Ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα ΜΗ-60R: Τρία νέα υπερόπλα στην ελληνική φαρέτρα

Ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα ΜΗ-60R: Τρία νέα υπερόπλα στην ελληνική φαρέτρα

To Πολεμικό Ναυτικό ετοιμάζεται να κάνει ένα ακόμα άλμα στην εξοπλιστική του ενίσχυση, με την απόκτηση των τριών πρώτων από τα επτά συνολικά υπερσύγχρονα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα τύπου MH-60 Romeo.

Oι ιπτάμενοι κι οι τεχνικοί του Πολεμικού Ναυτικού ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους στο Κέντρο Εκπαίδευσης της Sikorsky που βρίσκεται Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών και πήραν τη σχετική πιστοποίηση για να εκπαιδεύσουν τη δεύτερη ομάδα χειριστών και μηχανικών στην Ελλάδα. Πρόκειται για αξιωματικούς και υπαξιωματικούς με μεγάλη εμπειρία στα S-70 Aegean Hawk.

Οι απαραίτητες εργασίες για την υποδοχή των νέων ελικοπτέρων στα υπόστεγα του Πολεμικού Ναυτικού στην έδρα των ελικοπτέρων στο Κοτρώνι Μαραθώνα, επίσης έχουν ολοκληρωθεί και περιλάμβαναν τον εκσυγχρονισμό του υπόστεγου της 1ης Μοίρας Ελικοπτέρων, η οποία θα παραλάβει τα MH-60 Romeo.

Για την υποστήριξη του προγράμματος πρόσκτησης των ελικοπτέρων συνεχίζεται η παραλαβή των ανταλλακτικών τους, των επίγειων συστημάτων υποστήριξης και εκτέλεσης λειτουργικών ελέγχων, όπως και η παραλαβή του πιστοποιημένου για τον τύπο του ελικοπτέρου οπλισμού, ενώ ετοιμάστηκαν και οι χώροι αποθήκευσης υλικών και ανταλλακτικών των νέων ελικοπτέρων.

 width=
Eλικόπτερο ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων ΜΗ-60 Rοmeo.
SIKORSKY

Ως τα τέλη Φεβρουαρίου τα τρία πρώτα ελικόπτερα

 

Αυτό που μένει πλέον είναι οι Αμερικανοί να βρούν διαθέσιμα μεταγωγικά για να τα φέρουν στην Ελλάδα. H μεταφορά των 2 ελικοπτέρων αναμένεται να γίνει με ένα μεταφορικό C-17 και το 3ο θα ακολουθήσει με ξεχωριστή πτήση αμέσως μετά. Εκτιμάται ότι ως το τέλος του Φεβρουαρίου τα πρώτα 3 ελικόπτερα θα έχουν παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό. Η παραλαβή των τελευταίων τεσσάρων θα ολοκληρωθεί -αν δεν προκύψουν νέες καθυστερήσεις- τους πρώτους μήνες του 2025.

Επτά ελικόπτερα στην τιμή των πέντε  

Το Πολεμικό Ναυτικό θα παραλάβει συνολικά 7 ολοκαίνουργια ελικόπτερα η προμήθεια των οποίων γίνεται μέσω διακρατικής συμφωνίας (G2G = Government to Government) Ελλάδας – ΗΠΑ, με τη διαδικασία των FMS (Foreign Military Sales). Η Ελλάδα είναι μόνο κερδισμένη απο αυτή την συμφωνία αγοράς, καθώς προμηθεύεται 7 υπερσύγχρονα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα στην τιμή των 5, μαζί με όλη την υποστήριξή τους.

Τα πρώτα 4 ΜΗ-60 Rοmeo θα αντικαταστήσουν τα ελικόπτερα ΑΒ-212 του Πoλεμικού Ναυτικού, που υπηρέτησαν με αντοχή και συνέπεια για πάνω από 40 χρόνια και τα υπόλοιπα 3 θα επιχειρούν μαζί με τα 11 υφιστάμενα ελικόπτερα S-70 Aegean Hawk που βρίσκονται στο στάδιο μερικής αναβάθμισης με στοχευμένη ανάταξη ορισμένων επιχειρησιακών τους συστημάτων. Με τα αναβαθμισμένα 11 S-70 Aegean Hawk και την προμήθεια των MH-60 Romeo το Πολεμικό Ναυτικό θα αποκτήσει έναν εναέριο στόλο αποτελούμενο από 18 ισχυρά ελικόπτερα.

Σημειώνεται ότι το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό έχει εντάξει τα MH-60 Romeo σε ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης της απαξίωσης των συστημάτων τους λόγω ηλικίας, το οποίο διασφαλίζει ότι τα συστήματα των ελικοπτέρων τους θα υποστηρίζονται για τα επόμενα 35 χρόνια και άνω.

 width=
Eλικόπτερο ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων ΜΗ-60 Rοmeo.
SIKORSKY

Συγκριτικό τακτικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα

Πρόκειται για το πιο σύγχρονο και ισχυρό ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο που έχει το ΝΑΤΟ και δεν διαθέτει η Τουρκία, το οποίο δίνει στην Ελλάδα συγκριτικό τακτικό πλεονέκτημα υψηλής ποιότητας και επηρεάζει καίρια την ισορροπία δυνάμεων.

Τα MH-60 Romeo διαθέτουν τα πλέον υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα, όπως ψηφιακό κόκπιτ με τέσσερις έγχρωμες οθόνες που δίνουν άμεσα όλες τις κρίσιμες πληροφορίες σε μια επιχείρηση. Είναι εξοπλισμένα με πλήρη σουίτα ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων, με χρήση ενεργητικών και παθητικών ηχοσημαντήρων τελευταίας τεχνολογίας και ενεργητικό βυθιζόμενο σόναρ χαμηλής συχνότητας.

Η έρευνα και ο εντοπισμός υποβρυχίου γίνεται με τους ηχοσημαντήρες, οι οποίοι εκτός των άλλων διαθέτουν αισθητήρα GPS και σόναρ για ακριβή προσδιορισμό των θέσεων του υποβρυχίου, προκειμένου να ακολουθήσει η εκτέλεση επίθεσης με τορπίλες.

Tα ΜΗ-60 Romeo μπορούν να επιχειρούν και κατά στόχων επιφανείας με πυραύλους Hellfire και ρουκέτες με κατάδειξη λέιζερ, ένα νέο όπλο με δυνατότητες το ελικόπτερο να εκτελεί επιθέσεις ακριβείας. Διαθέτουν επίσης υπερσύγχρονο ραντάρ, του οποίου οι ικανότητες θα μεταβάλουν τις δυνατότητες που το Ναυτικό θα εκτελεί επιχειρήσεις επιφανείας σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία λόγω του LINK-16, που επίσης διαθέτει το ελικόπτερο ΜΗ-60 Romeo.

Ειδικά για το ραντάρ, πηγές από το Ναυτικό αναφέρουν: «Θα έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει τύπο πλοίου και ιστούς υποβρυχίων από πολύ μεγάλες αποστάσεις ανάλογα με το ύψος πτήσης». Επιπλέον, τα MH-60 Romeo θα μπορούν να συνδράμουν σε αποστολές Έρευνας και Διάσωσης αν χρειαστεί.

Στρατιωτικές πηγές τονίζουν ότι: “Η Αθήνα θα ωφεληθεί κρατώντας χαμηλά το κόστος συντήρησης και ανταλλακτικών μιας και τα ελικόπτερα Ναυτικού και Αεροπορίας Στρατού και ΔΕΠ (αν ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα αγοράς 35 Black Hawk) θα χρησιμοποιούν ίδιους κινητήρες και ίδια βασικά συστήματα, ενώ θα μειωθεί και το κόστος εκπαίδευσης των πληρωμάτων.

Το μεγαλύτερο φόβητρο των τουρκικών υποβρυχίων

Τα ΜΗ-60 Romeo θα αποτελούν το «μακρύ χέρι» των ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων του Πολεμικού Ναυτικού. Στο σχέδιο του Ναυτικού Επιτελείου για την αντιμετώπιση των 6 τουρκικών υποβρυχίων, περιλαμβάνονται και τα ελικόπτερα ΜΗ-60 Romeo, κάποια απο τα οποία θα τοποθετηθούν στις νέες Φρεγάτες FDI.

Στην ελληνοτουρκική κρίση το καλοκαίρι του ’20, πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξαν τα «αόρατα» υποβρύχια 214 κλάσης «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» τα οποία οι Τούρκοι προσπαθούσαν να εντοπίσουν χωρίς καμία επιτυχία. Θυμίζουμε ότι τα συγκεκριμένα υποβρύχια, προμηθεύεται και η Άγκυρα από τη Γερμανία, που παρά τις μεγάλες πιέσεις που έχει δεχθεί δεν διέκοψε το πρόγραμμα. Η Αθήνα παρακολουθώντας όλες τις εξελίξεις έκανε ένα βήμα μπροστά με την απόκτηση αυτού του τύπου ελικοπτέρων για να μη χαθεί το πλεονέκτημα της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Κεντρική φωτογραφία: Η φωτογραφία του πρώτου Romeo, βαμμένου με ελληνικά χρώματα και τα διακριτικά «ΠΝ 75», που δημοσιεύθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ στον επίσημο λογαριασμό που διατηρεί στο TwitterUS NAVY

 cnn.gr 

Related Articles