Συμμετοχή ΥΦΕΘΑ στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες

Συμμετοχή ΥΦΕΘΑ στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, συμμετείχε χθες, Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, σε σύνθεση Υπουργών Άμυνας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο συνεδρίασε στις βρυξέλλες υπό την Προεδρία του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ (Josep Borrell).

Οι Υπουργοί Άμυνας των 27 κρατών-μελών συζήτησαν για την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουκρανία και στη συνέχεια με την παρουσία και του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ κ. Μαρκ Ρούτε (Mark Rutte), ενημερώθηκαν για τις τρέχουσες εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας, μέσω τηλεδιάσκεψης, από τον Υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας κ. Ρούστεμ Ουμέροφ (Rustem Umerov) και τον κ. Αλεξάντερ Καμίσιν (Alexander Kamyshin), σύμβουλο στρατηγικών θεμάτων του Προέδρου της Ουκρανίας.

Συζητήθηκε η αμυντική ετοιμότητα της ΕΕ, σε συνέχεια και της παρουσίασης της Έκθεσης με τίτλο «Safer Together – Strengthening Europe’s Civilianand Military Preparedness and Readiness» (Πιο ασφαλείς μαζί – Ενίσχυση της πολιτικοστρατιωτικήςπροετοιμασίας και ετοιμότητας της Ευρώπης), του Ειδικού Συμβούλου της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Σάουλι Νιινίστο (Sauli Niinistö), για την ενίσχυση της πολιτικής και στρατιωτικής ετοιμότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος, συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA SteeringBoard) και πραγματοποιήθηκε τελετή υπογραφής δηλώσεων προθέσεων του EDA για την ανάπτυξη κοινών δυνατοτήτων σε τέσσερις τομείς.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Κεφαλογιάννης είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Βασίλη Πάλμα.

 

Κατά την προσέλευσή του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. δήλωσε ο κ. Κεφαλογιάννης,:

«Σήμερα θα συζητήσουμε όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά και για την αμυντική ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το γεωπολιτικό σκηνικό απαιτεί την ενίσχυση των προσπαθειών για την επιτάχυνση και την ενίσχυση της ετοιμότητας και της ικανότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανταποκρίνεται στις αναδυόμενες προκλήσεις. Η στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαρτάται από την επένδυση στην έρευνα, την καινοτομία και σε κοινά αμυντικά έργα.

Η Ελλάδα, από την πρώτη στιγμή, βρίσκεται στην γραμμή μπροστά μαζί με τις υπόλοιπες χώρες έτσι ώστε να ενισχύσουμε την προσπάθειες που γίνονται προκειμένου να πετύχουμε τους στρατηγικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, θυμίζω ότι μαζί με την Πολωνία έχουμε προτείνει την δημιουργία αντιπυραυλικής ασπίδας, ενός έργου ορόσημο, το οποίο θα ενισχύσει την αντιαεροπορική άμυνα της ηπείρου και θα δημιουργήσει μία αποτρεπτική ισχύ έναντι οποιασδήποτε απειλής. Η στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί το κλειδί προκειμένου να μπορούμε να ανταποκριθούμε στην αντιμετώπιση των οποιονδήποτε προκλήσεων, εξωτερικών κινδύνων και κρίσεων».

Related Articles