθώντας τις ελληνικές καλές πρακτικές που ήδη έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία στα ελληνικά νησιά».

 width=  width=  width=  width=  width=  width=

Related Articles