Η διεθνής κοινότητα κινητοποιείται εκ νέου για την Ουκρανία στη σημερινή σύνοδό της στο Παρίσι, έχοντας αυτή τη φορά έναν διπλό στόχο, από τη μια να ενορχηστρώσει την παροχή άμεσης βοήθειας στον ουκρανικό πληθυσμό, που βρίσκεται καθημερινά στο στόχαστρο ρωσικών επιθέσεων, και από την άλλη να προετοιμάσει την ανοικοδόμηση της χώρας.
Μετά τις διασκέψεις του Λουγκάνο, της Βαρσοβίας και του Βερολίνου τους τελευταίους μήνες, η σημερινή συνάντηση στοχεύει στην εξουδετέρωση της στρατηγικής που εφαρμόζεται από τον Οκτώβριο από τη Ρωσία, η οποία συνίσταται στην επίθεση στις μη στρατιωτικές υποδομές για να υποφέρει ο ουκρανικός πληθυσμός και να αποδυναμωθεί η αντίσταση.
“Κάνει κρύο εκεί, η Ρωσία βομβαρδίζει, προσπαθεί να διακόψει την υδροδότηση, την ηλεκτροδότηση και την παροχή φυσικού αερίου και ως εκ τούτου σήμερα υπάρχουν 70 κράτη και διεθνείς οργανισμοί που συναντώνται για να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις, γεννήτριες, ανοικοδόμηση”, διευκρίνισε προσερχόμενη στην σύνοδο η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά, η χώρα της οποίας φιλοξενεί την διάσκεψη με τίτλο: “Αλληλεγγύη στον Ουκρανικό Λαό”.
“Η Ρωσία παίζει ακριβώς αυτήν την δύσκολη στιγμή, με αυτόν τον πόλεμο φθοράς, παίζει με τον χρόνο και εμείς είμαστε εδώ για να δείξουμε αλληλεγγύη και να υποστηρίξουμε την Ουκρανία έως ότου τελειώσει ο πόλεμος αυτός”, σημείωσε ο Βέλγος ομόλογός της Χάντζα Λαχμπίμπ.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ αναμένονταν επίσης στη διάσκεψη.
“Έχουμε συγχρονίσει τις θέσεις μας πριν από (…) τη διάσκεψη υποστήριξης στο Παρίσι”, ανέφερε την Κυριακή ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε μήνυμά του στο Twitter έπειτα από συνομιλία που είχε με τον Μακρόν. Σήμερα θα απευθυνθεί στην διάσκεψη στη γαλλική πρωτεύουσα μέσω τηλεδιάσκεψης.
Οι μετέχοντες στη σύνοδο θα εστιάσουν σε πέντε σημαντικούς τομείς –την ενέργεια, την υδροδότηση, τον επισιτισμό, την υγεία και τα μέσα μεταφοράς– για να επιτραπεί στην Ουκρανία να διατηρήσει σε λειτουργία τις θεμελιώδεις υποδομές της.
“Ο άμεσος στόχος (…) είναι να μην καταρρεύσει το ουκρανικό δίκτυο ηλεκτροδότησης, να μην υπάρξει ‘συσκότιση’ αρκετών εβδομάδων, να μην παγώσει το νερό μέσα στους σωλήνες” διότι τότε αυτοί δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν “ως το καλοκαίρι”, σύμφωνα με την γαλλική προεδρία και το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.
Οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στην αποκατάσταση των υποδομών έπειτα από κάθε ρωσικό βομβαρδισμό ώστε ο πληθυσμός να μπορέσει να αντέξει τον χειμώνα και να διατηρήσει το ηθικό του.
φωτογραφία αρχείου