Το Πεντάγωνο θα αναπτύξει 1.500 επιπλέον στρατιώτες στα σύνορα με το Μεξικό

Το Πεντάγωνο θα αναπτύξει 1.500 επιπλέον στρατιώτες στα σύνορα με το Μεξικό

Οι ΗΠΑ θα στείλουν 1.500 επιπλέον στρατιώτες στα σύνορά τους με το Μεξικό, ανακοίνωσε χθες Τρίτη εκπρόσωπος του Πενταγώνου, καθώς πλησιάζει η εκπνοή την επόμενη εβδομάδα ενός επίμαχου υγειονομικού μέτρου που επιτρέπει την άμεση απέλαση των παράτυπων μεταναστών που διασχίζουν τα χερσαία σύνορα της χώρας.

Οι αρχές φοβούνται αύξηση των αφίξεων μεταναστών στα σύνορά τους, μετά την άρση του μέτρου αυτού, γνωστού ως Title 42.

«Κατόπιν αιτήματος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας» ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας «ενέκρινε την προσωρινή ανάπτυξη 1.500 επιπλέον στρατιωτών για να ενισχύσουν τις προσπάθειες της αστυνομίας συνόρων, στα νοτιοδυτικά σύνορα», δήλωσε ο ταξίαρχος Πατ Ράιντερ.

Επί 90 ημέρες, θα υποστηρίζουν την αστυνομία συνόρων κυρίως στο θέμα της παρακολούθησης. «Το στρατιωτικό προσωπικό δεν θα συμμετάσχει άμεσα στις δραστηριότητες διατήρησης της τάξης», πρόσθεσε ο Ράιντερ.

Αυτοί θα προστεθούν στους 2.500 στρατιώτες που ήδη βοηθούν την αστυνομία συνόρων και άλλες υπηρεσίες που προετοιμάζονται για αύξηση των αφίξεων μεταναστών.

 

Η κυβέρνηση του Μεξικού ανακοίνωσε χθες ότι «θα εξακολουθήσει να δέχεται την επιστροφή μεταναστών σε ανθρωπιστική βάση», σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση με την Ελίζαμπεθ Σέργουντ- Ράνταλ, αναπληρώτρια σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για την Ασφάλεια.

Το Title 42 ήταν ένα μέτρο που συνδεόταν με την πανδημία της Covid-19 και τέθηκε σε εφαρμογή το 2020 επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ. Επέτρεπε την άμεση επαναπροώθηση των μεταναστών που δεν διαθέτουν βίζα, ακόμη και των εν δυνάμει αιτούντων άσυλο. Εκπνέει στις 11 Μαΐου.

Εισροή

Μπροστά στην εισροή των παράτυπων μεταναστών, που προέρχονται κυρίως από την Κεντρική και Λατινική Αμερική, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την προηγούμενη εβδομάδα σειρά μέτρων.

Οι μετανάστες θα πρέπει πλέον να κλείνουν ραντεβού για να περάσουν από συνέντευξη με την αμερικανική υπηρεσία μετανάστευσης, προτού φτάσουν στις ΗΠΑ. Για τον λόγο αυτό έχει δημιουργηθεί και μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, η CBP One.

Η διαχείριση των αιτούντων άσυλο ή των προσφύγων γίνεται από κέντρα στην Κολομβία και τη Γουατεμάλα. Ο Καναδάς και η Ισπανία συμφώνησαν να δεχθούν κάποιους από τους πρόσφυγες που θα πάρουν το πράσινο φως από αυτά τα κέντρα, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Την ανάπτυξη επιπλέον στρατιωτικών επέκρινε ο Τζόναθαν Μπλέιζερ της οργάνωσης ACLU.

«Οι άνθρωποι που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να κάνουν επικίνδυνα, δύσκολα ταξίδια για να έχουν μία ευκαιρία να ζητήσουν νόμιμη προστασία από τις ΗΠΑ θα έπρεπε να γίνονται δεκτοί με συμπόνια, όχι με στρατιώτες», κατήγγειλε, κατηγορώντας τον Μπάιντεν ότι τα μέτρα που λαμβάνει ισοδυναμούν με απαγόρευση του δικαιώματος στο άσυλο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος «θα έπρεπε να επικεντρωθεί στη δημιουργία ενός αξιόπιστου, αποτελεσματικού και ανθρώπινου συστήματος για να ελέγχει και να υποδέχεται τους ανθρώπους που αναζητούν ασφάλεια», πρόσθεσε.

Εκρηκτικό θέμα

Η μετανάστευση είναι ένα πολιτικά εκρηκτικό θέμα στις ΗΠΑ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι επιτίθενται συνεχώς στον Μπάιντεν, τον οποίο κατηγορούν ότι μετέτρεψε τα σύνορα με το Μεξικό σε σουρωτήρι.

Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί πρόκειται να παραχωρήσουν σήμερα συνέντευξη Τύπου για να ζητήσουν από τον Αμερικανό πρόεδρο «να διατηρήσει το Title 42», τονίζοντας ότι η άρση του μέτρου «θα επιδεινώσει αυτό που ήδη είναι μια ανθρωπιστική καταστροφή και μια καταστροφή εθνικής ασφάλειας στα νότια σύνορά μας».

Εξάλλου μόλις εξελέγη στην προεδρία των ΗΠΑ ο Μπάιντεν σταμάτησε την ανέγερση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Από τις 11 Μαΐου θα τεθεί σε ισχύ άλλο μέτρο, το Title 8, είχε δηλώσει πρόσφατα ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας. Αυτό προβλέπει την άμεση απέλαση των παράτυπων μεταναστών που συλλαμβάνονται στα σύνορα με το Μεξικό. Παράλληλα θα τους απαγορεύεται να εισέλθουν στο αμερικανικό έδαφος επί πέντε χρόνια.

«Για να είμαστε ξεκάθαροι, τα σύνορα δεν είναι ανοικτά και δεν θα ανοίξουν μετά τις 11 Μαΐου», σύμφωνα με τον Μαγιόρκας.

Στη διάρκεια του προηγούμενου οικονομικού έτους, που ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2022, περίπου 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι συνελήφθησαν στα σύνορα των ΗΠΑ και οι περισσότεροι απελάθηκαν.

Τον Μάρτιο συνελήφθησαν 191.899 άνθρωποι χωρίς νόμιμα έγγραφα.

Related Articles