Απαντήσεις του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, σε Επίκαιρες Ερωτήσεις Βουλευτών

Απαντήσεις του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, σε Επίκαιρες Ερωτήσεις Βουλευτών

Αφορούσαν: α) Ζητήματα σχετικά με το καθεστώς εργασίας των συνοριακών φυλάκων ορισμένου χρόνου β) Την ανάγκη εφαρμογής της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και εν γένει ζητήματα αντιμετώπισης περιστατικών βίας κατά των γυναικών

Α) Στην απάντηση που έδωσε, στο πλαίσιο της διαδικασίας του  Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, σε Επίκαιρη Ερώτηση με θέμα: Ζητήματα σχετικά με το καθεστώς εργασίας των συνοριακών φυλάκων ορισμένου χρόνου, που κατέθεσε ο Βουλευτής Πρεβέζης της Κ.Ο. «Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς – Προοδευτική Συμμαχία, κ. Κωνσταντίνος Μπάρκας, ο κ. Υφυπουργός υποστήριξε ότι:

Οι Συνοριακοί Φύλακες Ορισμένου Χρόνου, αποτελούν ιδιαίτερη κατηγορία προσωπικού που προσλαμβάνεται για την αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών, με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου, με ετήσια θητεία, η οποία ανανεώνεται και οι ίδιοι εντάσσονται στο ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας. Η ανανέωση της θητείας τους γίνεται για χρονικό διάστημα 12 μηνών, η  πρόσληψή τους σύμφωνα με το άρθρο 17 του ν. 4647/2019, γίνεται με το σύστημα αντικειμενικών κριτηρίων βάσει της διαδικασίας των προσόντων πρόσληψης που προβλέπονται για τους Συνοριακούς Φύλακες, ενώ με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, δίνονται 5 επιπλέον μονάδες, εκτός των καθοριζομένων, στην βαθμολογία των υποψηφίων, με βάση το κριτήριο της εντοπιότητας. Τοποθετούνται υποχρεωτικά σε Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης, Διαχείρισης Μετανάστευσης ή Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών και Υπηρεσίες Φύλαξης των θεσμοθετημένων σημείων εισόδου – εξόδου της επικράτειας, ιδίως αεροδρομίων, όπου υφίσταται οργανική θέση της κατηγορίας τους, ενώ δεν προβλέπεται μετάταξη αυτών σε άλλη κατηγορία προσωπικού, μετάθεση ή απόσπασή τους σε άλλη Υπηρεσία ακόμη και της ίδιας περιφερειακής ενότητας, καθότι καθίσταται αναγκαία η απασχόληση τους, χωρίς εξαιρέσεις, για την κάλυψη των αναγκών για τις οποίες προσελήφθησαν, δηλαδή την προστασία των συνόρων της Ελληνικής Επικράτειας.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Υφυπουργός, με επίσημα στοιχεία την 06-07-2024, σε Διευθύνσεις Αστυνομίας (Δ.Α.) της χώρας υπηρετούν συνολικά -1.494- Σ.Φ.Ο.Χ., ενώ όσον αφορά το καθεστώς αδειών, τόνισε ότι οι άδειες της εν λόγω κατηγορίας προσωπικού, χορηγούνται σύμφωνα με το άρθρο 53  του ν. 3528/2007, και αφορούν διευκολύνσεις και άδειες με αποδοχές για ανατροφή τέκνου. Συγκεκριμένα, ο γονέας Σ.Φ.Ο.Χ., ο οποίος κατά την πρόσληψή του έχει τέκνο ηλικίας κάτω των τεσσάρων ετών, δικαιούται να λάβει συνεχόμενη άδεια ανατροφής τέκνου, η οποία χορηγείται κατά τη διάρκεια της θητείας του και δεν επιτρέπεται η συνέχιση της άδειας πέραν της λήξης της θητείας του, εκτός κι αν ανανεωθεί αυτή, οπότε σε αυτή την περίπτωση θα λάβει και το υπόλοιπο της άδειάς του, εφόσον συντρέχουν οι λοιπές προϋποθέσεις. Ο κ. Υφυπουργός υποστήριξε ότι, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη συνεχώς μελετά το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τους Σ.Φ.Ο.Χ., με γνώμονα τη διασφάλιση της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, της προστασίας των δικαιωμάτων τους, πάντα με σκοπό την εξυπηρέτηση του υπηρεσιακού και δημόσιου συμφέροντος, και την προώθηση όλων αυτών των θεμάτων με σκοπό να τα επιλύουμε και με στόχο την προστασία των δικαιωμάτων τους, την ανύψωση του ηθικού και τη διασφάλιση της συνοχής του.

Στη συνέχεια, στάθηκε στην αξία που θα είχε να δοθούν απαντήσεις από τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στα σαφή ερωτήματα που του έθεσε, σχετικά με την ακριβή πολιτική θέση του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, για τους Σ.Φ.Ο.Χ., λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο Πρόεδρός σας, ο κ. Κασσελάκης έχει κάνει 5 προτάσεις για την Αστυνομία, όπου μιλάει για κατάργηση του διαφοροποιημένου τρόπου εισαγωγής και την υιοθέτηση ενός μόνο τρόπου εισαγωγής, και βέβαια μιλάει για κατάργηση των Ειδικών Φρουρών, μία κατηγορία διαφορετική. Άρα περιλαμβάνει αυτό που λέει, και την κατάργηση των Σ.Φ.Ο.Χ.;. Η θέση σας για κατάργηση των Ειδικών Φρουρών τι σημαίνει; Σημαίνει ότι θα καταργήσετε και τους Σ.Φ.Ο.Χ. αν και εφόσον αναλάβετε την εξουσία;. Σας το λέω αυτό, γιατί το ενδιαφέρον που δείχνετε με την ερώτηση που κάνετε, δεν συμβαδίζει με αυτά τα οποία λέει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και δεν συμβαδίζει και με τις πράξεις σας, γιατί όταν φέραμε τη συγκεκριμένη διάταξη προς ψήφιση στη Βουλή, και συγκεκριμένα το άρθρο 17 του νόμου βάσει του οποίου προσλήφθηκαν οι συγκεκριμένοι, εσείς δεν την ψηφίσατε. Επιπλέον 4,5 χρόνια που κυβερνήσατε τη χώρα, δεν κάνατε ποτέ προλήψεις Σ.Φ.Ο.Χ. και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση του αισθήματος ασφάλειας στις ακριτικές περιοχές και την κατακόρυφη αύξηση των μεταναστευτικών ροών».

 

Όπως είπε στη συνέχεια ο κ. Υφυπουργός, η Ελληνική Αστυνομία καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των αστυνομικών Υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται στους τομείς του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της χώρας και της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, ενώ στο πλαίσιο της χρηματοδοτικής περιόδου 2021-2027 των Ταμείων Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, οι Διευθύνσεις Προστασίας Συνόρων και Διαχείρισης Μετανάστευσης του Αρχηγείου προβαίνουν στην αξιοποίηση χρηματοδοτήσεων και ήδη υλοποιούνται συγκεκριμένες δράσεις όπως: Ενίσχυση της εθνικής ικανότητας ελέγχου και επιτήρησης των εξωτερικών συνόρων με πρόσληψη προσωπικού, για την Π.Ε. Έβρου με την οποία εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για την ανανέωση 4 ετήσιων θητειών των Σ.Φ.Ο.Χ. που διατίθενται για εκτέλεση υπηρεσίας στις Δ.Α. Ορεστιάδας και Αλεξανδρούπολης, ενώ οι συγκεκριμένες Διευθύνσεις ενισχύονται με 244 Σ.Φ.Ο.Χ. Ενίσχυση της εθνικής ικανότητας ελέγχου και επιτήρησης των εξωτερικών συνόρων με προσωπικό στις Δ.Α. Ανατολικού Αιγαίου, με την οποία εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για την ανανέωση 4 ετήσιων θητειών των Σ.Φ.Ο.Χ. που διατίθενται για εκτέλεση υπηρεσίας στις Δ.Α. Ανατολικού Αιγαίου, όπου οι Διευθύνσεις ενισχύονται με 785 Σ.Φ.Ο.Χ. Τέλος, με μέριμνα της Διεύθυνσης Διαχείρισης Μετανάστευσης του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, υλοποιείται η δράση «Παροχή Υπηρεσιών Φύλαξης και Λειτουργίας των ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. με την πρόσληψη προσωπικού», βάσει της οποίας έγινε η πρόσληψη 480 επιπλέον Σ.Φ.Ο.Χ.

«Κάνουμε όλα τα απαραίτητα για να βρούμε χρηματοδοτικά εργαλεία, για να μπορούμε να ανανεώνουμε τις θητείες και να στηρίζουμε τον συγκεκριμένο κλάδο, ενώ προς το σκοπό του αποτελεσματικότερου ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της χώρας μας και για την αρτιότερη διαχείριση των εισερχόμενων μεικτών μεταναστευτικών ροών, αξιοποιείται στο έπακρο το ανθρώπινο δυναμικό, ο διαθέσιμος υλικοτεχνικός εξοπλισμός, καθώς και η αποκτηθείσα επιχειρησιακή εμπειρία», είπε ο κ. Υφυπουργός καταλήγοντας την δευτερολογία του.

Β) Στην απάντηση που έδωσε σε Επίκαιρη Ερώτηση με θέμα: Την ανάγκη εφαρμογής της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, και εν γένει ζητήματα αντιμετώπισης περιστατικών βίας κατά των γυναικών, που κατέθεσε η Βουλευτής της Κ.Ο. «ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ», του Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών κα Θεανώ Φωτίου, ο κ. Υφυπουργός υποστήριξε ότι:

Για το συγκεκριμένο θέμα, έχει ήδη απαντήσει στη Βουλή σε άλλες τρεις επίκαιρες ερωτήσεις Βουλευτών, και συγκεκριμένα των κ.κ. Αναγνωστοπούλου της Κ.Ο. Νέα Αριστερά, Γιαννακοπούλου της Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, και Σιμόπουλου της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας και κάλεσε την Βουλευτή της Νέας Αριστεράς να ανατρέξει στα πρακτικά της Βουλής, για να πάρει απαντήσεις σε πολλά από τα ερωτήματα που έθεσε.

Συνεχίζοντας την απάντησή του, ο κ. Νικολακόπουλος, τόνισε ότι σε εφαρμογή της «Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης», η οποία κυρώθηκε στην ελληνική έννομη τάξη με τις διατάξεις του ν. 4531/2018, παρακολουθείται και αξιολογείται από Ομάδα εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης, αρμόδια για τη δράση κατά της βίας εναντίον των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, την GREVIO, ενώ αρμόδιος εθνικός Φορέας για τον συντονισμό, την εφαρμογή, την παρακολούθηση και αξιολόγηση όλων των ενεργειών που γίνονται για το εν λόγω ζήτημα, ορίστηκε η Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Επιπλέον, υπάρχει και Ομάδα Διοίκησης Έργου, μέλη της οποίας είναι και στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας.

Τον Σεπτέμβριο του 2021, ξεκίνησε η διαδικασία αξιολόγησης της χώρας μας, από την GREVIO μέσω σχετικού εκτενούς ερωτηματολογίου, το οποίο απευθύνθηκε σε όλες τις υπηρεσίες και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. διαβίβασε στη Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πληροφορίες με όλα τα ληφθέντα μέτρα για την κατάλληλη ανταπόκριση της Ελληνικής Αστυνομίας σε περιστατικά οποιασδήποτε μορφής βίας εναντίον των γυναικών κατά τα έτη 2019-2021. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στις 18 με 24/02/2023, πραγματοποιήθηκε επιτόπια αξιολόγηση της Ελλάδας από την GREVIO, κατά την οποία η παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας απέσπασε θετικά σχόλια, καθώς εκτιμήθηκε η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας. Όπως είπε ο κ. Υφυπουργός, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αντιλαμβανόμενο τις αυξημένες και τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες αντιμετώπισης του προβλήματος, έκανε αλλαγές σε οργανωτικό και διαρθρωτικό επίπεδο, μέσω της ίδρυσης Υπηρεσιών σε επιτελικό και επιχειρησιακό επίπεδο, αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, ενώ πέραν των Γραφείων που ιδρύθηκαν για τον σκοπό αντιμετώπισης του θέματος, λαμβάνοντας υπόψη πληθυσμιακά κριτήρια αλλά και ποσοστά εμφάνισης κρουσμάτων Ενδοοικογενειακής Βίας, ελήφθη η υπ’ αριθ. 7001 και από 18-04-2024, Απόφαση του Αρχηγού Ελληνικής Αστυνομίας για τη σύσταση 45 νέων Γ.Α.Ε.Β. τα οποία λειτουργούν από  10-06-2024, με αποτέλεσμα να λειτουργούν σε όλη την Επικράτεια, 63 Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας.

Επιπλέον, ήδη εφαρμόζεται ο ν. 5090/2024, που αφορά στον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, ενώ έχει τεθεί σε ισχύ από 13.06.2024  η Οδηγία (ΕΕ) 2024/1385 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της εξ οικείων βίας, η οποία παρέχει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την αποτελεσματική πρόληψη και καταπολέμηση τέτοιων εγκλημάτων. Με την από 11-05-2024, Απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, συστάθηκε Ομάδα Έργου με αντικείμενο τη βελτίωση της αστυνομικής ανταπόκρισης κατά το χειρισμό των υποθέσεων βίας κατά των γυναικών και σημειώνεται ότι υπάρχει ένας οδηγός ενεργειών, αλλά κάθε υπόθεση είναι διαφορετική και αντιμετωπίζεται με βάσει τις ιδιαίτερες συνθήκες της. Στάθηκε μάλιστα στην τοποθέτησή του, στη χρησιμότητα του «Panic Button», λέγοντας ότι ήδη η χρήση του έχει επεκταθεί σε όλη την επικράτεια και για όλα τα θύματα, ενώ και στην ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. έχει δημιουργηθεί κόμβος «Ενδοοικογενειακή βία», όπου παρέχονται χρήσιμες πληροφορίες για όποιον έχει ανάγκη.

Στον ισχυρισμό της κ. Φωτίου ότι δεν ανήκει στο ΣΥΡΙΖΑ, ως απάντηση στην αναφορά του κ. Υφυπουργού, ότι έχει ήδη απαντήσει στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η κ. Αναγνωστοπούλου για το ίδιο θέμα, ο κ. Υφυπουργός είπε χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω γιατί μου είπατε ότι δεν είστε ΣΥΡΙΖΑ. Σας είπα και εγώ ότι δεν είστε ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η Βουλευτής του κόμματός σας η κ. Αναγνωστοπούλου που κατέθεσε ανάλογη ερώτηση, αν δεν κάνω λάθος ανήκει στη Νέα Αριστερά. Εκτός εάν θεωρείτε ότι πρέπει να διαγράψετε το παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ, και έχετε λόγους να θέλετε να το διαγράψετε και θα σας πω γιατί. Γιατί, εγώ σας ανέφερα μέσα στον λίγο χρόνο που είχα, μόνο κάποια από αυτά που έχουμε κάνει ως Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ως Ελληνική Κυβέρνηση, ως Νέα Δημοκρατία γι’ αυτό το θέμα, ενώ εσείς τι είχατε κάνει ως ΣΥΡΙΖΑ; Είχατε κάνει κάτι από όλα αυτά; Είχατε στοιχεία για το χρονικό διάστημα του ΣΥΡΙΖΑ; Δεν είχατε και σε λίγο θα ακούσετε κι άλλα, αφού θέσατε το θέμα της εκπαίδευσης. Ξέρετε τι πρέπει να δείτε; Ότι πλέον μιλάνε τα θύματα, ανοίγουν τα στόματα, αυτό δείχνουν τα δικά μας στοιχεία», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία της τελευταίας μόνο εβδομάδας, όπου από 1 έως 7 Ιουλίου του 2024 είχαμε 924 κλήσεις σε τηλεφωνικό κέντρο, 146 γυναίκες εγκατέστησαν το «Panic Button», η ΕΛ.ΑΣ. διαχειρίστηκε 510 περιστατικά, προχώρησε σε 302 συλλήψεις, 11 θύματα οδηγήθηκαν σε δομές με οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. 21 θύματα για ιατροδικαστική και νοσοκομειακή περίθαλψη. «Αυτά τα θύματα προστατεύτηκαν και αυτό δίνει το δικαίωμα να έχουμε περισσότερες καταγγελίες, γι’ αυτό και ένα στοιχείο σε σχέση με το 2023, δείχνει ότι τους πρώτους 5 μήνες του 2024 είχαμε 7.494 περιστατικά και 4.409 συλλήψεις. Έχουμε αύξηση κατά 67,45% συγκριτικά με το 2023, ενώ τα θύματα νιώθουν ότι προστατεύονται, καθώς έχουμε πλέον σε κάθε Δ.Α. της χώρας «Safe House». Έχουμε επιπλέον 27 Συμβουλευτικά Κέντρα, έχουμε 18 Ξενώνες Φιλοξενίας των γυναικών, θυμάτων βίας μαζί με τα παιδιά τους και 2 Ξενώνες του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης», υποστήριξε ο Υφυπουργός. Τελειώνοντας τη δευτερολογία του ο κ. Νικολακόπουλος, στάθηκε σε ένα ζήτημα όπως χαρακτήρισε καθοριστικό, που δεν είναι άλλο από αυτό της εκπαίδευσης, για την οποία είπε ότι είναι σημαντική η συμβολή της διαρκούς και επικαιροποιημένης εκπαίδευσης και επιμόρφωσης του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, σε θέματα εγκλημάτων ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας, καθώς και προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών και ειδικά αυτών που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Μάλιστα κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής, μακροσκελέστατη λίστα αναλυτικών εκπαιδεύσεων που έχουν γίνει το διάστημα 2019-2024, λέγοντας απευθυνόμενος στην μεριά της Βουλευτού. «Θα πρέπει όμως να δείτε και τις εκπαιδεύσεις που έγιναν αντίστοιχα τα έτη 2015-2019, επί ΣΥΡΙΖΑ, και τότε θα καταλάβετε γιατί πραγματικά πρέπει να διαγράψετε το «παρελθόν ΣΥΡΙΖΑ».

Σχετικά Άρθρα