Krivek: Το κρητικό χασάπικο των 27 τ.μ. που έγινε όμιλος με τζίρο 50 εκατ. ευρώ

Krivek: Το κρητικό χασάπικο των 27 τ.μ. που έγινε όμιλος με τζίρο 50 εκατ. ευρώ

Ακολουθώντας τα βήματα του Μίνωα προς το Ιδαίον Άντρον, στη Νίδα, το ψηλότερο οροπέδιο της Κρήτης,  περνάς μπροστά από το μιτάτο* και τη μάντρα των Φασουλάδων όπου και το ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας που ορίζει τη δοχή** της οικογένειας.

Ο Γιάννης Φασουλάς, γεννημένος και μεγαλωμένος στα Ανώγεια, είχε αποφασίσει από εννέα χρονών ότι θα γίνει χασάπης. Και όντως πριν 40 χρόνια κατέβηκε στη Χερσόνησο, ανοίγοντας ένα μικρό κρεοπωλείο 27 τετραγωνικών «μαζί με την τουαλέτα».

Εκείνη η «τρύπα» σήμερα έχει εξελιχθεί στον όμιλο εταιρειών Krivek με δύο παραγωγικές μονάδες και 180 εργαζόμενους, που εφέτος θα κάνει τζίρο 50 εκατ. ευρώ, έχοντας προσθέσει έσοδα 20 εκατ. ευρώ μέσα στην τελευταία τριετία, με ανάλογη καλή πορεία και στην κερδοφορία. Το αποτέλεσμα προ φόρων και τόκων εκτιμάται ότι θα κλείσει περί τα 3,5 εκατ. ευρώ το 2024.

Οι δραστηριότητες της Krivek, με έδρα τη Χερσόνησο στο Ηράκλειο, εκτείνονται από την παραγωγή κρέατος και αλιευμάτων έως το εμπόριο και τη διανομή τροφίμων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα η εταιρεία δίνει έμφαση στο κανάλι του Ho.Re.Ca. απ’ όπου προέρχεται και το 80% των πωλήσεων της (σ.σ. περί τα 40 εκατ. ευρώ εφέτος), ενώ έχει παρουσία στις βαλκανικές αγορές στις οποίες προμηθεύει διανομείς με θαλασσινά και κρέατα, αλλά και στην Κεντρική Ευρώπη συνεργαζόμενη με ελληνικά εστιατόρια. 

 

Επένδυση 5,2 εκατ. ευρώ

Σήμερα, ο όμιλος λειτουργεί υποκαταστήματα σε Αθήνα, Ηράκλειο, Χανιά, Κω και Ρόδο, ενώ από πέρσι εκτός από την παραγωγική μονάδα επεξεργασίας και τυποποίησης κρέατος διαθέτει και παραγωγική μονάδα αλιευμάτων αλλά και σύγχρονη μονάδα αποθήκευσης κατάψυξης, συνολικού εμβαδού 7.000 τ.μ.

Η επένδυση σε παραγωγή και αποθήκευση, που απαίτησε κεφάλαια της τάξης των 5,2 εκατ. ευρώ, έχει στόχο τη μείωση των εξόδων και την επίτευξη καλύτερου περιθωρίου κέρδους μέσω της καθετοποίησης, αναφέρει στον ΟΤ ο επικεφαλής της εταιρείας. Παράλληλα, σύμφωνα τον managing director της εταιρείας, Γιώργο Φασουλά, εκπρόσωπο της δεύτερης γενιάς, ο μελλοντικός αναπτυξιακός σχεδιασμός περιλαμβάνει τον εξορθολογισμό του προϊοντικού χαρτοφυλακίου, την αύξηση της απόδοσης και τη βελτίωση της κερδοφορίας.

Σημειώνεται ότι το κέντρο αποθήκευσης και διανομής της Krivek στη Χερσόνησο με 2.500 παλετοθέσεις κατάψυξης άρχισε να λειτουργεί τον Απρίλιο εφέτος.

Ο Ανωγειανός επικεφαλής λέει μάλιστα πως η εταιρεία έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των επενδυτών. «Κάποιο fund μας πλησίασε αλλά εγώ δεν τα θέλω αυτά… », τονίζει με έμφαση.

Η συνεργασία με την ΑΒ Βασιλόπουλος

Η Krivek διατηρεί από το 2009 αποκλειστική συνεργασία με την ΑΒ Βασιλόπουλος, η οποία αφορά στην προμήθεια κρεάτων (Krivek Quality Meat), ψαριών και αλιευμάτων (Vira), τόσο νωπών όσο και κατεψυγμένων, για τα καταστήματα της αλυσίδας στην Κρήτη αλλά και πανελλαδικά.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον κ. Φασουλά, η συνεργασία της εταιρείας του με την ΑΒ Βασιλόπουλος συνεισφέρει περί τα 3,5 εκατ. ευρώ στον συνολικό κύκλο εργασιών της.

Επιπλέον η Krivek έχοντας επεκταθεί και στην παραγωγή προϊόντων κρέατος φυτικής προέλευσης έχει τοποθετήσει και τη σειρά Cambo Farm στα καταστήματα της αλυσίδας.

Από το μιτάτο της Νίδας πρόεδρος της ΕΔΟΤΟΚΚ

Βοσκός ο ίδιος, όπως και ο πατέρας του και ο παππούς του, ο Γιάννης Φασουλάς γνωρίζει εκ των έσω την αλυσίδα από τον κτηνοτρόφο μέχρι το κρεοπωλείο, εξηγώντας πως «η τυποποίηση του κρέατος είναι κομβικής σημασίας, διαφορετικά το κρέας δεν θα έχει ζωή».

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που εκλέχθηκε πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Τομέα Κρέατος και Κτηνοτροφίας.

Όραμά του είναι η αύξηση της Ελληνικής παραγωγής κρέατος, πιστεύοντας ότι ένα συντεταγμένο και συντονισμένο παραγωγικό μοντέλο, μπορεί να το πετύχει αυτό.

*Μιτάτο: Πέτρινο θολωτό σχεδόν κυκλικό κτίσμα το οποίο στεγάζει του συνόλου της κτηνοτροφικής δραστηριότητα του βοσκού. Συνήθως συμπληρώνεται με ένα δεύτερο κτίσμα πανομοιότυπο με το μιτάτο, το «τυροκέλι», με μόνη τη διαφορά το χαμηλότερο ύψος της πόρτας του και την έλλειψη του ανοίγματος στην κορυφή του θόλου. Απαραίτητος χώρος πάντα, η μάντρα και αυτή κατασκευασμένη από ξερολιθιά.

Υπολογίζεται ότι μόνο στον Ψηλορείτη στέκονται αγέρωχα περίπου 300 μιτάτα, που σε ένα μεγάλο ποσοστό εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται, αν και η χρήση τους πλέον δεν είναι η ίδια με το παρελθόν.

**Δοχή: Οι κτηνοτρόφοι, ιδιαίτερα στην περιοχή των Ανωγείων, χτίζουν ξωκλήσια ορίζοντας έτσι, παράλληλα με τον προστάτη άγιο της οικογένειάς τους, και τους βοσκότοπους τους.

 ot.gr

Related Articles