RIAT 2022: Η ελληνική παρουσία στο μεγαλύτερο αεροπορικό σόου του κόσμου

RIAT 2022: Η ελληνική παρουσία στο μεγαλύτερο αεροπορικό σόου του κόσμου

Ένα κομβόι από εκατοντάδες δημόσια λεωφορεία, μικρά και μεγάλα οχήματα τουριστικών πρακτορείων, μαζί με χιλιάδες Ι.Χ. αυτοκίνητα οδηγούνται μέσα από τους στενούς δρόμους μιας, κατά τα άλλα, ήρεμης επαρχιακής κωμόπολης σε ένα τεράστιο αεροδρόμιο. Δεκάδες εθελοντές υποδέχονται και τακτοποιούν τους άρτι αφιχθέντες λάτρεις της αεροπορικής ιδέας με την ακρίβεια ενός βρετανικού συρμού.

Από τα οχήματά τους, οι δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες μετακινούνται στην είσοδο του αεροδρομίου, όπου θα δείξουν το πολύτιμο εισιτήριό τους. Μικροί και μεγάλοι, αφού περάσουν από έλεγχο, θα ξεχυθούν σε μια τεράστια έκταση γεμάτη με σταθμευμένα αεροσκάφη και ελικόπτερα παντός είδους, ενώ πάνω από το κεφάλι τους βρυχώνται πανίσχυροι αεροπορικοί κινητήρες και ομάδες από ιπτάμενα μέσα σε εντυπωσιακές εναέριες χορογραφίες «ζωγραφίζουν» με χρωματιστό καπνό τον ουρανό. Μέσα στο αεροδρόμιο και κάτω από τον -αναπάντεχα για το Ηνωμένο Βασίλειο- καταγάλανο ουρανό, περπατούν και χιλιάδες μικρά παιδιά, που έχουν έρθει με τις δασκάλες τους, όπως και εκατοντάδες οικογένειες που έχουν φτάσει με εξοπλισμό που θα ζήλευε και ο πιο φανατικός του κάμπινγκ, για να περάσουν μια ολόκληρη ημέρα στο αεροδρόμιο.

Όλοι οι παραπάνω επισκέπτες, με τον χάρτη της εκδήλωσης στο χέρι, διασκορπίζονται καθώς τα αεροσκάφη «σχίζουν» τον ουρανό από πάνω τους. Κάθε λίγα μέτρα στέκονται, «κλειδώνουν» τους στόχους τους, τα αεροσκάφη δίπλα στα οποία θέλουν να φωτογραφηθούν, χαμογελούν και απαθανατίζουν τη στιγμή.

Είναι Παρασκευή 15 Ιουλίου και το Royal International Air Tattoo (RIAT) 2022 στην Αγγλία, η παγκόσμια γιορτή της Αεροπορίας, είναι πια σε πλήρη εξέλιξη στο αεροδρόμιο RAF Fairford στο Gloucestershire του Ηνωμένου Βασιλείου. Το πολυπληθές κοινό, που έχει έρθει από κάθε γωνιά του πλανήτη, ξεκινά με ενθουσιασμό την ημέρα στο «Μεγαλύτερο Αεροπορικό Σόου του πλανήτη».

«Για όποιον έρθει, ακόμη και αν είναι η πρώτη του φορά, είναι αντιληπτό πως το Royal International Air Tattoo είναι μια διοργάνωση με φανατικούς λάτρεις από κάθε σημείο της Γης. Εδώ έρχονται όλοι, όχι μόνο για τα εκθέματα και τις εναέριες επιδείξεις, αλλά και για να περάσουν όμορφα μια ημέρα με πολλά δρώμενα», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Briony Meynell, πρώην στέλεχος του Βασιλικού Ναυτικού του Ηνωμένου Βασιλείου, που από το 2016 έχει την ιδιαίτερα υπεύθυνη θέση του Air Operations Media Manager για τις Royal Air Force Charitable Trust Enterprises του αεροπορικού σόου. Η ίδια παραδέχεται πως χάρη στη συγκεκριμένη διοργάνωση, οι Βρετανοί φέρνουν στη χώρα τους δεκάδες χιλιάδες διεθνείς επισκέπτες και σημαντικά έσοδα.

 

Σε σχετική μας ερώτηση η κ. Meynell απαντά πως δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη στους επισκέπτες το γεγονός ότι η πρώτη ημέρα του αεροπορικού Royal International Air Tattoo βρίσκει το τεράστιο αεροδρόμιο του Fairford γεμάτο με παιδικά πρόσωπα. «Αν και φέτος, πράγματι, οι ομάδες των παιδιών στις οργανωμένες επισκέψεις στο αεροπορικό σόου είναι περισσότερες από τις συνηθισμένες, τις Παρασκευές πάντα φιλοξενούμε πολλά τέτοια γκρουπ. Είναι μια ευκαιρία για μια ωραία εκδρομή στη χώρα που περιλαμβάνει και εκπαιδευτικό περιεχόμενο», εξηγεί η Air Operations Media Manager του κολοσσιαίου event.

Πίσω και γύρω από την κύρια γραμμή των στατικών εκθεμάτων -αεροσκάφη και ελικόπτερα από πολεμικές μοίρες της Ευρώπης και των ΗΠΑ κυρίως, αλλά και από ολόκληρο τον πλανήτη- το «μελίσσι» από τα σχολιαρόπαιδα, με οργανωμένο τρόπο, μπαίνουν μέσα και κινούνται γύρω από τις κάθε είδους πτητικές μηχανές χωρίς παύση. Οι υπεύθυνοι καθηγητές και δάσκαλοι, άλλωστε, έχουν φροντίσει να κλείσουν ραντεβού ημέρες πριν για τη σπάνια ευκαιρία μιας περιήγησης π.χ μέσα σε ένα θηριώδες στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος, εμπειρία που αλλιώς είναι αδύνατο να βιώσει κανείς.

Τεράστια έσοδα, πολλαπλά κέρδη για την οικονομία μιας χώρας, θέαμα για όλους

Φέτος περισσότερα από 300 στρατιωτικά αεροσκάφη βρέθηκαν σε δημόσια επίδειξη- «…κάθε τετραγωνικό μέτρο τσιμέντου να έχει καταληφθεί», όπως είπαν οι διοργανωτές στους δημοσιογράφους- ενώ στο επίπεδο της επιχειρηματικότητας, περισσότερες από 60 διεθνείς αντιπροσωπείες (σ.σ. πολυμελείς International Air Force Chief delegations) έδωσαν το «παρών» στο RIAT 2022, αντιπροσωπείες που μαζί με τις εθνικές του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένονταν να φτάσουν τις 90. Ταυτόχρονα, στους χώρους του αεροδρομίου η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία, η USAF, βρήκε την ευκαιρία να γιορτάσει μαζί με το κοινό τα 75 χρόνια της, κάτι που ενίσχυσε και τα έσοδα αλλά και το ενδιαφέρον του κοινού στη διοργάνωση: «επιχειρείν» και ψυχαγωγία έγινε εφικτό να συνδυαστούν με πολλαπλά δευτερεύοντα κέρδη για τη «Γηραιά Αλβιώνα».

Όλες τις βασικές (τρεις) ημέρες δράσης του σόου Royal International Air Tattoo, αλλά και για διάστημα περίπου μιας εβδομάδας πριν από το τριήμερο των εκδηλώσεων, όπως και τη Δευτέρα 18 Ιουλίου -ημέρα αναχώρησης των αεροσκαφών- «…κάθε κατάλυμα, όπως και κάθε χώρος εστίασης, είναι sold out, αφού η περιοχή “ζει” από το Royal International Air Tattoo», σχολιάζει η κ. Meynel για να προσθέσει πως τα τελευταία χρόνια, η εκδήλωση έχει και πιο έντονο τόνο γιορτής.

«Σε ειδικό χώρο, όπου στεγάζεται χώρος τεχνολογικής καινοτομίας, υπάρχει πλέον τεράστια προσέλευση από οικογένειες, παρέες παιδιών, που έρχονται όχι μόνο για το εναέριο θέαμα αλλά και για να “γνωρίσουν” τον τομέα της αεροναυπηγικής, της αεροδιαστημικής βιομηχανίας, μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα και διαδραστικά περίπτερα. Είναι ένας τομέας που μεγεθύνεται πια», εξηγεί η Air Operations Media Manager του RIAT 2022.

Την ώρα που η συζήτησή μας προχωρά, δίπλα μας ένας ατίθασος… νεαρός, το πολύ ενός έτους, κάνει τα πρώτα του βήματα με τη μητέρα του, που έχει έρθει στο αεροπορικό σόου για να δει έναν συγγενή της, Ιπτάμενο Πολεμικής Αεροπορίας που συμμετέχει στο RIAT 2022.

Η ελληνική παρουσία που κέρδισε τις εντυπώσεις

Είναι λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι και με ιδιαίτερο χρώμα παρουσιάζεται από τους παρουσιαστές/εκφωνητές του Royal International Air Tattoo η ελληνική παρουσία. Η χώρα μας, φέτος, βρέθηκε πάνω από τους περίπου 300.000 επισκέπτες του αεροπορικού σόου του Ηνωμένου Βασιλείου με την ομάδα της Πολεμικής Αεροπορίας, στην οποία έχει ανατεθεί η παρουσίαση ειδικού πτητικού προγράμματος επίδειξης.

Χειριστής του ελληνικού μαχητικού στο φετινό RIAT ήταν ο Ιπτάμενος επίδειξης Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «ΖΕΥΣ» Χριστόδουλος Γιακουμής, πιλότος μαχητικού αεροσκάφος F-16C Fighting Falcon Block 52+. Ο 38χρονος Επισμηναγός (Ι) έχει αυτή την περίοδο τον ρόλο του Ιπτάμενου επίδειξης του «ΖΕΥΣ» και με το πρόγραμμά του έριξε τους “κεραυνούς” της Ελληνικής ΠΑ, συνοδεία χειροκροτημάτων πάνω από το κοινό που φωτογράφισε μέσα από χιλιάδες καρέ το «…ιδιαίτερα ενδιαφέρον και “αυθεντικό” με την επιχειρησιακή του όψη», όπως σχολίασε η Air Operations Media Manager του RIAT 2022, με το ελληνικό μαχητικό να εκτελεί το εναέριο πρόγραμμά του.

Ο Ιπτάμενος της ΠΑ εισήχθη στη Σχολή Ικάρων το 2002. Το 2007 τοποθετήθηκε στην 116ΠΜ/336 Μοίρα σε αεροσκάφη Α-7Ε Corsair ΙΙ, ενώ το 2009 τοποθετήθηκε στην 115ΠΜ/ΣΜΕΤ σε αεροσκάφη F-16 Block52+. Έχει περισσότερες από 1700 ώρες πτήσης, από τις οποίες πάνω από 1300 είναι σε αεροσκάφη F-16. Δίπλα στον πιλότο της ΠΑ, το κοινό όμως θαύμασε και φωτογράφιζε κάθε ημέρα στην γραμμή απογείωσης και το πώς λειτουργούσε με επαγγελματισμό και η ομάδα τεχνικών που συντήρησε και ετοίμασε για τους κλειστούς ελιγμούς των πολλών G το αεροσκάφος του Έλληνα Ιπτάμενου, με πολλούς θεατές στη συνέχεια να επισκέπτονται το σταντ της ομάδας για μια selfie με τους πιλότους και το προσωπικό της ΠΑ της χώρας.

Αυτή ήταν μία σημαντική στιγμή για τη χώρα μας που έτσι “κέρδισε” πόντους στο διεθνές πεδίο. Σημείο συγκινητικό για κάθε Έλληνα που βρέθηκε κάποια από τις ημέρες του σόου RIAT 2022 αποτέλεσε και το σημείο της αεροπορικής επίδειξης, όπου, μπροστά στο διεθνές κοινό, το F-16 «ΖΕΥΣ» κινήθηκε με το ρύγχος του σηκωμένο και τις πτέρυγές του σε ισορροπία, την ώρα που στα μεγάφωνα του αεροδρομίου RAF Fairford ακουγόταν ο εθνικός ύμνος της Ελλάδας.

 width=

www.amna.gr

Σχετικά Άρθρα