Μην προσπαθήσετε να αντιμετωπίσετε τον διαρρήκτη – Κρυφτείτε ή φύγετε εκτός σπιτιού

Δυστυχώς σε αρκετές περιπτώσεις, πολλοί είναι εκείνη που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν απευθείας τον κλέφτη. Παίρνουν ότι  βρουν διαθέσιμο και προσπαθούν στα σκοτεινά να εντοπίσουν τους διαρρήκτες και να εμπλακούν μαζί τους.  Αυτή η κίνηση είναι λάθος, καθώς αν και γνωρίζετε καλύτερα τον χώρο σας απ’ ότι οι διαρρήκτες, δεν είστε σε θέση να ξέρετε τη φυσική τους κατάσταση ή αν φέρουν μαζί τους όπλα.

Το πιο σωστό που μπορείτε να κάνετε είναι να βρείτε ένα μέρος να κρυφτείτε ή να φύγετε εκτός σπιτιού όσο πιο σύντομα μπορείτε

Επικοινωνήστε με τις αρχές

Αυτή η κίνηση είναι η σημαντικότερη από όλες τις υπόλοιπες. Θα μπορούσε να είναι στην πρώτη θέση της λίστας μας αλλά είναι σημαντικότερο να εξασφαλίσετε πρώτα την ασφάλειά σας πριν καλέσετε τις αρχές.

Μόλις βρείτε ένα ασφαλές σημείο τότε θα πρέπει να ειδοποιήσετε τις αρχές και να τους ενημερώσετε για την κατάσταση. Εξηγήστε τους ότι είστε ακόμα υπό απειλή και θα χρειαστείτε άμεσα βοήθεια.

Ειδοποιήστε την οικογένεια σας

Εάν ένας διαρρήκτης έχει εισβάλει στο σπίτι σας κάθε λεπτό είναι πολύτιμο. Θα πρέπει να ειδοποιήσετε όλα τα μέλη της οικογένειά σας το συντομότερο δυνατό αλλά χωρίς να πείτε που βρίσκεστε. Αν δεν είναι πολύ κοντά σας, στείλτε τους ένα γραπτό μήνυμα και ειδοποιήστε τους για την κατάσταση.

Κλειδώστε όλες τις πόρτες και κάντε ησυχία

Όταν φτάσετε σε ασφαλές δωμάτιο στο σπίτι σας, κλειδώστε όλες τις πόρτες και ασφαλίστε τα παράθυρα ώστε να αποτρέψετε οποιαδήποτε είσοδο στο δωμάτιο για όσο χρειαστεί να παραμείνετε στο χώρο αυτό.

Αποφύγετε να κάνετε θόρυβο και προσπαθήστε να παραμείνετε όσο πιο ήσυχοι γίνεται. Εάν έχετε κάποιο όπλο στο σπίτι (πχ ρόπαλο baseball) φροντίστε να το έχετε κοντά σας  σε περίπτωση που χρειαστεί να προστατεύσετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας.

Χρησιμοποιήστε τον κωδικό έκτακτης ανάγκης, εάν διαθέτετε συναγερμό

Εάν διαθέτετε συναγερμό ο οποίος είναι συνδεδεμένος με ένα Κέντρο Λήψης Σημάτων  μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον κωδικό έκτακτης ανάγκης. Ο συγκεκριμένος κωδικός αποστέλλει ένα σήμα στο Κέντρο λήψης σημάτων και τους ενημερώνει πως υπάρχει έκτακτη ανάγκη. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αν το πληκτρολόγιο του συναγερμού σας βρίσκεται σε κεντρικό και επικίνδυνο σημείο που μπορεί να προδώσει τη θέση σας.