10 Βασικοί κανόνες για το ψαροντούφεκο και την ελεύθερη κατάδυση

10 Βασικοί κανόνες για το ψαροντούφεκο και την ελεύθερη κατάδυση

1. ΚΑΤΑΔΥΕΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΙΚΑΝΟΥ ΖΕΥΓΟΥΣ. Αυτός είναι ο βασικός κανόνας. Οι άνθρωποι που δεν τον ακολουθούν, βάζουν την ζωή τους σε μεγάλο κίνδυνο. Έμπειροι δύτες και ψαροτουφεκάδες έχουν πνιγεί βουτώντας μόνοι, πολύ ρηχότερα των δυνατοτήτων τους (στα 10 μέτρα, στα 5μ , στα 3μ βάθος, ακόμα και στην επιφάνεια σε πισίνες εκτελώντας ασκήσεις άπνοιας). Το ζεύγος σου πρέπει να είναι ικανό, δηλαδή αφενός να έχει αντίστοιχες ικανότητες στην κατάδυση με τις δικές σου και αφετέρου να ξέρει να παρέχει τις στοιχειώδεις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση υποξίας/λιποθυμίας κάτω η πάνω από την επιφάνεια του νερού. Επίβλεψη σημαίνει ότι κάποιος σε προσέχει συνεχώς από την επιφάνεια σε κοντινή απόσταση, κατά την κατάδυση, την ανάδυση και περί το ένα λεπτό αφού έχεις βγει στην επιφάνεια.
Tip: Στο ψαροτούφεκο ψαρεύουμε με ένα κοινό όπλο με το ζεύγος μας ώστε να μην παρασυρθούμε προς διαφορετικούς στόχους σε μεγάλες αποστάσεις μεταξύ μας.

2. ΞΕΚΟΥΡΑΣΟΥ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΒΟΥΤΙΕΣ ΣΟΥ τουλάχιστον το διπλάσιο χρόνο από την τελευταία σου βουτιά κάνοντας τις ελάχιστες δυνατές κινήσεις. Αν δεν το κάνεις κάθε επόμενη βουτιά θα είναι πιο επικίνδυνη από την προηγούμενη.
Tip: Καλή συνήθεια για να τηρείς αυτό είναι να βουτάς εναλλάξ με το ζεύγος σου χρησιμοποιώντας το ένα ψαροτούφεκο που έχετε στη διάθεση σας

3. ΜΗΝ ΥΠΕΡΑΕΡΙΖΕΣΑΙ, δηλαδή πρακτικά μην αναπνέεις πολύ βαθύτερα και ταχύτερα από το κανονικό. 2-3 βαθιές αργές εισπνοές πριν από κάθε βουτιά είναι αρκετές. Ο υπεραερισμός οδηγεί στην μείωση των ποσοστών διοξειδίου του άνθρακα στους πνεύμονες σου. Η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα όμως είναι αυτό το οποίο σου δημιουργεί την ανάγκη να αναπνεύσεις και όχι η έλλειψη οξυγόνου. Χωρίς αυτό μπορεί να λιποθυμήσεις από έλλειψη οξυγόνου κάτω από το νερό χωρίς να σου έρθει ποτέ η ανάγκη να πάρεις αναπνοή.

4. ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΝΟΙΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙΕΡΓΑ, ΑΔΥΝΑΜΙΑ Ή ΟΤΙ ΔΕ ΘΑ ΠΡΟΛΑΒΕΙΣ ΝΑ ΒΓΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΡΙΞΕ ΑΜΕΣΩΣ ΤΑ ΒΑΡΗ! Πολλοί δεν το κάνουν ρισκάροντας φοβούμενοι μη χάσουν τη ζώνη.

Tip: O κανόνας λέει ότι με το παραμικρό σημάδι κινδύνου η αδιαθεσίας πρέπει να λύσεις και να πετάξεις τη ζώνη άμεσα! Αν είσαι από αυτούς που υποβαθμίζουν τα σημάδια που τους δίνει ο οργανισμός για να μη χάσουν τη ζώνη η μπουν στο «μπελά» να τη μαζεύουν αργότερα, τουλάχιστον λύσε την και κράτα τη στον χέρι ώστε αν χάσεις τις αισθήσεις σου να αποδεσμευθεί αφού χαλαρώσει το χέρι σου με αποτέλεσμα να βγεις στην επιφάνεια. Υπόψη η σωστά πιασμένη ζώνη λύνεται με μία κίνηση (π.χ. δεν είναι πιασμένη/μπλεγμένη η περίσσεια/ουρά της γύρω – γύρω στο βασικό κορμό ώστε να μην κρέμεται)

 

5. ΜΗΝ ΕΚΠΝΕΕΙΣ Η ΣΤΑΜΑΤΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΥΣΗ. Η ανάδυση είναι η φάση στην οποία συμβαίνουν οι περισσότερες λιποθυμίες.
Tip: Έμπειροι δύτες εκπνέουν στο σημείο ακριβώς πριν βγουν στην επιφάνεια προκειμένου να εισπνεύσουν αμέσως μετά.

6. ΕΙΣΠΝΕΥΣΕ ΒΑΘΕΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΔΥΘΕΙΣ. ΤΟ ΖΕΥΓΟΣ ΣΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΕ ΠΡΟΣΕΧΕΙ (ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ) ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΝΑ ΛΕΠΤΟ ΑΦΟΥ ΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ. Πολλές λιποθυμίες γίνονται στην επιφάνεια καθώς τα ελάχιστα επίπεδα οξυγόνου προσεγγίζονται 20 δευτερόλεπτα μετά την ανάδυση.

7. ΜΗΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΥΣΗ ΟΤΑΝ ΠΟΝΕΣΟΥΝ ΤΑ ΑΦΤΙΑ ΣΟΥ. ΝΑ ΕΞΙΣΩΝΕΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΝΟΙΩΣΕΙΣ ΑΒΟΛΑ. Οι αρχάριοι νομίζουν ότι πρέπει να εξισώσουν όταν νιώσουν τα αυτιά του την πίεση. Αυτό είναι λάθος, τότε είναι πολύ αργά, η εξίσωση θα είναι βίαιη και μπορεί να προκαλέσει αφενός τραύμα στα αυτιά και αφετέρου πρόβλημα σε όλη την υπόλοιπη κατάδυση. Οι έμπειροι δύτες ποτέ δε νιώθουν άβολα γιατί εξισώνουν συνέχεια.

8. ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗ ΠΝΙΓΜΟ. Αν για τον οποιοδήποτε λόγο νιώσεις ότι πέρασε έστω και λίγο νερό στους πνεύμονες σου πρέπει να πας στο νοσοκομείο γιατί κινδυνεύεις με δευτερογενή πνιγμό ο οποίος μπορεί να συμβεί έως και 24 ώρες αργότερα, ακόμα και στον ύπνο σου. Και αυτό ισχύει γενικά και όχι μόνο στην κατάδυση. Σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά είναι η δυσχέρεια αναπνοή, ο επίμονος βήχας, η έντονη κόπωση, ο πονοκέφαλος κ.α.

9. Πίνε πολύ νερό πριν τη κατάδυση, μην είσαι νηστικός όχι όμως και βαρύς από το φαγητό, μην καταδύεσαι όταν είσαι άρρωστος ή αδιάθετος, ή μετά τη χρήση αλκοόλ, φαρμάκων ή άλλων ουσιών.

10. Ποτέ μην κάνεις ελεύθερη κατάδυση/ψαροτούφεκο αμέσως μετά από βουτιά με μπουκάλες. Άφησε να περάσουν τουλάχιστον 12 ώρες.

 safewatersports.com 

Related Articles