Θητεία στο ΠΝ – Πληροφορίες εφαρμογής κατάταξης στρατευσίμων

Θητεία στο ΠΝ – Πληροφορίες εφαρμογής κατάταξης στρατευσίμων

Προπαίδευση

Αγαπητέ Στρατεύσιμε,

Το στάδιο της προπαίδευσης είναι το αρχικό και το πιο σημαντικό στάδιο της εκπαίδευσής σου, που έχει έναν κύριο σκοπό, την εισαγωγή στη στρατιωτική ζωή χωρίς πολλές δυσκολίες, την ανάπτυξη στρατιωτικού πνεύματος και την προετοιμασία για την παραπέρα θητεία σου στο Πολεμικό Ναυτικό.

Από την ημέρα που παρουσιάζεσαι στο Κέντρο Κατάταξης του Πολεμικού Ναυτικού και εγγράφεσαι στο μητρώα, αποκτάς την ιδιότητα του Ναύτη του Π.Ν. Αυτό σημαίνει ότι από την εγγραφή σου και πριν ακόμα ορκιστείς, γίνεσαι στρατιώτης και υπάγεσαι στους στρατιωτικούς νόμους και κανονισμούς που ισχύουν στο Πολεμικό Ναυτικό. Πρέπει να ξέρεις, όμως, ότι στη διάρκεια της προπαίδευσης, όπως και σε όλο το χρονικό διάστημα που διαρκεί η θητεία σου, δεν χάνεις τα αστικά πολιτικά σου δικαιώματα, ενώ ισχύουν και για σένα οι εγγυήσεις της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και προσωπικότητας, έτσι όπως καθορίζονται και κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα της χώρας μας.

Η προπαίδευση διαρκεί γύρω στις είκοσι πέντε (25) μέρες. Την πρώτη ημέρα (ημέρα κατάταξης), γίνονται οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και παραλαμβάνεις ρουχισμό. Από τη επομένη όλοι οι προπαιδευόμενοι χωρίζονται σε διμοιρίες, κατά αλφαβητική σειρά, περίπου των εξήντα (60) ανδρών. Σε κάθε διμοιρία επικεφαλής είναι ένας Υπαξιωματικός που είναι υπεύθυνος για τη σωστή εκπαίδευση, απόδοση, εμφάνιση και καλή συμπεριφορά των ανδρών της διμοιρίας του. Όλοι οι εκπαιδευτές Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί έχουν περάσει από ένα ειδικό σχολείο και έχουν αποκτήσει ικανή πείρα και άρτιες γνώσεις. Η Διοίκηση περιμένει από σένα να τους βοηθήσεις με την προθυμία σου, για να εκτελέσουν με επιτυχία το έργο που έχουν αναλάβει. Τις δώδεκα (12) πρώτες μέρες μετά την κατάταξη ο προπαιδευόμενος ναύτης συμμετέχει στα αντικείμενα της βασικής εκπαίδευσης και τις υπόλοιπες μέρες της εκπαίδευσης, μέχρι την ορκωμοσία, συμμετέχει στο πρόγραμμα του Σχολείου Προκεχωρημένης Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτου (ΣΠΕΝ).

Κατά τη διάρκεια της προπαίδευσης συνοπτικά θα διδαχτείς τα παρακάτω:

• Γενικές γνώσεις για το Π.Ν.
• Γενικές γνώσεις για το Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα και τους Πειθαρχικούς κανόνες.
• Κινήσεις αόπλου και ενόπλου Στρατιώτη
• Φορητά όπλα
• Καθήκοντα Σκοπού/Εκπαιδευτικές Σκοπιές
• Υγιεινή και πρώτες βοήθειες
• Εκπαιδευτικές Βολές
• Ενημερωτικές Διαλέξεις χρήσιμες για τη θητεία σου
• Σχολείο Προκεχωρημένης Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτου (ΣΠΕΝ)

Η ημέρα του προπαιδευόμενου αρχίζει με την πρωινή έγερση και τελειώνει με τη νυχτερινή κατάκλιση. Στη διάρκεια της μέρας γίνονται τρεις κλήσεις στις οποίες συγκεντρώνονται κατά διμοιρίες όλοι οι προπαιδευόμενοι ναύτες. Η συμμετοχή στις κλήσεις αυτές είναι υποχρεωτική και απαραίτητη γιατί εκτός από την καταμέτρηση των ανδρών γίνεται επιθεώρηση /διδασκαλία καθώς και έλεγχος παραπόνων από τους επικεφαλείς και αναφορά τους προς τη Διοίκηση. Εκτός από τα μαθήματα, μια διμοιρία κάθε μέρα αναλαμβάνει τη λεγόμενη “αγγαρεία”. Αυτή είναι η διμοιρία “εργασίας” που εξυπηρετεί τους υπόλοιπους προπαιδευόμενους. Η διμοιρία αυτή ασχολείται με την καθαριότητα των θαλάμων και των χώρων υγιεινής, των χώρων του Κέντρου Εκπαίδευσης καθώς και με τη βοήθεια στη προετοιμασία και τη διανομή του φαγητού.

Σε όλη τη διάρκεια της προπαίδευσης δεν χορηγούνται άδειες και δεν επιτρέπεται να βγεις από το στρατόπεδο. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως π.χ. σοβαρό οικογενειακό γεγονός, μπορείς να αναφερθείς στους Εκπαιδευτές σου και να ζητήσεις έγκριση ολιγόωρης άδειας η όποια και θα εξετασθεί από τη Διοίκηση. Κατά τη διάρκεια της προπαίδευσης πραγματοποιούνται δύο (2) επισκεπτήρια εντός του Κ. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ (συνήθως την πρώτη και δεύτερη Κυριακή) και μία (1) μέρα εξόδου  το τελευταίο (τρίτο) Σαββατοκύριακο της προπαίδευσης. Η ακριβής ημερομηνία και ώρα καθορίζεται από τη Διοίκηση.

Η προπαίδευση τελειώνει με την ορκωμοσία σου (συνήθως ημέρα Παρασκευή μετά το τρίτο Σαββατοκύριακο). Αυτή είναι επίσημη τελετή, που γίνεται με την παρουσία της Πολιτικής και της Στρατιωτικής ηγεσίας και επισφραγίζει την ένταξή σου στο Πολεμικό Ναυτικό. Στην τελετή μπορούν να έλθουν, αν επιθυμούν, οι γονείς σου και τα προσφιλή σου πρόσωπα. Μετά την ορκωμοσία δίνεται, συνήθως, μια ολιγοήμερη άδεια, με το πέρας της οποίας οι νεορκισθέντες Ναύτες οφείλουν να παρουσιασθούν στις Υπηρεσίες του Πολεμικού Ναυτικού που το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού τους έχει κατανέμει με μετάθεση.

Υγειονομικά Θέματα

Στο ωρολόγιο πρόγραμμα προβλέπεται ιατρική επίσκεψη, για όσους αισθάνονται ότι έχουν πρόβλημα υγείας. Εκτός από την προβλεπόμενη ιατρική επίσκεψη στο Θεραπευτήριο, που βρίσκεται στο χώρο του Κέντρου Εκπαίδευσης, οι προπαιδευόμενοι οποτεδήποτε χρειαστούν ιατρική βοήθεια, μπορούν να τα επισκέπτονται, καθόσον λειτουργεί όλο το 24ωρο, αφού προηγουμένως ζητήσουν σχετική άδεια. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα υγείας και ανάλογα με τη βαρύτητά του, οι γιατροί χορηγούν αντίστοιχα σημειώματα και ιατρική αγωγή, με βάση τα οποία οι άρρωστοι προπαιδευόμενοι μένουν “ελεύθεροι υπηρεσίας” ή “κλινήρεις”. Στην πρώτη περίπτωση, ο προπαιδευόμενος ναύτης, απλά παρακολουθεί, χωρίς όμως να συμμετέχει στις ασκήσεις, ενώ στη δεύτερη περίπτωση παραμένει στο θάλαμο. Ανάλογα με τη σοβαρότητα του περιστατικού προβλέπεται παραμονή στο Θεραπευτήριο ή και άμεση μεταφορά στο Ναυτικό Νοσοκομείο της Αθήνας.

Εμβολιασμοί

Στη διάρκεια της προπαίδευσης γίνονται στους προπαιδευόμενους Ναύτες δύο εμβόλια, Αντιτετανικό και Μηνιγγίτιδας.
Όσοι από τους προπαιδευόμενους επιθυμούν εθελοντική αιμοδοσία, μπορούν να δώσουν αίμα στο Θεραπευτήριο σε χρόνο που καθορίζεται από τη Διοίκηση. Η προσφορά αίματος είναι πραγματικά προσφορά ζωής.

Αθλητικές δραστηριότητες

Για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των στρατευμένων και στα πλαίσια της ανάπτυξης της προσωπικότητας του ατόμου, η Διοίκηση εκτός από το καθημερινό πρόγραμμα γυμναστικής, ευνοεί την ανάπτυξη αθλητικών εκδηλώσεων (ποδόσφαιρο, καλαθοσφαίριση, αθλητικούς αγώνες) που δίνουν την ευκαιρία στους προπαιδευόμενους που είναι αθλητές να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους και σε όσους δεν αθλούνται, να αρχίσουν.

Απαγορευμένα και επιτρεπόμενα είδη

Το Πολεμικό Ναυτικό παρέχει στο νεοσύλλεκτο όλα τα απαραίτητα για τη θητεία του και ειδικότερα για την παραμονή του στη Μονάδα.

Ο νεοσύλλεκτος απαγορεύεται να έχει μαζί του:

• Αιχμηρά και επικίνδυνα αντικείμενα.
• Φαγητά και σνακ.
• Οινοπνευματώδη ποτά.
• Φάρμακα.
• Ναρκωτικές ουσίες.
• Φορητούς Υπολογιστές.
• Φωτογραφική μηχανή.

Ο νεοσύλλεκτος μπορεί να έχει μαζί του, αν το επιθυμεί:

• Είδη προσωπικής υγιεινής και καθαριότητας, μόνο σε διαφανείς συσκευασίες ώστε να είναι εμφανές το περιεχόμενο.
• Τσιγάρα
• Εσώρουχα, πιζάμες, και αθλητικά είδη
• Μικρό φακό
• Δύο λουκέτα
• Βιβλία
• Περιοδικά και εφημερίδες
• Μικρό ραδιόφωνο (τύπου walkman)
• Τηλεκάρτες
• Κινητό τηλέφωνο χωρίς φωτογραφική μηχανή

Απαραίτητα δικαιολογητικά
Ο κατατασσόμενος νεοσύλλεκτος οφείλει να έχει μαζί του:
• Την αστυνομική του ταυτότητα
• Το σημείωμα κατάταξης
• Πρόσφατη ακτινογραφία θώρακα (δεκτή και σε ηλεκτρονική μορφή)

Επίσης, ο νεοσύλλεκτος καλό είναι να έχει μαζί του:
• Φωτοαντίγραφα όλων των απαραίτητων εγγράφων (πρωτότυπα ή αντίγραφα πτυχίων ή διπλωμάτων, βεβαιώσεις από Γραμματείες Σχολών, αναγνωρίσεις κτλ.) που πιστοποιούν τις σπουδές και τις γραμματικές του γνώσεις, τις γνώσεις ξένων γλωσσών, καθώς και την τυχόν εργασιακή εμπειρία που εχει.
• Απλό φωτοαντίγραφο διπλώματος οδήγησης (αν διαθέτει)
• Ιατρικές βεβαιώσεις – οδηγίες για γνωστές ασθένειες από τις οποίες πάσχει (προαιρετικό)
Σε περίπτωση που ο νεοσύλλεκτος δεν φέρει μαζί του τα δικαιολογητικά αυτά, μπορούν είτε να του τα παραδώσουν τα προσφιλή του πρόσωπα κατά τα επισκεπτήρια, είτε να αποσταλούν μέσω φαξ ή ταχυδρομικά στον ίδιο.

Ιματισμός

Ο προπαιδευόμενος ναύτης κατά την πρώτη μέρα της κατάταξής του πάει μεταξύ άλλων και στην αποθήκη ιματισμού, όπου και παραλαμβάνει όλα σχεδόν (εκτός από ελάχιστα που δίνονται αργότερα) τα ατομικά είδη που χορηγεί η υπηρεσία και που θα του χρειαστούν κατά την διάρκεια της θητείας του. Βγαίνοντας έξω από την αποθήκη, γίνεται έλεγχος ιματισμού κατά ομάδες κατάταξης, ώστε ότι λείπει συμπληρώνεται επί τόπου και ότι είναι μεγάλο ή μικρό διορθώνεται ή αλλάζεται κατά τη διάρκεια της προπαίδευσης.

Ορισμένα ρούχα ακατάλληλα σε μέγεθος αλλάζονται και στην υπηρεσία που πάει ο ναύτης μετά την ορκωμοσία του, για να μην δημιουργείται συμφόρηση στα σχετικά συνεργεία κατά την προπαίδευση. Καλό είναι όμως ο καθένας να βρίσκει ιματισμό στο κατάλληλο μέγεθος το δυνατόν συντομότερο.
Ο ναύτης οφείλει πάντα να φοράει με οποιαδήποτε στολή και τη μεταλλική ταυτότητα που παίρνει από το κέντρο κατάταξης την ημέρα που παρουσιάζεται.

Ειδικότητες

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση Φ.400/10/08/Σ.15245 καθορίζονται οι Ειδικότητες των Στρατευμένων Θητείας του Πολεμικού Ναυτικού. Στην κάθε ειδικότητα υπάρχει και μια σύντμηση για πρακτικούς λόγους.

ΟΔΗΓ Οδηγός Τροχοφόρων Οχημάτων
ΔΙΟΙΚ Διοικητικός Υποστήριξης
ΕΣΧ Εσχαρεύς
ΜΟΥΣ Μουσικός
ΔΙΑΧ Διαχειριστής
ΑΡΜ Αρμενιστής
ΕΕ Επιχειρήσεων/Επικοινωνιών
Τ/ΟΠΛ Τεχνικός Όπλων
ΗΛ Ηλεκτρολόγος
Τ/ΜΗΧ Τεχνικός Μηχανολογικών Συστημάτων
Τ/ΗΝ Τεχνικός Ηλεκτρονικών Συστημάτων
ΗΝ/ΗΥ Ηλεκτρονικός Υπολογιστών και Δικτύων
Τ/ΣΥΝ Τεχνικός Συνεργείων
Τ/ΔΟΜ Τεχνίτης Δομικών Έργων
ΥΙ Ιατρός
ΥΟΔ Οδοντίατρος
Β/ΝΟΣ Βοηθός Νοσηλευτικής

 

Άδειες Στρατευσίμων

Αδειες
Στους οπλίτες, δόκιμους έφεδρους αξιωματικούς (ΔΕΑ), επίκουρους αξιωματικούς και έφεδρους αξιωματικούς που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, για εκπλήρωση της στρατεύσιμης και πρόσθετης στρατιωτικής τους υποχρέωσης, χορηγούνται άδειες απουσίας σύμφωνα με όσα καθορίζονται στα παρακάτω.

Κανονική Άδεια
1. Χορηγείται κανονική άδεια διάρκειας τριών (3) ημερών για κάθε πλήρες δίμηνο πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας που οι υπηρετούντες οφείλουν να υπηρετήσουν, χωρίς να υπερβαίνει τις τριάντα (30) ημέρες συνολικά. Ως πλήρες δίμηνο θεωρείται και ο πλήρης μήνας που τυχόν απομένει μετά την αφαίρεση των διμήνων από το σύνολο της καθοριζομένης προς απόλυση πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας.
2. Η κανονική άδεια είναι υποχρεωτική και χορηγείται οποτεδήποτε μετά τη συμπλήρωση της βασικής εκπαίδευσης, εφάπαξ ή σε τμήματα διάρκειας δύο (2) τουλάχιστον ημερών το καθένα. Σ’ εξαιρετικές περιπτώσεις είναι δυνατόν να χορηγείται και κατά τη διάρκεια της βασικής εκπαίδευσης, μετά την ορκωμοσία των υπηρετούντων, κανονική άδεια μέχρι τέσσερις (4) ημέρες, εφάπαξ ή σε δύο (2) τμήματα των δύο (2) ημερών. Η συνδρομή ή όχι εξαιρετικής περίπτωσης κρίνεται από το Διοικητή της Μονάδας ή της Υπηρεσίας στην οποία αυτοί υπηρετούν.
3. Η κανονική άδεια χορηγείται αναλογικά καθ’ όλη τη διάρκεια της στρατιωτικής υπηρεσίας και οπωσδήποτε τουλάχιστον το ήμισυ αυτής πριν το τελευταίο δίμηνο από την απόλυση.

Στρατιωτική ζωή

Ο σεβασμός των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και η τήρηση των Διεθνών συνθηκών, που έχουν υπογραφεί από τη χώρα μας καθόριζαν και καθορίζουν πάντα την πολιτική μας, που μέσα στα πλαίσια της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας, στοχεύει στην προώθηση της συνεργασίας και την ανάπτυξη φιλικών δεσμών με όλες τις χώρες του κόσμου. Για πρώτη φορά ένας νόμος του 1878 θέσπισε την υποχρεωτική αυτοπρόσωπη εμφάνιση και κατάταξη και έδωσε στο στρατό μας τη δημοκρατική του βάση και την αρχή της ισότητας. Η στρατιωτική υποχρέωση δηλαδή, πέρα από την εκτέλεση του υψηλότερου καθήκοντος κάθε Έλληνα να προασπίσει την ελευθερία της χώρας, είναι έμπρακτη απόδειξη της συνταγματικά κατοχυρωμένης ισότητας όλων των Ελλήνων.
Οι θεμελιώδεις αρχές οι οποίες διέπουν τη στρατιωτική ζωή είναι η ιεραρχία και η πειθαρχία. Οι έννοιες αυτές δεν είναι βέβαια άγνωστες στον πολιτικό βίο. Απλά στο στρατό, λόγω της ιδιομορφίας του, έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα και αυστηρά καθορισμένο περιεχόμενο. Πρώτα απ’ όλα η ιεραρχία, που ορίζει τη σχέση ανωτέρου προς κατώτερο, εκφράζεται με την κλίμακα των βαθμών, οι οποίοι καθιερώνουν την ικανότητα για άσκηση συγκεκριμένων καθηκόντων.

Εξωτερικό τους γνώρισμα είναι τα διακριτικά των βαθμοφόρων. Συστατικό στοιχείο της έννοιας της ιεραρχίας είναι η υποχρέωση υπακοής του ιεραρχικά κατώτερου προς τον ανώτερό του. Πειθαρχία, εξάλλου, είναι η άμεση και χωρίς αντιλογία συμμόρφωση των στρατιωτικών στις διαταγές των ανώτερων και τους νόμους, που ρυθμίζουν τη στρατιωτική ζωή. Εκδήλωση του σεβασμού προς τον ανώτερο είναι ο χαιρετισμός, που οφείλει να του αποδίδει ο κατώτερός του. Σε καμία περίπτωση η υποχρέωση αυτή δεν πρέπει να θεωρείται υποτιμητική γιατί ο στρατιωτικός χαιρετισμός δεν απευθύνεται σε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, αλλά στο αξίωμα.

Υποχρεώσεις
Οι υποχρεώσεις κάθε Στρατιωτικού του Π.Ν. καθορίζονται από το ΣΠΚ, τις Διατάξεις Ναυτικού, τους Νόμους και τις διαταγές που ισχύουν κάθε φορά.

Στρατιωτικά Εγκλήματα
Είναι οι παραβιάσεις του ΣΠΚ. Διώκονται από την πολιτεία αυτεπάγγελτα, δηλαδή χωρίς έγκληση (μήνυση). Ανάλογα με τη βαρύτητά τους, τιμωρούνται με τις ποινές του θανάτου, της κάθειρξης ή της φυλάκισης. Η ποινή της κάθειρξης εκτίεται (εκτελείτε) στις κοινές φυλακές (π.χ. Κορυδαλλός). Η ποινή της φυλάκισης εκτίεται στις φυλακές Ενόπλων Δυνάμεων (ΦΕΔ). Τα πιο σοβαρά στρατιωτικά εγκλήματα είναι οι προσβολές κατά της ακεραιότητας της χώρας (π.χ. Προδοσία, Κατασκοπία), τα εγκλήματα κατά της στρατιωτικής υποχρέωσης (π.χ. Ανυποταξία, Λιποταξία, Αυτομολία, Πρόκληση ανικανότητας), τα εγκλήματα κατά της στρατιωτικής πειθαρχίας (π.χ. Στάση, Ομαδική απείθεια, Αντίσταση, Ανυπακοή, Βιαιοπραγία ή Εξύβριση κατά ανωτέρου ή κατωτέρου), τα εγκλήματα κατά της στρατιωτικής τάξης (π.χ. Εξύβριση ή Βιαιοπραγία κατά του σκοπού) και τα εγκλήματα κατά των στρατιωτικών καθηκόντων (π.χ. εγκατάλειψη θέσης σκοπού).

Πειθαρχικά παραπτώματα
Θεωρούνται οι πειθαρχικές παραβάσεις και τιμωρούνται με επίπληξη, στέρηση άδειας εξόδου από 1-2 μέρες, περιορισμό από 1-60 μέρες μέσα στο στρατόπεδο και φυλάκιση από 1-60 μέρες που προστίθεται στη στρατιωτική θητεία. Πειθαρχικά παραπτώματα είναι ενδεικτικά η απροθυμία και αδιαφορία ως προς την εκτέλεση διαταγής, αδικαιολόγητες απουσίες από τις κλήσεις, μη αξιοπρεπής εξωτερική εμφάνιση και αντικανονικότητα στολής.

Αναφορά
Αναφορά καλούμε την παρουσίαση στη Διοίκηση οποιουδήποτε προβλήματος απασχολεί το ναύτη. Είναι δε το βασικότερο μέσο για την εξέταση από τη Διοίκηση αιτημάτων, μέσα στα πλαίσια των στρατιωτικών κανονισμών και η δίοδος για τη λύση οποιουδήποτε θέματος απαιτεί παρέμβαση ανωτέρου. Επίσης είναι το μέσο επίλυσης διαφορών μεταξύ ομοβάθμιων, καθώς και ο τρόπος υποβολής νομίμων παραπόνων.
Η ιδανική κατάσταση για ένα στράτευμα είναι η συνειδητή πειθαρχία, δηλαδή εκείνη που προκύπτει σαν φυσικό αποτέλεσμα της αναγνώρισης της ανάγκης για υπακοή στους νόμους και όχι εκείνη που είναι αποτέλεσμα του φόβου για την ποινή που επισύρει η παράβαση. Ένας από τους σκοπούς της εκπαίδευσης στο Πολεμικό Ναυτικό είναι η επίτευξη της συνειδητής ένταξης του ναύτη στη στρατιωτική ζωή, με πνεύμα υπευθυνότητας και γνώση της υψηλής Εθνικής του αποστολής.

Αθλητισμός

Μία από τις βασικές επιδιώξεις του ΓΕΝ στον αθλητισμό είναι η καθολική άσκηση του προσωπικού και η ανάπτυξη του αθλητικού πνεύματος στα πλαίσια της ευγενούς άμιλλας.

Το ΠΝ έχει αναπτύξει την παρακάτω αθλητική δραστηριότητα:

1)Συμμετέχει στους αγώνες των πρωταθλημάτων που διοργανώνονται από το ΓΕΕΘΑ/ΑΣΑΕΔ, μεταξύ των ομάδων των κλάδων των ΕΔ και ΣΑ, των ομάδων των ΑΣΕΙ και των ομάδων των σχολών Υπαξιωματικών των ΕΔ.

2)Διοργανώνει το ετήσιο Παναυτικό πρωτάθλημα στα αγωνίσματα ποδοσφαίρου, καλαθόσφαιρας, πετόσφαιρας, κολύμβησης και ανωμάλου δρόμου, μεταξύ των μεγάλων διοικήσεων του ΠΝ. Οι συγκροτήσεις των ομάδων γίνονται μετά από αγώνες μεταξύ των υπηρεσιών.

3)Λαμβάνει μέρος σε αγώνες με πολιτικούς αθλητικούς φορείς κατόπιν προσκλήσεως από συλλόγους – ομίλους, όπως:

-Κωπηλατικούς αγώνες και στο Εθνικό κωπηλατικό πρωτάθλημα με την κωπηλατική ομάδα της Αθλητικής Ένωσης ΠΝ και της ΣΝΔ.
-Διεθνείς Ιστιοπλοϊκούς αγώνες “Ράλλυ Αιγαίου” με την Ιστιοπλοϊκή ομάδα της ΣΝΔ.

Επιπρόσθετα για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των τοπικών, πολιτικών, αθλητικών, φορέων, ιδιαίτερα στον ναυταθλητισμό, διοργανώνονται μέσω της ΣΝΔ οι ετήσιοι ιστιοπλοϊκοί – κωπηλατικοί διασυλλογικοί αγώνες με την επωνυμία “Παστρικάκεια” καθώς επίσης και τουρνουά αγώνων καλαθόσφαιρας με αθλητικούς συλλόγους.
Με δεδομένη την ιδιαιτερότητα των μονάδων του ΠΝ, αλλά και τις συνθήκες που επικρατούν σε αυτές, όπως βεβαρημένα επιχειρησιακά προγράμματα, στενότητα προσωπικού κ.τ.λ. το ΠΝ λαμβάνει μέριμνα για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή του προσωπικού στις εν γένει αθλητικές δραστηριότητες.

Μεταθέσεις – Τοποθετήσεις

Όλοι οι στρατευμένοι αφού ολοκληρώσουν τη βασική τους εκπαίδευση, τοποθετούνται υποχρεωτικά και τουλάχιστον για χρονικό διάστημα (4) τεσσάρων μηνών σε Π.Πλοία, Ναύσταθμους ή Ν. Υπηρεσίες, εκτός νομού Αττικής (Μονάδα πρώτης τοποθέτησης).
Όσοι συμπληρώσουν υπηρεσία δύο (2) μηνών στην εν λόγω Μονάδα, μπορούν να υποβάλλουν σ’ αυτήν, εντός είκοσι (20) ημερών από την έναρξη του τρίτου μήνα, υπεύθυνη δήλωση για τις περιοχές προτίμησης σε περίπτωση μετάθεσης, ως το συνημμένο Υπόδειγμα Α’, όπου έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν δύο (2) επιλογές.
Η προώθηση των δηλώσεων στη ΔΝΕ γίνεται ιεραρχικά, εντός 10ημέρου από την υποβολή τους, η οποία τις εξετάζει και τις εγκρίνει με βάση τα παρακάτω κριτήρια:
1) Την εντοπιότητα του στρατευμένου.
2) Τις υπηρεσιακές ανάγκες.

3) Το ποσοστό επάνδρωσης της Μονάδας μετάθεσης να υπολείπεται κατά 10% και άνω του μέσου όρου επάνδρωσης της Μονάδας πρώτης τοποθέτησης.
Στις περιπτώσεις στρατευμένων με σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, (π.χ. έγγαμος ο ίδιος με ή χωρίς παιδί, ανεργία πατέρα, θάνατος γονέα, παιδί πολύτεκνης οικογένειας, μόνιμη αναπηρία ή ανίατη ασθένεια μέλους οικογένειας, κακή οικονομική κατάσταση οικογένειας, συνυπηρέτηση αδελφού), οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν στη Μονάδα τους αίτηση για κατ’ εξαίρεση τοποθέτηση ή μετάθεση, ως το συνημμένο Υπόδειγμα Β’. Η υποβολή της αίτησης αυτής γίνεται στο Κέντρο Εκπαίδευσης, όταν το σοβαρό πρόβλημα προϋπάρχει της στράτευσης. Μαζί με την αίτηση για κατ’ εξαίρεση μετάθεση ή τοποθέτηση, επισυνάπτονται και τα απαραίτητα δικαιολογητικά για διαπίστωση της βασιμότητας των προβαλλομένων κοινωνικών λόγων, που θα πρέπει να έχουν πρόσφατη ημερομηνία έκδοσης (π.χ. πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, ιατρικές γνωματεύσεις κρατικού νοσοκομείου, βεβαίωση ΟΑΕΔ για χορήγηση επιδόματος ανεργίας, αντίγραφο τελευταίου εκκαθαριστικού εφορίας).
Οι αιτήσεις αυτές και τα δικαιολογητικά που τις συνοδεύουν, προωθούνται στη ΔΝΕ, το αργότερο εντός 10ημέρου από την υποβολή τους και εισάγονται απ’ αυτή στην Επιτροπή Εξέτασης Κοινωνικών Προβλημάτων Στρατευμένων, η οποία συνεδριάζει το πρώτο και το τέταρτο πενθήμερο κάθε μήνα.
Η υλοποίηση των κατ’ εξαίρεση τοποθετήσεων και μεταθέσεων γίνεται μετά από έγκριση του πρακτικού της Επιτροπής από τον κ. Α/ΓΕΝ.
Οι αποσπάσεις των στρατευμένων έχουν μηνιαία, κατ’ ανώτατο όριο, διάρκεια και επιτρέπονται μόνο για κάλυψη σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών, εφόσον αυτοί έχουν συμπληρώσει υπηρεσία τεσσάρων (4) μηνών στη Μονάδα Πρώτης Τοποθέτησης.
Υπεύθυνη δήλωση στρατευμένου για τις περιοχές προτίμησης σε περίπτωση μετάθεσης (Υπόδειγμα Α’).
Αίτηση στρατευμένου για κατ΄ εξαίρεση μετάθεση ή τοποθέτηση (Υπόδειγμα B’).

Μειωμένη Στρατεύσιμη Στρατιωτική Υποχρέωση Οπλιτών

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ

1. Άρθρα 2, 6, 7, 8, και 58 ν.3421/05 «Στρατολογία των Ελλήνων και άλλες διατάξεις»  (ΦΕΚ 302 Α), όπως ισχύει.

2. Φ.429.1/5/150045/Σ.11/4-1-2006 αποφ. ΥΦΕΘΑ «Ρύθμιση ορισμένων στρατολογικών θεμάτων» (ΦΕΚ 34 Β), όπως ισχύει.
3. Φ.429.1/10/150128/Σ.21/10-1-2006 απόφ. ΥΦΕΘΑ «Ρύθμιση στρατολογικών θεμάτων ατόμων ειδικών κατηγοριών» (ΦΕΚ 61 Β), όπως ισχύει.

ΣΤΡΑΤΕΥΣΙΜΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΕΞΑΜΗΝΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

1. Όλοι οι αδελφοί από τέσσερα ή περισσότερα ζώντα αδέλφια.
2. Ο μόνος ή μεγαλύτερος γιος του οποίου και οι δύο γονείς είναι ανίκανοι για κάθε εργασία ή έχουν πεθάνει.
3. Ο πατέρας δύο ζώντων τέκνων.
4. Όσοι έχουν σύζυγο ανίκανη για κάθε εργασία.
5. Οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού. Όσοι γεννήθηκαν και διαμένουν έκτοτε μόνιμα στο εξωτερικό δύναται να απολυθούν μετά τη συμπλήρωση τριών (3) μηνών πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας.
6. Όσοι υπηρέτησαν ενόπλως με στρατιωτική ιδιότητα σε τακτικές Ένοπλες Δυνάμεις άλλου κράτους, πλην συμμαχικού ή μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για χρονικό διάστημα τουλάχιστον έξι (6) μηνών.
7. Όσοι μετά τη συμπλήρωση του τριακοστού πέμπτου (35ου) έτους της ηλικίας τους, αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση ή εγγράφονται σε μητρώα αρρένων ως αδήλωτοι, επειδή απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια λόγω γέννησής τους σε έδαφος της Ελληνικής Επικράτειας, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.2 του άρθρου 1 του ν.3284/2004.

ΣΤΡΑΤΕΥΣΙΜΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΕΝΝΕΑΜΗΝΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

1. Όλοι οι αδελφοί από τρία ζώντα αδέλφια.
2. Ο μόνος ή μεγαλύτερος γιος γονέα που είναι ανίκανος για κάθε εργασία ή έχει συμπληρώσει το εβδομηκοστό (70ο) έτος της ηλικίας του ή διατελεί σε χηρεία.
3. Ο μόνος ή μεγαλύτερος γιος θανόντος γονέα ή άγαμης μητέρας.
4. Ο πατέρας ενός ζώντος τέκνου.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ειδικές διατάξεις καθορίζουν τις κατηγορίες, τις προϋποθέσεις, τις προθεσμίες και τα  δικαιολογητικά για :

α. Όλους τους γιούς ή αδελφούς προσώπου που απεβίωσε κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του, με οποιαδήποτε ιδιότητα, στις Ένοπλες Δυνάμεις ή στα Σώματα και εξαιτίας αυτής καθώς και όλους τους γιους ή αδελφούς προσώπου που απεβίωσε ή τραυματίσθηκε εξαιτίας τρομοκρατικής ενέργειας.
β. Όσους εκπληρώνουν εναλλακτική υπηρεσία.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

1. Όσοι επικαλούνται οικογενειακούς λόγους: Αίτηση και πιστοποιητικό Δήμου για στρατολογική χρήση ή Βεβαίωση Δικαστικής ή άλλης αρμόδιας αρχής, από τα οποία να προκύπτει η οικογενειακή τους κατάσταση. Όπου προϋπόθεση αποτελεί η ανικανότητα για κάθε εργασία απαιτείται και υπεύθυνη δήλωση στην οποία ο φερόμενος ως ανίκανος για κάθε εργασία δηλώνει ότι δεν ασκεί κάποιο επάγγελμα ή εργασία καθώς και τους λόγους υγείας που επικαλείται
2. Οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού: Αίτηση και πιστοποιητικό μονίμου κατοίκου εξωτερικού από την αρμόδια Ελληνική Προξενική Αρχή. Σε περίπτωση σπουδών στην Ελλάδα συνυποβάλλεται πιστοποιητικό σπουδών από την οικεία σχολή ή τις οικείες σχολές.
3. Η ένοπλη υπηρεσία αποδεικνύεται με επίσημα έγγραφα της αρμόδιας υπηρεσίας του ξένου κράτους, από τα οποία προκύπτει η συνολική διάρκεια υπηρεσίας με στρατιωτική ιδιότητα, οι ημερομηνίες κατάταξης και απόλυσης, οι τυχόν ενδιάμεσες απολύσεις και επανακατατάξεις, καθώς και ο βαθμός και οι ειδικότητες που αποκτήθηκαν.
4. Ο τρόπος και ο χρόνος απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας προκύπτει από έγγραφα του Υπουργείου Εσωτερικών.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
1. Από τους στρατεύσιμους: Οποτεδήποτε μετά την αρχική πρόσκληση της κλάσης τους, εφόσον με τη μεταφορά τους στους υπόχρεους μειωμένης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης δεν υπέχουν παραπέρα στρατιωτική υποχρέωση.
2. Από τους οπλίτες: Οποτεδήποτε μετά την κατάταξή τους.

ΓΕΝΙΚΑ

1. Οι έφεδροι αξιωματικοί, οι δόκιμοι έφεδροι αξιωματικοί και οι επίκουροι αξιωματικοί εκπληρώνουν πλήρη στρατεύσιμη στρατιωτική υποχρέωση.
2. Η υποβολή δικαιολογητικών μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά μέσω της επίσημης
ιστοσελίδας του Νομικού Σώματος https://www.stratologia.gr/el/redirect/ypobolh_aithshs με χρήση κωδικών taxisnet.

Επίσης η υποβολή μπορεί να γίνει αυτοπροσώπως ή μέσω πληρεξουσίου ή με

συστημένη επιστολή προς την αρμόδια Στρατολογική Υπηρεσία ή μέσω ΚΕΠ. Σε περίπτωση ταχυδρομικής αποστολής ή κατάθεσης σε ΚΕΠ, ισχύει η ημερομηνία κατάθεσης στο ταχυδρομείο ή στο ΚΕΠ. Τα δικαιολογητικά που έχουν εκδοθεί από δημόσια αρχή ξένου κράτους γίνονται δεκτά μόνο αν είναι επικυρωμένα για τη γνησιότητα του περιεχομένου τους και συνοδεύονται από επίσημη μετάφραση, ενώ αντίγραφα των ως άνω εγγράφων γίνονται δεκτά σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του ν.2690/1999 (Α ́ 45).
3. Για περισσότερες πληροφορίες ή για την επίλυση τυχόν αποριών, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην αρμόδια Στρατολογική Υπηρεσία αυτοπροσώπως ή τηλεφωνικά κατά τις εργάσιμες ημέρες ή να επισκέπτονται την επίσημη ιστοσελίδα του Νομικού Σώματος  (www.stratologia.gr).

Σύσταση Γραφείου Στήριξης Οπλιτών

 Στο πλαίσιο μέριμνας προσωπικού Στρατευμένης Θητείας, σας γνωρίζεται η σύσταση και λειτουργία Γραφείου Στήριξης Οπλιτών. Σκοπός της λειτουργίας του εν λόγω γραφείου θα είναι η στήριξη των οπλιτών κατά τη διάρκεια της θητείας τους με:

 α. Καταγραφή και αξιολόγηση τηλεφωνικών – εγγράφων ή μέσω e-mail παραπόνων / καταγγελιών οπλιτών.

β. Παροχή συναισθηματικής / ψυχολογικής στήριξης.

 Τα στοιχεία επικοινωνίας με το Γραφείο Στήριξης Οπλιτών, καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου είναι τα ακόλουθα:

 α. Τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας : 2106557856

 β. Γραμμή FAX: 2106551249

 γ. E-mail: gso@navy.mil.gr

Η λειτουργία του Γραφείου Στήριξης Οπλιτών δεν τροποποιεί, καταργεί ή με οποιοδήποτε τρόπο επηρεάζει τις διαδικασίες ιεραρχικής προώθησης αναφορών παραπόνων και το χειρισμό τους κατά τις κείμενες διαδικασίες.

 hellenicnavy.gr 

Related Articles