Την ανάγκη να αξιοποιηθούν πλήρως οι ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για συνεργασία στην παραγωγή και τις κοινές προμήθειες αμυντικού εξοπλισμού, κατά τρόπο που θα διασφαλίζονται τα συμφέροντα των κρατών-μελών της ΕΕ, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, στη διάρκεια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων – ‘Αμυνας της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες.
Κατά την παρέμβασή του, ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι οι επικρατούσες συνθήκες και το περιβάλλον ασφάλειας, επιτάσσουν σήμερα, περισσότερο από ποτέ, την πλήρη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών για συνεργασία στην παραγωγή και κοινές προμήθειες αμυντικού εξοπλισμού (defence capabilities), κατά τρόπο που θα διασφαλίζονται τα συμφέροντα ασφάλειας των κρατών μελών και της ΕΕ, θα συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας και άμυνας, θα έχει θετικό αποτύπωμα στην ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, και στην ενίσχυση των αμυντικών βιομηχανιών των κρατών-μελών της ΕΕ.
O Ν. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε επίσης την ενεργό ελληνική συμμετοχή στην αποστολή παροχής στρατιωτικής συνδρομής στην Ουκρανία, προκειμένου να ενισχυθούν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας για την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της και την αντιμετώπιση του ρωσικού αναθεωρητισμού. Ανέδειξε επίσης την σημασία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη (EPF) όσον αφορά την άμεση και ουσιαστική στήριξη της Ουκρανίας για παροχή αμυντικού υλικού βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, καθώς επίσης την ανάγκη γεωγραφικής ισορροπίας στις δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται από τον Μηχανισμό.
Αναφορικά με τις δράσεις της ΕΕ στην Αφρική, ο Ν. Παναγιωτόπουλος τόνισε τον θετικό ρόλο του Νίγηρα ως δημοκρατικής χώρας και τη συνεισφορά του στην αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας στην περιοχή και ζήτησε να υποστηριχθούν οι προσπάθειες της χώρας για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και έλεγχο των μεταναστευτικών ροών.
Τέλος, στη συζήτηση για την Ουκρανία, στην οποία συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης ο Ουκρανός ΥΠΑΜ Ολεξί Ρεζνίκοφ, και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Έλληνας υπουργός επανέλαβε την αμέριστη ελληνική στήριξη στον δίκαιο αγώνα της Ουκρανίας, και την ανάγκη συνέχισης της παροχής κάθε δυνατής υποστήριξης, και προμήθειας αμυντικού εξοπλισμού.