Μικρές συμβουλές για την καλή συντήρηση του αυτοκινήτου σας – Γιατί η σωστή συντήρηση είναι η ασφάλειά σας

Μικρές συμβουλές για την καλή συντήρηση του αυτοκινήτου σας – Γιατί η σωστή συντήρηση είναι η ασφάλειά σας

Είναι λογικό με το πέρασμα του χρόνου τόσο στα καινούργια, όσο και στα παλαιότερα αυτοκίνητα, να εμφανισθούν κάποιες βλάβες. Υπάρχουν πολλά λάθη που κάνουμε και χαλάνε το αυτοκίνητό μας, μειώνοντας έτσι ταυτόχρονα και την διάρκεια ζωής του.

Σαφώς η πιο βασική συμβουλή είναι να τηρούμε πιστά το σέρβις του και να μην το αναβάλουμε.

Όμως κι εμείς σαν οδηγοί κάνουμε αρκετά λάθη που δεν πρέπει όπως:

-Μην επιταχύνετε από την αρχή

Μία πολύ σημαντική συμβουλή που αφορά τα καινούργια αμάξια είναι το να μην επιταχύνουμε απότομα ειδικά αν το αυτοκίνητο έχει λίγα χιλιόμετρα. Δεν πρέπει να  πατάμε το γκάζι δοκιμάζοντας την επιτάχυνση του και ανεβάζοντας 4000 στροφές. Πρέπει να προσπαθήσουμε να τις κρατήσουμε κάτω από το νούμερο αυτό έτσι ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή συντήρηση του οχήματός μας μας.

-Προσοχή στο γκάζι

Μια απλή συμβουλή που σίγουρα όμως θα σώσει την ζωή του αυτοκινήτου μας. Το να μην επιταχύνουμε απότομα και γρήγορα είναι αυτό που θα μας γλιτώσει και παραπάνω χιλιόμετρα και δεν θα επιβαρύνουμε τον κινητήρα. Ο λόγος που πρέπει να το πηγαίνουμε ομαλά είναι ότι πρέπει να βοηθήσουμε το σύστημα μετάδοσης κίνησης και να του δώσουμε την δυνατότητα να μεταβεί αρμονικά και όχι απότομα στις δικές μας ανάγκες.

-Μην αφήνετε παρατημένο το όχημά σας στο γκαράζ

Αν θέλετε να συντηρήσετε σωστά το αυτοκίνητό σας καλό είναι να μην το αφήνετε παρατημένο στο γκαράζ για μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί όταν το αφήνουμε ακινητοποιημένο για μεγάλο διάστημα, η μπαταρία εξασθενεί ενώ επίσης ξεραίνονται οι σωλήνες του air condition και τα λάστιχα χάνουν σιγά-σιγά από τον αέρα τους.

– Μην κάνετε μικρές διαδρομές

Μία ακόμη αιτία που μειώνει την διάρκεια ζωής του αυτοκινήτου μας είναι το να διαγράφουμε μικρές πορείες. Τα ταξίδια μικρής διάρκειας, όπως το να πάμε στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς, μπορεί να επιφέρουν ζημιές στον κινητήρα του οχήματος σας.

– Προσοχή με την ταχύτητα

Πέρα από το να μην επιταχύνουμε απότομα και γρήγορα υπάρχει και κάτι ακόμα που πρέπει να προσέξουμε: την ταχύτητα. Όταν οδηγάμε με πάνω από 100χλμ/ώρα, αυξάνεται η κατανάλωση καυσίμου έως και 15%. Αυτομάτως αυτό που συμβαίνει είναι να επιβαρύνουμε τον κινητήρα μας, το κιβώτιο ταχυτήτων και τα ελαστικά. Ειδικά τα τελευταία με την μεγάλη ταχύτητα που περιστρέφονται, υφίστανται και μεγαλύτερη διάβρωση.

– Συχνός καθαρισμός

Ο  καθαρισμός του αυτοκινήτου μας είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε. Το πλύσιμο του θα μας βοηθήσει στην πρόληψη διαφόρων διαβρώσεων και στο να μην ξεβάψει ή υποχωρήσει το χρώμα του. Το πόσο συχνά πρέπει να πλένουμε το αμάξι μας, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Οι ειδικοί συνιστούν γενικότερα ανά 2 εβδομάδες, αλλά αν έχει γεμίσει σκόνη και λάσπη όλος ο σκελετός τότε πρέπει να κάνετε κάτι άμεσα.

Related Articles