Π.Ο.Λ: Το “πείραμα” της Σκύρου απέτυχε

Π.Ο.Λ: Το “πείραμα” της Σκύρου απέτυχε

Πειραιάς, 20-09-2024

Αριθ. Πρωτ.:  73/2024

 

Προς: Αρχηγό ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ Αντιναύαρχο ΛΣ Αλεξανδράκη Γεώργιο

 

Θέμα: «Το “πείραμα” της Σκύρου απέτυχε.»

Η Ομοσπονδία μας αρκετές φορές έχει κάνει παρεμβάσεις για ζητήματα  που αφορούν σε κατά τόπους υπηρεσίες με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι και την οριστική επίλυσή τους.

Τα περισσότερα προβλήματα συνήθως προκύπτουν από την έλλειψη προσωπικού δεδομένου ότι η υπάρχουσα  οργανική σύνθεση υπολείπεται μέχρι και 50% της  προβλεπόμενης  όταν αναφερόμαστε σε νησιωτικές υπηρεσίες.

Η αδυναμία προσλήψεων με ικανοποιητικό ρυθμό , οι διαρκείς παραιτήσεις, οι αποστρατείες στελεχών , το ΠΔ μεταθέσεων που έχει τεθεί σε” λειτουργία πτήσης”, ο εγκλωβισμός των στελεχών στη μέγγενη των αποσπάσεων και στην ουσία η άρνηση του Αρχηγείου να δει την πραγματικότητα, έχουν οδηγήσει πολλές υπηρεσίες στα όρια του ” λουκέτου”, δεδομένο που φαντάζει απίστευτο εν έτει 2024 για έναν κρατικό οργανισμό όπως το ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.

Το φαινόμενο αυτό το συναντάμε σε πολλές νησιωτικές υπηρεσίες κυρίως σε αυτές που δεν επιφορτίζονται με έντονες μεταναστευτικές ροές όπως οι υπηρεσίες των Σποράδων ,του Ιονίου και των Κυκλάδων οι οποίες κατέληξαν απογυμνωμένες καθώς από τη στιγμή  που το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή στερείται του 25% της προβλεπόμενης σύνθεσης , λειτουργούν σε οριακά επίπεδα, υποχρεώνοντας τα στελέχη σε ατελείωτες ώρες εργασίας, χωρίς τα προβλεπόμενα ρεπό , χωρίς άδειες και στην ουσία χωρίς ελπίδα για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.

Τρανό παράδειγμα αυτό της Λιμενικής Αρχής Σκύρου που από ότι προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία σε λίγες μέρες θα λειτουργεί με τα 3 στελέχη που θα μπορούν να εκτελούν υπηρεσίες.

Αδυνατούμε να κατανοήσουμε ποιοί είναι οι λόγοι που μια νησιωτική υπηρεσία όπως η Σκύρος με αυξημένη τουριστική κίνηση  αλλά και σοβαρές ανάγκες καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου ,αφήνεται από το Αρχηγείο του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ στο έλεος του θεού. Αντί να ενισχύεται επιτηδευμένα σταδιακώς απογυμνώνεται καθώς μεγάλος αριθμός υπηρετούντων αποσπάται σε άλλες νησιωτικές υπηρεσίες με πρόσχημα την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού .

Στο τρέχον έτος έχουν γίνει αρκετές αναφορές στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ που παρουσιάζουν την δεινή κατάσταση της υπηρεσίας η οποία πλέον αδυνατεί να καλύψει ως και  τις βασικές λειτουργικές της ανάγκες γι’ αυτό και δεν θα δεχτούμε ως δικαιολογία την ελλιπή ενημέρωση.

Καλούμε τον Αρχηγό του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ να δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Λιμενική Αρχή της Σκύρου ενισχύοντας την υπηρεσία με μόνιμη και σταθερή δύναμη προκείμενου οι υπηρετούντες συνάδελφοι να μπορούν ανελλιπώς και με αξιοπρέπεια να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους .

Είναι ξεκάθαρο πως καμία νησιωτική υπηρεσία δεν μπορεί να λειτουργήσει με πατέντες και αλχημείες ,μιας και όλοι μας γνωρίζουμε πως με αυτή τη μορφή λειτουργίας  το  “πείραμα” της Σκύρου απέτυχε.

Πηγή : Γρ. Τύπου-Μέσων Ενημέρωσης Π.Ο.Λ.

Related Articles