Την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο «Επισμηναγός (Ι) Δημήτριος Καμπέρος» η Ημερίδα με θέμα «Κλιματική Αλλαγή και Ένοπλες Δυνάμεις», που διοργανώθηκε από την Διεύθυνση Υποδομής και Προστασίας Περιβάλλοντος (ΔΥΠΠΕ) του ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).
Στην Ημερίδα απηύθυναν χαιρετισμό ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, ο οποίος και κήρυξε την έναρξη των εργασιών της, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ καθηγητής κ. Νικόλαος Βούλγαρης, ως εκπρόσωπος του Πρύτανη καθηγητή κ. Μελέτιου-Αθανάσιου Δημόπουλου.
Στην Ημερίδα παραβρέθηκαν επίσης:
● Ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς.
● Ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ και ο Επιτελάρχης ΓΕΕΘΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Κωνσταντίνος Κελλάρης.
● Ο Διευθυντής του Κλάδου Υποστήριξης του ΓΕΕΘΑ Υποπτέραρχος (Μ) Χρήστος Τελλίδης.
● Ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του ΕΚΠΑ Καθηγητής κ. Δημήτριος Καραδήμας.
● Καθηγητές από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς.
● Αντιπροσωπείες στελεχών των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), Σπουδαστές από την Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ) καθώς και σπουδαστές Στρατιωτικών Σχολών.
Κατά τον χαιρετισμό του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αρχικά αναφέρθηκε στους κινδύνους που εγκυμονεί η κλιματική αλλαγή για την διαβίωση και ευημερία των κοινωνιών, καθώς και στις προκλήσεις άμυνας και ασφάλειας που προκύπτουν και επηρεάζουν την παγκόσμια σταθερότητα και διεθνή ασφάλεια σε ότι αφορά στην εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων, στις μεταναστευτικές ροές, στις νέες θαλάσσιες οδούς που εμφανίζονται στον Βόρειο Αρκτικό Κύκλο από το λιώσιμο των πάγων, όπως και στον επισιτιστικό τομέα.
Επίσης αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της στις Ένοπλες Δυνάμεις με έμφαση στις επιχειρησιακές δράσεις, στον σχεδιασμό και στην διεξαγωγή της αποστολής τους. Επιπλέον, και στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς τους, τόνισε ότι οι δυσμενείς συνέπειες της κλιματικής αλλαγής υπαγορεύουν την πλέον διευρυμένη εμπλοκή και συνεισφορά τους στον ευρύτερο κρατικό μηχανισμό για την διαχείριση και αντιμετώπισή τους.
Επιπρόσθετα αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν αναλάβει και στις διαδικασίες που έχουν καθιερώσει οι Ένοπλες Δυνάμεις για την ενεργειακή τους αυτονομία με την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και την αναβάθμιση των υποδομών τους, προκειμένου να βελτιωθεί η ενεργειακή τους απόδοση και επάρκεια, να μειωθεί το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα του εξοπλισμού και των μέσων τους. Επίσης επεσήμανε τις δράσεις που έχουν θεσπίσει, όπως τον θεσμό του «Φίλου Του Περιβάλλοντος», οι οποίες αποσκοπούν στην ενδυνάμωση του αισθήματος περιβαλλοντικής ευθύνης και συνείδησης του προσωπικού τους.
Τέλος, και με την διαβεβαίωση ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας που καταβάλλει η Ελληνική Πολιτεία για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ευχαρίστησε τους εκλεκτούς Καθηγητές του ΕΚΠΑ για την συμμετοχή τους στην Ημερίδα και ευχήθηκε καλή επιτυχία στο σύνολο των συντελεστών της.
Στην Ημερίδα συμμετείχαν ως ομιλητές:
● Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/ΔΥΓ) Υποπτέραρχος (ΥΙ) Δημήτριος Χατζηγεωργίου.
● Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Υποδομής και Προστασίας Περιβάλλοντος του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/ΔΥΠΠΕ) Αρχιπλοίαρχος (Μ) Σωτήριος Τσαμίλης.
● Ο Συνταγματάρχης (ΜΧ) Δημήτριος Κουρκουλάκος, ο Σμήναρχος (ΜΕ) Ηλίας Μανωλής, ο Πλωτάρχης (Μ) Ιωάννης Φλώρος ΠΝ, η Επισμηναγός (ΜΕ) Ιωάννα Καραγιαννάκη, η Επισμηναγός (ΜΤ) Ελένη Καρδάση και ο Ανθυπολοχαγός (ΝΟΜ) Ιωάννης – Μιχαήλ Γκόγκος.
● Οι καθηγητές του ΕΚΠΑ κ. Μαργαρίτα Ασημακοπούλου, κ. Κωνσταντίνος Καρτάλης, κ. Ευθύμιος Λέκκας και κ. Εμμανουήλ Πικουλής.
Κατά την διάρκειά της αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούν στην επίδραση της κλιματικής αλλαγής στο προσωπικό, στα μέσα, στον εξοπλισμό, στις υποδομές, στην ασφάλεια και στις επιχειρησιακές δραστηριότητες των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), όπως επίσης και θέματα σχετικά με την διαχείριση κινδύνων και καταστροφών σε περίπτωση εξελισσόμενης κλιματικής κρίσης τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Συζητήθηκε επίσης ο ρόλος των ΕΔ στην αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων και παρουσιάστηκαν προτάσεις για την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς τους έναντι της κλιματικής αλλαγής και για το σύνολο των τομέων δραστηριοποίησής τους.