Ν. Παναγιωτόπουλος στη DEFEA: Η γεωπολιτική συγκυρία αποτελεί ιστορική ευκαιρία για την ελληνική αμυντική βιομηχανία

Ν. Παναγιωτόπουλος στη DEFEA: Η γεωπολιτική συγκυρία αποτελεί ιστορική ευκαιρία για την ελληνική αμυντική βιομηχανία

Η γεωπολιτική συγκυρία αποτελεί την – ίσως άνευ προηγουμένου – ιστορική ευκαιρία για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Αυτό τόνισε, μιλώντας χθες, στο πλαίσιο της έκθεσης ‘Αμυνας και Ασφαλείας DEFEA 2023, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Το υπουργείο», εξήγησε, «δια μέσου της αρμόδιας ΓΔΑΕΕ διαπραγματεύεται σε κάθε σύμβαση ικανή συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Για παράδειγμα, στο επικείμενο συμβόλαιο με τις κορβέτες, όποτε παρθούν οι τελικές αποφάσεις, η προσδοκώμενη για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία συμμετοχή, είναι της τάξεως του 30%. Μέχρι τώρα είχαμε κάποια αποτελέσματα, μικρότερης εμβέλειας βέβαια, για όλα τα projects που εκτελούνται αυτή τη στιγμή. Για παράδειγμα στις φρεγάτες, 12 ελληνικές εταιρείες συμμετέχουν στη ναυπήγηση».

«Η ιστορική συγκυρία στην οποία αναφέρομαι, έχει να κάνει με τα νέα δεδομένα που απορρέουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία» ανέλυσε ο υπουργός.

«Πριν από δέκα μέρες, ήταν εδώ ο αρμόδιος επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Μπρετόν. Περιοδεύει την Ευρώπη και βλέπει, ελέγχει τις δυνατότητες κάθε χώρας να εμπλέξει εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας προκειμένου να υποστηριχθεί η παραγωγή αμυντικού υλικού για τις χώρες που συνεισέφεραν αμυντικό υλικό στην Ουκρανία, στον πόλεμο με τη Ρωσία» πρόσθεσε.

 

«’Αρα δεν μιλάμε για απευθείας προμήθεια στην Ουκρανία» είπε και συνέχισε: «Περισσότερο έχει να κάνει με την αναπλήρωση των στοκ, των αποθεμάτων δηλαδή που βαίνουν προς εξάλειψη μετά από όλα όσα εισφέρθηκαν ως αμυντικό υλικό στην Ουκρανία.

Φερ’ ειπείν βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών. Είναι τόσο μεγάλη η ζήτηση γι΄ αυτά τα βλήματα από την Ουκρανία, που όλες οι χώρες φτάνουν σε σημείο να εξαντλούν τα αποθέματά τους».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζει ο υπουργός «επειδή πρέπει να πάμε γρήγορα, σε ταχείς ρυθμούς παραγωγής» επιλέγει κάποιες εταιρείες «που μπορούν να αναλάβουν παραγωγικό έργο», τις επιθεωρεί εκ του σύνεγγυς για να δει ποιες είναι οι δυνατότητές τους, και όπου μπορεί να βοηθήσει παρεμβαίνει.

«Η βοήθεια αυτή θα μπορούσε να σημάνει ακόμα και χρηματοδότηση στις εταιρείες αυτές, είτε για να βελτιώσουν τους ρυθμούς παραγωγής, να εγκαταστήσουν καινούριες γραμμές, να επενδύσουν σε νέο μηχανολογικό εξοπλισμό, να προσλάβουν και να εκπαιδεύσουν επιπλέον τεχνικούς για να βγάλουν εις πέρας αυτή την παραγωγή. Και ασφαλώς εδώ ανακύπτει και η μεγάλη ευκαιρία για τις ελληνικές εταιρίες» ανέφερε.

«Θεωρώ ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να αφήσουμε αυτή την ευκαιρία να περάσει ανεκμετάλλευτη. Η Ευρώπη φαίνεται ότι είναι αποφασισμένη να κινηθεί με γοργούς ρυθμούς» επισήμανε.

Για τη συνεργασία με την Ιταλία στο αμυντικό πεδίο, ο Ν. Παναγιωτόπουλος επισήμανε: «Έχουμε καινούργιες αμυντικές συνεργασίες, με πιο ορατή μέχρι στιγμής, αυτή της αυξημένης παρουσίας της ‘Leonardo’ στη χώρα μας, η οποία υποστηρίζει πλέον κανονικά – αφού υπάρχει ψηφισμένη σύμβαση εν συνεχεία υποστήριξη για τα C-27 – τα μεταγωγικά C-27 και βγαίνουν περισσότερα αεροπλάνα στη διαθεσιμότητα της Πολεμικής Αεροπορίας αφού τα ανταλλακτικά ρέουν».

«Έχουμε», συνέχισε, «την έλευση του πρώτου εκπαιδευτικού jet του Μ-346. Ενός jet που αντιστοιχεί στα ρωσικά 5ης γενιάς. Στη Σαρδηνία ξεκινάει μια σχολή εκπαίδευσης των πρώτων εκπαιδευτών, οι οποίοι στην ουσία θα εκπαιδεύσουν τους πιλότους των Μ-346, τους εκπαιδευτές που με τη σειρά τους θα εκπαιδεύσουν και τους Ικάρους μας στην Καλαμάτα, μετά από τη στρατηγική συμφωνία που κάναμε για το Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο εκεί με το Ισραήλ».

«’Ενα εκπαιδευτικό 5ης γενιάς για τα αεροσκάφη 5ης γενιάς. Μέχρι πρότινος είχαμε εκπαιδευτικά 2ης γενιάς, ίσως και πιο παλιά, για τα αεροσκάφη 4ης και 5ης γενιάς που προμηθευόμαστε, ‘Rafale’ σήμερα, μεθαύριο και τα F35. Αυτό ήταν πραγματικά αδικία για την εκπαίδευση των πιλότων μας» διευκρίνισε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας.

Για τα εξοπλιστικά, εξήγησε ότι ήδη έχουν παραδοθεί οι δύο πρώτες εξάδες μαχητικών «Rafale» και «είμαστε στη μέση της παράδοσης της τρίτης εξάδας για να πάμε στα 18» ενώ η συμφωνία για τις τρεις φρεγάτες προβλέπει ότι «οι δύο θα παραδοθούν στην Ελλάδα από τα ναυπηγεία της ‘Group Naval’ στη Γαλλία εντός του 2025, αρχή και τέλος του έτους».

«’Εχουμε», είπε, «τα 7 ανθυποβρυχιακού πολέμου ελικόπτερα που έρχονται από την ‘Lockheed’ που θα αρχίσουν να παραδίδονται στις αρχές του επόμενου έτους. ‘Εχουμε τα F16 που αναβαθμίζονται στην εκδοχή Viper στην ΕΑΒ» ενώ «έπεται το πρόγραμμα της αναβάθμισης των Βlock 50 F16 σε Βlock52».

«’Εχουμε», είπε ακόμη, «την παράδοση των δύο τορπιλακάτων από το πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει από το 2001 και ολοκληρώθηκε με την παράδοση των δύο τελευταίων πυραυλακάτων “Καραθανάση’ και ‘Βλαχάκου” από τα ναυπηγεία Ελευσίνας. Τώρα είναι στις διαθεσιμότητες του Πολεμικού Ναυτικού». Χαρακτήρισε δε, «πολύ σημαντικό» το συμβόλαιο προμήθειας «των 34 πυραυλικών συστημάτων Spike, με τους Ισραηλινούς».

«’Οταν η χώρα ισχυροποιείται στρατιωτικά, θεωρώ ότι είναι προφανές ότι ισχυροποιείται και συνολικά και γίνεται πιο σεβαστή και εισακούγεται καλύτερα από εταίρους, συμμάχους, διεθνείς δρώντες στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και αυξάνει την αποτρεπτική της ισχύ με ό,τι εθνική ωφέλεια αυτό μπορεί να συνεπάγεται σε δύσκολους, ασταθείς και αβέβαιους καιρούς» εξήγησε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.

Για τα μαχητικά F-35, διευκρίνισε ότι «αναμένεται η LOE της αμερικανικής κυβέρνησης» ενώ ζητούμενο αποτελεί και ποια θα είναι «η εμπλοκή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας». «Ζητήσαμε», είπε, «σαφώς την εμπλοκή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας σε κάποια φάση της παραγωγής, της υποστήριξης αυτού του αεροσκάφους. Είναι προφανές ότι η έλευση στη χώρα ενός αεροσκάφους 5ης γενιάς, θα συνοδευθεί και από ανάλογες επενδύσεις σε επίπεδο υποδομών, ασφαλώς και υποστήριξης αργότερα. ‘Αλλωστε πλέον, κάθε πρόσκτηση καινούριου οπλικού συστήματος γίνεται μαζί με τη σύμβαση εν συνεχεία υποστήριξης για κάποιο χρονικό διάστημα, ίσως και με κάποια όπλα που είναι διαθέσιμα, ποτέ πλέον χωριστά η μία από την άλλη, για να είναι και ολοκληρωμένη η παρέμβαση».

Για τις κορβέτες, τόνισε ότι «είναι μία απόφαση που πρέπει να ληφθεί από την επόμενη κυβέρνηση» και πρόσθεσε: «Ελπίζω, ευελπιστώ και αγωνίζομαι, γι’ αυτό να είναι κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Θα προκύψει αυτό στο επόμενο χρονικό διάστημα και μέσα στο καλοκαίρι προφανώς θα ληφθεί και αυτή η απόφαση».

Νωρίτερα, ο Ν. Παναγιωτόπουλος, περιηγήθηκε σε περίπτερα της έκθεσης και μεταξύ άλλων, του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας, του Γενικού Επιτελείου Εθνικής ‘Αμυνας (ΓΕΕΘΑ), της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) ενώ είχε συναντήσεις με τον υπουργό ‘Αμυνας της Ιταλίας Γκουίντο Κροσέτο και την υπουργό ‘Αμυνας της Βόρειας Μακεδονίας Σλαβιάνκα Πετρόφσκα, με τους οποίους συζητήθηκαν τα θέματα διμερούς αμυντικής συνεργασίας και η κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Related Articles