Πρόγραμμα Ζωή-Πρώτη συνάντηση εθελοντικών οργανώσεων για θέματα εκπαίδευσης φορέων και πολιτών

Πρόγραμμα Ζωή-Πρώτη συνάντηση εθελοντικών οργανώσεων για θέματα εκπαίδευσης φορέων και πολιτών

Η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με το Εργαστήριο Υποστήριξης της Ζωής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, διοργάνωσε ημερίδα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός κοινού μοντέλου εκπαίδευσης της καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης.

Στη δράση που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «ΖΩΗ» συμμετείχαν δεκάδες εκπαιδευτών εθελοντικών οργανώσεων , οι οποίοι με την καθοδήγηση έμπειρων μελών του εργαστηρίου υποστήριξης της ζωής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης είχαν τη δυνατότητα μέσω διαλέξεων και πρακτικής εξάσκησης πάνω σε προπλάσματα να συζητήσουν τις διαφορετικές περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να εφαρμοστεί η έγκαιρη αναγνώριση των σημείων ανακοπής και της παροχής πρώτων βοηθειών.

Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Γιώργος Πιτσούλης αφού ευχαρίστησε θερμά τους συμμετέχοντες για την πολύτιμη συνεισφορά τους στην υλοποίηση του προγράμματος «ΖΩΗ» της Περιφέρειας Κρήτης, ανέφερε: «Η επιτυχία του προγράμματος είναι αλληλένδετη  με τη συμβολή σας και την εμπειρία σας στην εκπαίδευση των πολιτών σε τεχνικές που βοηθούν στην πρόληψη από τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο».

Η Καθηγήτρια Αναισθησιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και  επικεφαλής του Εργαστηρίου Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης Αλεξάνδρα Παπαϊωάννου αφού συνεχάρη την Περιφέρεια Κρήτης για την υλοποίηση αυτής της σημαντικής δράσης που προληπτικά μπορεί να σώσει ανθρώπινες ζωές, ανέφερε: «Είναι πολύ σημαντικό που μαζευτήκαμε όλοι εδώ σε μια προσπάθεια ομογενοποίησης της εκπαίδευσης στη βασική καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση. Με τη βοήθεια όλων των ομάδων είναι πλέον εφικτή η μαζική εκπαίδευση του πληθυσμού της Κρήτης. Οι πρώτοι απινιδωτές του προγράμματος έχουν ήδη τοποθετηθεί στο νομό Ηρακλείου, αλλά θα είναι άχρηστοι εάν οι πολίτες δεν τους χρησιμοποιήσουν λόγω άγνοιας ή φόβου. Η εκπαίδευση όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών είναι ο μόνος τρόπος ώστε να ξεπεραστεί ο φόβος.»

Στην ενημερωτική συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αλέξανδρος Πατριανάκος,  ο Διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης και εκπρόσωποι των εξής εθελοντικών οργανώσεων: Ερυθρός Σταυρός, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, Ομάδα Διαχείρισης Ανθρωπιστικών Κρίσεων «ΕΠΙΔΡΑΣΙΣ», Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας, Advanced Life Support Group, Εθελοντές Διασώστες «Φίλιος Ζεύς», Hellenic Crises and Disasters Management Institute.

Related Articles