Aποκαλυπτήρια και Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο των Πεσόντων Αξιωματικών Ηρακλείου

Aποκαλυπτήρια και Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο των Πεσόντων Αξιωματικών Ηρακλείου

Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων Εφέδρων Αξιωματικών Ηρακλείου που δημιουργήθηκε από την Δημοτική Αρχή Ηρακλείου  στον Καράβολα, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 12 Δεκεμβρίου  παρουσία του Δημάρχου Βασίλη Λαμπρινού, του Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκου Συριγωνάκη , του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Γιάννη Αναστασάκη, του Προέδρου των Εφέδρων Αξιωματικών Ηρακλείου Παντελή Κρουσταλάκη, καθώς και εκπροσώπων των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών του Στρατού  της Αεροπορίας και του Ναυτικού, του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών όλων των νομών της Κρήτης, των Αποστράτων Αξιωματικών και των τριών όπλων,  εκπρόσωπου του διοικητή της ΣΕΑΠ ,της 133 ΣΜ , και του 546 αερομεταφερόμενου τάγματος , του υφυπουργού ανάπτυξης Μάξιμου Σενετάκη κ.α.

Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ.  Ευγένιος. Ακολούθησε ομιλία για τους πεσόντες εφέδρους από τον Πρόεδρο Εφέδρων Αξιωματικών Ηρακλείου , κατάθεση στεφάνων , τήρηση ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Ολόκληρη η ομιλία του Προέδρου κ. Κρουσταλάκη

 width=

«Εστε υπερήφανοι και συγχωρήστε τους εχθρούς μας», είναι τα τελευταία λόγια, γραμμένα σ ένα κομμάτι χαρτί λίγο πριν την εκτέλεση του ταγματάρχη. Ραυτόπουλου Αλέξανδρου στην Αγιά Χανίων από τους ναζιστές. «Ου φυσόμεθα της ζωής υμών», όπως αναγράφει το μνημείο μας, είναι η απάντηση του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, στον πολιορκητή της Κωνσταντινούπολης.  

 

Χαιρετώ τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ευγένιο, κ. Αντιπεριφερειάρχη κύριε Συριγωνάκη Νίκο, κύριε Δήμαρχε, έφεδρε Σμηναγέ της Πολεμικής Αεροπορίας κύριε Λαμπρινέ Βασίλη, Διοικητά της Διοίκησης της ΣΕΑΠ, Διοικητή Διοίκησης Μονάδων και Σχηματισμών. Σωμάτων Ασφαλείας κύριοι των Ενώσεων Αποστρτάτων Αξιωματικών Στρατού, Αεροπορίας,  Ναυτικού, Σωμάτων Ασφαλείας, αγαπητά μέλη της ΣΕΑΝ Ηρακλείου, κυρίες και κύριοι,

Σας καλωσορίζουμε και σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας στο  χώρο αυτό, στο Μνημείο Πεσόντων Αξιωματικών του Νομού Ηρακλείου.  Ο έφεδρος αξιωματικός είναι θεσμός, και έχει ξεκινήσει τις δραστηριότητές του από το 1988. Εχουν γραφτεί χρυσές σελίδες δόξας και τιμής στα πεδία των μαχών και όχι μόνο. Ήταν αυτός που πήγαινε μπροστά δίνοντας το παράδειγμα στους στρατιώτες του σε κάθε επίθεση.

Άξια, ο ποιητής Νομπελίστας Οδυσσέας Ελύτης, Έφεδρος Ανθυπολοχαγός του Πεζικού ο ίδιος στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο εξήρε και το ήθος και την τιμή των Εφέδρων Αξιωματικών που έδειξαν καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου στο έργο του «Ασμα Ηρωικόν και Πένθιμο» για το χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας. Τιμήθηκε από την Ανωτάτη Πανελλήνια Ομοσπονδία Εφέδρων Αξιωματικών του Χρυσού Σταυρού μετά διπλώματος στις 9-11-1987. Έστειλε δε μια ευχαριστήρια επιστολή για αυτή τη βράβευση και αναφέρει μεταξύ άλλων: «Για τη δημόσια τελετή απονομής σας ευχαριστώ. Σαν ποιητής και σαν συνάδελφος. Τα μέλη σας πρέπει να ξέρουν ότι έχω πλήρη συνείδηση της σημασίας που έχει η πράξη αυτή. Σε όλη μου τη σταδιοδρομία τοσο κατά το διάστημα της στρατιωτικής μου θητείας, όσο και από την υπηρεσία μου σαν Ανθυπολοχαγός στην πρώτη γραμμή του μετώπου, της Αλβανίας, υπήρξα μάρτυς των τεραστίων υπηρεσιών και θυσιών που έχει προσφέρει στο έθνος το Σώμα Ελλήνων Εφέδρων Αξιωματικών και κατ’ επανάληψη στις συνεντεύξεις μου το έχω τονίσει. Το άσμα μου άλλωστε που για αυτό φαίνεται είπατε τόσο τιμητικά λόγια, υπήρξε μια συμβολική απόδοση τιμής στον κυριότερο συντελεστή της νίκης, τον Έλληνα Έφεδρο αξιωματικό που η οργάνωσή σας εκπροσωπεί.»

Κυρίες και κύριοι,

Τιμούμε σήμερα στο χώρο αυτό τους Έφεδρους Αξιωματικούς του Νομού μας που έπεσαν ηρωικά στα πεδία των μαχών σε όλους τους απελευθερωτικούς αγώνες του έθνους μας και όχι μόνο. Ανεγείροντας λιτό και απέριττο μνημείο που θα θυμίζει σε όλους εμάς  αλλά και στους νεότερους, ότι οι αγώνες και οι θυσίες που έκαναν δεν πήγαν χαμένοι. Ότι οι ήρωες πολεμούν σαν τους Έλληνες. Το σύνθημά τους ήταν το ρητό «Μητρός τε και Πατρός και άλλων προγόνων νεότερων απάντων εστί η Πατρίς». Η ασίγαστη φλόγα του πατριωτισμού, ο πόθος για την ελευθερία, οδήγησε τους έφεδρους αξιωματικούς στην προσφορά της ίδιας τους της ζωής, θυσιαζόμενοι όπως τόσοι άλλοι αγωνιστές στο βωμό της ελευθερίας και της εθνικής αποκατάστασης της πατρίδας μας και πρόσθεσαν το όνομά τους στο πάνθεον των ηρώων μας.

Ως εικονίσματα τιμής και δόξας, το Μνημείο Πεσόντων Εφέδρων Αξιωματικών, θα θυμίζει στις σημερινές και στις μελλοντικές γενεές τις δικές μας ιστορικές ευθύνες που καθορίζουν το δικό μας χρέος τιμής προς την πίστη αλλά και την πατρίδα. Αυτός θα είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής προς τους ήρωες μας, την ιστορία την πατρίδα και το έθνος μας.

Ο Σύνδεσμός μας είναι ένας από τους 54 της χώρας Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και εποπτεύεται από το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Εγγράφονται δε, έφεδροι αξιωματικοί που υπηρέτησαν στο Στρατό Ξηράς στην Πολεμική Αεροπορία και στο Πολεμικό  Ναυτικό.

Το 2022 το μητρώο των μελών μας έφερε 2.500 περίπου εγγεγραμμένα μέλη. Πολλοί από αυτούς υπήρξαν αγωνιστές με πολλές τιμητικές διακρίσεις και μετάλλια ανδρείας στους απελευθερωτικούς αγώνες του έθνους μας.  Η παρουσία των εν εφεδρεία Εφέδρων Αξιωματικών στη ζωή του έθνους και μέσα στη σύγχρονη κοινωνία και πολιτεία είναι εξίσου σημαντική όσο εν καιρώ ειρήνης όσο και εν καιρώ πολέμου.

Σύμφωνα με την πασίγνωστη φράση του Ουίνστον Τσώρτσιλ ο Έφεδρος αξιωματικός είναι δύο φορές πολίτης. Και στρατιώτης και πολίτης. Μέσα  στην ελεύθερη κοινωνία η λειτουργία του είναι ειδική. Αυτή του ελεύθερου νομοταγούς πολίτη, πρώτα και του συνειδητού και υπεύθυνου αξιωματικού ύστερα.

Οι έφεδροι αξιωματικοί επιφορτίζονται με ένα σπουδαίο ρόλο. Αποτελούν αράγιστη γέφυρα ανάμεσα στον πολίτη και το στρατιώτη. Εναρμονίζουν αυτές τις δυο μορφές για να τις συμφιλιώνουν, να τις κρατούν σε ένα διαρκή και γόνιμο διάλογο, σε μια συνεχή επικοινωνία και συνεργασία για το καλό του έθνους, του λαού και της κοινωνίας.

Κυρίες και κύριοι,

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς το Δήμαρχο Ηρακλείου, έφεδρο Σμηναγό της Πολεμικής μας Αεροπορίας κ. Λαμπρινό Βασίλειο, ο οποίος είναι και μέλος μας, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τον Αντιδήμαρχο Ηρακλείου κ. Αναστασάκη Ιωάννη, καθώς και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου που ψήφισαν υπέρ της κατασκευής του παρόντος μνημείου επειδή πίστεψαν στην ανέγερσή του. Καθώς και στο ηθικό χρέος που έχουμε σαν αξιωματικοί να τιμήσουμε τους ανθρώπους αυτούς που έχυσαν το αίμα τους πιστεύοντας στα ιδανικά της πατρίδας μας και τα έβαλαν πιο πάνω και από την ίδια τους τη ζωή. Αυτούς τους Έφεδρους Αξιωματικούς τιμούμε σήμερα. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το μνημείο αυτό ανήκει στους πεσόντες όλου του Νομού μας αλλά και στην πόλη που το φιλοξενεί. Το μνημείο αυτό θα κοσμεί την πόλη και την ιστορία της. Θα είναι το αντίδωρο της σημερινής γενιάς των Εφέδρων Αξιωματικών, σε αυτούς που έχυσαν το αίμα τους. Για την εθνική ανεξαρτησία, ακεραιότητα, της πατρίδας μας θα είναι αιώνιο μνημόσυνο στις καρδιές τους, ιστορική ευθύνη και νάμα για τις σταγόνες και τις θυσίες για την πατρίδα την ελεύθερη.

Επίσης πολλές ευχαριστίες για τον ταξίαρχο τον Διοικητή της ΣΕΑΠ τον κύριο Μπράγια, θα ήθελα να γνωρίζετε κύριε Ταξίαρχε, δεν είναι εδώ, υπάρχει ο εκπρόσωπός του, ότι οι Έφεδροι Αξιωματικοί του Νομού μας είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να στελεχώσουν και να βοηθήσουν τα μέγιστα στην πρώτη γραμμή της προάσπισης της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας. Σας παρακαλώ να ενισχύσετε και να αναβαθμίσετε όσο μπορείτε το έργο και την αποστολή του Συνδέσμου μας, που είναι αρκετά σημαντικό στις ημέρες μας , σας ευχαριστώ δε για την άψογη συνεργασία . Επίσης, πολλές ευχαριστίες για τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ευγένιο, για την παρουσία του και την ευλογία του. Τον Αντιπεριφερειάρχη μας τον κύριο Συριγωνάκη Νίκο, το Δήμαρχο Ηρακλείου, το Διοικητή της ΣΕΑΠ, θερμές ευχαριστίες στον αρχιτέκτονα του Δήμου Ηρακλείου κ. Σπυριδάκη, ο οποίος σχεδίασε και εκπόνησε τη μελέτη  παρόντος μνημείου. Είναι δε ζήτημα σοβαρής και επίμονης δουλειάς για να μπορέσουμε να έχουμε το αποτέλεσμα αυτό.

Τέλος ευχαριστούμε και τον εργολάβο που ανέλαβε την κατασκευή του μνημείου.

Τιμή και δόξα στους Έλληνες Έφεδρους Αξιωματικούς, ας μείνουν αθάνατοι στη μνήμη μας.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Το μνημείο πεσόντων διαμορφώθηκε δίπλα από το σιντριβάνι που βρίσκεται στον Καράβολα με σκοπό να τιμήσει την μνήμη των 55 πεσόντων εφέδρων αξιωματικών του νομού Ηρακλείου. Στο μνημείο αναγράφονται τα ονόματα η καταγωγή και η ημερομηνία  θανάτου τους.

Η κατασκευή του μνημείου περιλαμβάνει:

-Διαμόρφωση του χώρου όπου βρίσκεται το μνημείο σε επίπεδα, με καμπύλα τοιχία

-Διάστρωση με σκληρά υδατοδιαπερατά χωμάτινα δάπεδα σε διάφορες αποχρώσεις

-Εγχάρακτη αναμνηστική πλάκα από μέταλλο με τα ονόματα των πεσόντων

-Φυτεύσεις και φωτισμό

 width=

 width=

 width=

 width=

 width=

 width=  width=  width=  width=  width=  width=  width=

 width=

 

Related Articles