Η πολύπλευρη ενδυνάμωση νέων γυναικών από άλλες γυναίκες, στόχος του προγράμματος Womentors

Η πολύπλευρη ενδυνάμωση νέων γυναικών από άλλες γυναίκες, στόχος του προγράμματος Womentors

Η ενδυνάμωση των νέων γυναικών για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας αποτελεί στόχο του προγράμματος «Womentors», που υλοποιεί το Ίδρυμα Λαμπράκη σε συνεργασία με την οργάνωση «Αποστολή Άνθρωπος».

Το πρόγραμμα «Womentors» προσφέρει σε γυναίκες ηλικίας 18-35 ετών πολύπλευρη ενδυνάμωση με στόχο τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους στην εργασία και σε όλους τους τομείς της ζωής και της υγείας τους, τη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων, την καλλιέργεια της επιχειρηματικής σκέψης, την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και την εναρμόνιση του επαγγελματικού με τον προσωπικό τους χρόνο. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η διευθύντρια του Ιδρύματος Λαμπράκη, Βιβή Ανθοπούλου, σε σχετική παρουσίαση του προγράμματος, «ηγέτιδες μπορούμε να είμαστε όλες».

Η επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος και καθηγήτρια συμβουλευτικής ψυχολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα της Ανωτάτης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, Κάλλια Κουνενού, επισημαίνει ότι δίνεται έμφαση μεταξύ άλλων και στην πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας, σωματικής ή ψυχολογικής. «Σκοπός μας είναι οι νέες γυναίκες να μάθουν να αναγνωρίζουν όλα τα είδη της βίας που μπορούν να υποστούν και να ζητήσουν βοήθεια αν πέσουν θύμα βίας».

Εβδομήντα επτά νέες γυναίκες εκπαιδεύτηκαν ως leaders και στη συνέχεια οργανώνουν σεμινάρια ενδυνάμωσης για 50 άλλες γυναίκες η κάθε μία. Έτσι, δημιουργείται ένα πανελλαδικό δίκτυο 9.000 γυναικών σε 15 πόλεις της Ελλάδας, οι οποίες συμμετέχουν σε δράσεις ολιστικής ενδυνάμωσης. Συντονιστικό και συμβουλευτικό ρόλο αναλαμβάνουν 28 γυναίκες με γνώσεις ενδυνάμωσης. Η πρώτη σειρά σεμιναρίων διεξήχθη από τον Οκτώβριο 2020 ως τον Ιούλιο 2021 με τη συμμετοχή συνολικά 4.650 νέων γυναικών από όλη την Ελλάδα. Σήμερα, παρακολουθούν τα σεμινάρια της δεύτερης φάσης, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2021 άλλες 5.060 γυναίκες.

Ανάμεσα στις νέες γυναίκες που παρακολούθησαν το πρόγραμμα και πλέον εκπαιδεύει άλλες συμμετέχουσες είναι η 26χρονη γυμνάστρια, Κατερίνα Πολίτη. Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αποφάσισε να λάβει μέρος στο πρόγραμμα, καθώς «ενδιαφέρομαι για τη γυναικεία ενδυνάμωση, την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης». Μέσα από τη δουλειά της σε μεγάλο αθλητικό οργανισμό, η κ. Πολίτη καλείται να εκπαιδεύει νεότερους συναδέλφους της που προσλαμβάνονται, κάτι που αρχικά θεωρούσε ότι δεν θα μπορέσει να κάνει με επιτυχία. Μέσα από τα σεμινάρια, περιγράφει «έμαθα πολλά πράγματα για τον εαυτό μου και τις άλλες γυναίκες, όπως την αλληλεγγύη μεταξύ των γυναικών ή το πώς να μιλάω σε κοινό». Σήμερα από τη θέση της leader στο πρόγραμμα Womentors, η κ. Πολίτη εστιάζει στην προσωπική ενδυνάμωση των γυναικών που συμμετέχουν. «Θέλω να τους πω να σέβονται τον εαυτό τους, να τον εμπιστεύονται. Επίσης, η ενδυνάμωση δεν αφορά μόνο στον εαυτό μας, αλλά και στην ανάπτυξη κοινωνικών χαρακτηριστικών, στο πώς συμμετέχουμε στην κοινωνία ως πολίτες».

 

Η ενδυνάμωση πραγματοποιείται, επίσης, μέσω βιωματικών ασκήσεων, βιντεοαφηγήσεων και επικοινωνίας με γυναίκες-μέντορες που διαθέτουν γνώση και εμπειρία σε διάφορους τομείς. Στο βίντεο που ετοίμασε η ηλεκτρολόγος μηχανικός, Ναταλία Παρασκευοπούλου, περιγράφει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει μια γυναίκα, η οποία εργάζεται σε ένα ανδροκρατούμενο χώρο εργασίας και στέλνει το μήνυμα ότι «εμείς οι γυναίκες μπορούμε να κάνουμε περισσότερα από όσα νομίζουμε».

Τέλος, στο πλαίσιο του προγράμματος έχει αναπτυχθεί μια εκπαιδευτική πρόταση για προσέγγιση των θεμάτων ισότητας φύλου μέσα στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, προκειμένου τα παιδιά να κατανοήσουν τις υφιστάμενες ανισότητες και τα στερεότυπα. Το υλικό έχει λάβει έγκριση από το υπουργείο Παιδείας.

Το «Womentors» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Active citizens fund». Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους δώδεκα εκατομμυρίων ευρώ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος «Active citizens fund» για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

Το «Womentors» τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Related Articles