Λιμενικοί ανέσυραν 901 πτώματα μεταναστών που πνίγηκαν στα χωρικά ύδατα της Τυνησίας από την 1η Ιανουαρίου ως την 20ή Ιουλίου φέτος, αποκάλυψε χθες Τετάρτη ο υπουργός Εσωτερικών Κάμελ Φακί.
Πρόκειται για αριθμό που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της χώρας.
Η χώρα της βόρειας Αφρικής έχει βρεθεί φέτος αντιμέτωπη με μεταναστευτική κρίση και συχνά πολύνεκρα ναυάγια, ειδικά αναξιόπλοων σκαφών που μεταφέρουν ανθρώπους από την υποσαχάρια Αφρική που κατευθύνονται στις ακτές της Ιταλίας.
Μοιάζει να διαδέχεται τη Λιβύη, μετατρεπόμενη σε κόμβο για τους ανθρώπους που φεύγουν για σωθούν από τη φτώχεια και τους πολέμους στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή κι ελπίζουν να βρουν καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.
Ο κ. Φακί δήλωσε στο τυνησιακό κοινοβούλιο πως από τους 901 νεκρούς, οι 36 ήταν Τυνήσιοι και 267 αλλοδαποί, ενώ οι ταυτότητες των υπολοίπων δεν έχουν εξακριβωθεί.
Τα περισσότερα πλεούμενα αναχωρούν από τις ακτές της πόλης Σφαξ (νότια).
Χιλιάδες παράτυποι μετανάστες συνέρρευσαν στη Σφαξ τους τελευταίους μήνες με την ελπίδα να μπορέσουν να αναχωρήσουν στην Ευρώπη.
Μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν πως στην αντίδρασή τους οι τυνησιακές αρχές διέπραξαν κατάφωρες «παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Ως τη 14η Ιουλίου, έφθασαν στην Ιταλία πάνω από 75.000 μετανάστες διά θαλάσσης, έναντι σχεδόν 32.000 την αντίστοιχη περίοδο του 2022, σύμφωνα με τους αριθμούς του υπουργείου Εσωτερικών στη Ρώμη. Οι μισοί και πλέον αναχώρησαν από την Τυνησία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τυνησία ανακοίνωσαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα πως σύναψαν συμφωνία για τη δημιουργία «στρατηγικής εταιρικής σχέσης». Μνημόνιο κατανόησης των δυο πλευρών κάνει λόγο για πάταξη των δικτύων και των διακινητών και επιβολή αυστηρότερων μέτρων ασφαλείας στη θάλασσα.
φωτογραφία αρχείου