Ουκρανία: Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα μιλά για «εγκλήματα πολέμου»

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ δήλωσε, ότι στην Ουκρανία έχουν διαπραχθεί «εγκλήματα πολέμου», αναφερόμενη σε ένα μακρύ κατηγορητήριο της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ κατά των ενεργειών που πραγματοποίησε ουσιαστικά ο ρωσικός στρατός μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.

Οι αδιάκριτες και μεγάλης κλίμακας επιθέσεις που πραγματοποιούν ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, σκοτώνοντας αμάχους «ενδέχεται να συνιστούν εγκλήματα πολέμου», είπε η Μπατσελέτ ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πρόσθεσε ότι η υπηρεσία της έχει λάβει «αξιόπιστες καταγγελίες» ότι ρωσικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει βόμβες διασποράς σε κατοικημένες περιοχές της Ουκρανίας τουλάχιστον 24 φορές και είπε ότι η υπηρεσία της ερευνά επίσης την εικαζόμενη χρήση τους από την Ουκρανία.

Η πρώην πρόεδρος της Χιλής δεν άφησε καμία αμφιβολία ότι η Ρωσία είναι ο κύριος ένοχος, παρόλο που δεν έχει αθωώσει πλήρως τις ουκρανικές δυνάμεις.

Η Μπατσελέτ υπενθύμισε συγκεκριμένα ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις επιτέθηκαν και βομβάρδισαν πολλές πόλεις στην Ουκρανία και σημείωσε επίσης τις επιθέσεις σε υποδομές υγείας.

 

«Η μαζική καταστροφή μη στρατιωτικών στόχων και ο μεγάλος αριθμός απωλειών αμάχων υποδηλώνει με έντονο τρόπο ότι οι θεμελιώδεις αρχές της διάκρισης (σ.σ. μεταξύ στρατιωτικών στόχων και στοχοποίησης αμάχων), της αναλογικότητας και της προφύλαξης δεν έχουν εφαρμοστεί επαρκώς», είπε.

«Ο τρόμος και η αγωνία που βιώνει ο ουκρανικός λαός γίνονται αισθητοί σε όλον τον κόσμο. Θέλουν να τελειώσει ο πόλεμος, την επιστροφή στην ειρήνη, την ασφάλεια και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Και είναι καιρός να ακουστεί το κάλεσμά τους», πρόσθεσε, καλώντας τη Μόσχα «να ενεργήσει άμεσα για να αποσύρει τα στρατεύματά της από το ουκρανικό έδαφος».

Η Μπατσελέτ εξέφρασε την ανησυχία της για τη χρήση όπλων μεγάλης ισχύος και εμβέλειας σε κατοικημένες περιοχές, που προκαλούν «τεράστιες ζημιές σε μη στρατιωτικούς στόχους».

Ούτε η Μόσχα ούτε το Κίεβο συμμορφώνονται με τη Σύμβαση που απαγορεύει τη χρήση αυτών των όπλων, που θεωρούνται ιδιαίτερα θανατηφόρα και επικίνδυνα για τους πολίτες.

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα έδωσε επίσης μια λεπτομερή εικόνα των επιθέσεων κατά των δομών Υγείας. Περίπου 77 υπέστησαν ζημιές, συμπεριλαμβανομένων 50 νοσοκομείων και περίπου δέκα από αυτές τις κατασκευές καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Αλλά πιστεύει ότι ο πραγματικός αριθμός «είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερος».

Αυτό ισχύει και για τον αριθμό των αμάχων που σκοτώθηκαν, για τους οποίους η Ύπατη Αρμοστεία διατηρεί ακριβή καταμέτρηση από τις 24 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, έως τις 29 Μαρτίου, 1.189 άμαχοι, μεταξύ των οποίων 98 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία.

Μια εκτίμηση πολύ χαμηλότερη από την πραγματικότητα, καθώς ομάδες της δεν έχουν άμεση πρόσβαση στα πιο εκτεθειμένα μέρη όπως η Μαριούπολη, όπου η Ύπατη Αρμοστεία εντόπισε πρόσφατα, χάρη σε δορυφορικές εικόνες, την παρουσία ομαδικών τάφων.

Οι ουκρανικές αρχές έχουν αναφέρει 5.000 έως 10.000 νεκρούς μόνο σε αυτήν την πόλη-λιμάνι, που τελεί υπό πολιορκία και υπό αδιάκοπο ρωσικό βομβαρδισμό για εβδομάδες.

«Ο πόνος των αμάχων είναι ανυπολόγιστος και η ανθρωπιστική κατάσταση είναι κρίσιμη», επέμεινε η ίδια, τονίζοντας ότι ο πληθσμός συχνά στερείται βασικών αναγκών.

«Αλλά πάνω από όλα πρέπει οι βόμβες να σταματήσουν να πέφτουν και να σιγήσουν τα όπλα», απεύθυνε έκκληση.

Στις πολιορκημένες πόλεις, η θνησιμότητα αυξήθηκε ιδιαίτερα πέρα από τα θύματα που σκοτώθηκαν από τις εχθροπραξίες. «Αυτό μπορεί να αποδοθεί στη διακοπή της ιατρικής περίθαλψης, καθώς και στη στέρηση και το άγχος που δημιουργείται από τη σύγκρουση», κατέληξε.

Related Articles