Κύρια σημεία της συνέντευξη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννη Οικονόμου, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και τον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά.
Οι αστυνομικοί στην πρώτη γραμμή του μετώπου στην Αλεξανδρούπολη και τον Έβρο για την προστασία και την ασφάλεια των πολιτών
Οι αστυνομικοί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, όπως πάντοτε, όταν χρειάζεται να συνδράμουν την κοινωνία και την Πολιτεία σε όλες τις δραστηριότητες προστασίας της κοινωνίας και επιβολής του νόμου. Βοήθησαν σε εκκενώσεις, σε μια πολύ δύσκολη βραδιά και ημέρα για την Αλεξανδρούπολη. Είδαμε να βοηθούν οι αστυνομικοί τους ανθρώπους να φύγουν, να μεταφερθούν με ασφάλεια, διότι πάντοτε προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και στη συνέχεια των δημόσιων υποδομών και της περιουσίας. Σε συνεργασία με την Πυροσβεστική και την Αυτοδιοίκηση, οι Αξιωματικοί, οι άντρες και οι γυναίκες της ΕΛ.ΑΣ., ήταν σε συνεχή επικοινωνία με το επιτελείο, με το Κέντρο Επιχειρήσεων εδώ στην Αθήνα, έτσι ώστε να συμβάλουμε και να συνδράμουμε προκειμένου με ασφάλεια να απομακρυνθούν οι πολίτες από τις εστίες του κινδύνου στη μάχη αντιμετώπισης πυρκαγιάς.
Στον Έβρο οι Έλληνες αστυνομικοί και συνοριοφύλακες την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου απέτρεψαν περίπου 900 παράτυπες εισόδους μεταναστών ημερησίως
Στον Έβρο, πριν από λίγες μέρες, την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου, οι Έλληνες αστυνομικοί, μαζί με τους συνοριοφύλακες, απέτρεπαν περίπου 900 παράνομες εισόδους ημερησίως παράτυπων μεταναστών. Την περίοδο που η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών ξεκουραζόταν, έκανε τις διακοπές της -και σωστά- 14, 15, 16 και 17 Αυγούστου, η ΕΛ.ΑΣ. στον Έβρο είχε 900 αποτροπές την ημέρα. Είχε 30 συλλήψεις λαθροδιακινητών σε όλη την ελληνική επικράτεια, δίνει την μάχη στον Φράχτη και σε όλη την περιοχή του Έβρου για να θωρακίσει τα σύνορα μας, τα σύνορα της Ευρώπης, να αποτρέψει παράνομες εισόδους και ταυτόχρονα -όπου της ζητηθεί- να προστρέξει για να βοηθήσει ανθρώπους που ενδεχομένως χρειάζονται βοήθεια. Αυτή είναι η ΕΛ.ΑΣ. και έχει τη σημασία του να αναδεικνύεται με αληθινά γεγονότα. Είναι η ΕΛ.ΑΣ. που δίνει τη μάχη να μεταφέρει ανθρώπους από τις φλόγες σε ασφαλή σημεία, την ίδια στιγμή που δίνει τη μάχη να προστατέψει τα σύνορα μας, την ίδια στιγμή που είναι στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος. Αυτή είναι η ΕΛ.ΑΣ.
Δεν είμαστε εδώ για να κρύβουμε τα λάθη κάτω από το χαλί. Είμαστε εδώ, και είμαι εδώ προσωπικά, για να αποδίδουμε με δικαιοσύνη και αποφασιστικότητα, να αναδεικνύουμε τις ευθύνες, τις αδυναμίες και να βελτιωνόμαστε συνεχώς. Την απαξίωση και τις γενικεύσεις δεν τις θέλουμε. Ταυτόχρονα, δεν θέλουμε αυτή την τεράστια αστοχία διαχείρισης μιας υπόθεσης, που ήταν απολύτως στα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ., με την αλυσίδα λαθών σε μια σειρά από επίπεδα για τα οποία σε πρώτη φάση αποδόθηκαν ευθύνες και θα συνεχίσουν να αποδίδονται με βάση την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Σύντομα, όχι στο διηνεκές. Σύντομα, είμαστε εδώ για να δούμε ποιος έφταιξε, τι έφτιαξε, να αποδώσουμε τις ευθύνες και να διορθώσουμε τις διαδικασίες, για να μην έχουμε πάλι τέτοιου είδους αστοχίες, οι οποίες δεν τιμούν ούτε την Αστυνομία και βρίσκονται πολύ μακριά από τα επιχειρησιακά της στάνταρ.
Προφανώς, η έρευνα συνεχίζεται και έχουν κληθεί συγκεκριμένοι άνθρωποι που εμπλέκονται σε όλη αυτή την αλυσίδα της υπόθεσης να καταθέσουν τις απόψεις τους. Πολύ σύντομα θα έχουμε και επιπλέον απόδοση ευθυνών, εκεί που υπάρχουν. Έχει αποδείξει πολλές φορές η Κυβέρνηση αυτή ότι δεν κρύβει τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Ούτε ουσιαστικά, ούτε επικοινωνιακά, κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Αυτό ήταν κάτι ανεπίτρεπτο, που δεν έπρεπε να συμβεί και αυτό που ο κόσμος ζητά, θα γίνει: ανάδειξη των προβλημάτων και απόδοση των ευθυνών με αποφασιστικότητα και δικαιοσύνη. Υπήρχε μία αλυσίδα λαθών, μία λαθεμένη διαχείριση της πληροφορίας, λάθη σε επιχειρησιακό επίπεδο. Όλα αυτά, με ψυχραιμία, δικαιοσύνη, μεθοδικότητα, τα διερευνούμε και πολύ σύντομα θα υπάρχει απόδοση των ευθυνών. Δεν υπάρχει περίπτωση οι ευθύνες να μην αποδοθούν εκεί που πραγματικά ανήκουν -επαναλαμβάνω- με αποφασιστικότητα και δικαιοσύνη. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην διδασκόμαστε από κάθε αδυναμία, έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά η αδράνεια, η πλημμέλεια, τα λάθη να εκθέσουν την Ελληνική Αστυνομία και τη χώρα με τέτοιο τρόπο.
Όπως επίσης -και γιατί και αυτό έχει τη σημασία του- δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε τη γενικότερη απαξίωση και ισοπέδωση της Ελληνικής Αστυνομίας, των ανωτάτων Αξιωματικών των ανώτερων Αξιωματικών, των ανδρών και γυναικών που βρίσκονται στο πεδίο, γιατί προσφέρουν πολύτιμη υπηρεσία στην Πολιτεία και στην Πατρίδα συνεχώς. Είναι η ίδια Αστυνομία που εκείνο το βράδυ συνέλαβε σκληρούς κακοποιούς.
Μιλάμε για συμμορίες, για εγκληματικές οργανώσεις, για ανθρώπους που διασυνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα, που διασυνδέονται με ακραίες εξτρεμιστικές οργανώσεις, νεοναζί, μιλάμε για χαρακτηριστικά που έχει αποκτήσει η οπαδική βία που είναι πολύ μακριά από τις καθιερωμένες εικόνες που έχει κάποιος στο μυαλό του. Για αυτό ακριβώς πρέπει να είναι πολυσχιδής η δράση μας απέναντι στην αντιμετώπιση αυτής της εγκληματικής συμπεριφοράς, να αναβαθμίσει και η ελληνική Πολιτεία το νομοθετικό της πλαίσιο. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, που επέτρεψαν να μπουν φυλακή οι ένοχοι. Στην αθλητική νομοθεσία κάναμε σημαντικές παρεμβάσεις, που όμως χρειάζονται διόρθωση, εμπλουτισμό, ενίσχυση και αυτή είναι η κατεύθυνση του Πρωθυπουργού. Προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε αποφασιστικά, να κλείνουμε τα «παραθυράκια» που εκμεταλλεύονται κάποιοι και δημιουργούν αυτού του είδους τα άθλια φαινόμενα και τις άθλιες συμπεριφορές.
Η μάχη δεν είναι μόνο έξω από τις θύρες, είναι και στις γειτονιές που κάθονται άνθρωποι και πίνουν καφέ και πηγαίνουν και τους ρωτάνε τι ομάδα είσαι και από αυτό μπορούν να ξεκινήσουν περάσεις περιπέτειες. Η μάχη είναι στο Διαδίκτυο με το ηλεκτρονικό έγκλημα. Είναι σε συνεργασία με τις υπηρεσίες καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος. Η μάχη είναι ολιστική και θα τη δώσουμε σε όλα τα επίπεδα, πρέπει να δοθεί και στη διαμόρφωση και τη διάπλαση της κουλτούρας και του χαρακτήρα όλων αυτών των παιδιών σε όλα τα επίπεδα.
Είμαστε δίπλα στους αστυνομικούς, ξέρουμε τον αγώνα που δίνουν, αλλά ταυτόχρονα ξέρουμε και τις απαιτήσεις της κοινωνίας και όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι θα κρινόμαστε από την αποτελεσματικότητα της δουλειάς μας σε όλα τα επίπεδα: στο επιτελικό, στη διαχείριση, στο σχεδιασμό και στο επιχειρησιακό πεδίο.
Είναι μία υπόθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη, που αγγίζει ευαίσθητες χορδές γιατί χάθηκε ένας νέος άνθρωπος, πρέπει να περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις την πρόοδο των εγκληματολογικών ερευνών. Όλα αυτά θέλουν το χρόνο τους γιατί δεν είναι απλές διαδικασίες. Θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα που υπάρχει και θα αξιοποιηθεί ό,τι στοιχείο υπάρχει.
Μετά την τραγική διαχείριση της περασμένης Δευτέρας, η Ελληνική Αστυνομία είχε να διαχειριστεί μέσα σε λίγες μέρες τον αγώνα του Παναθηναϊκού με τη Μαρσέιγ, του Ολυμπιακού με την Γκενκ, σε ένα ιδιαίτερο φορτισμένο περιβάλλον, στη συνέχεια το τελικό του Ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ. Σε μία ιδιαίτερα φορτισμένη ατμόσφαιρα, με φημολογίες στο διαδίκτυο, με πληροφορίες της Ασφάλειας για συγκρούσεις, για ραντεβού, για ετοιμασίες και απέδειξε ότι, όταν δουλεύει σωστά, μεθοδικά, αναλύει τις πληροφορίες και σχεδιάζει όπως πρέπει έχουμε αποτέλεσμα. Να έχουμε τη συνολική εικόνα. Δεν κρύβουμε την αλήθεια και δεν εξιδανικεύουμε τα πράγματα από την μία, αλλά δεν ισοπεδώνουμε και μηδενίζουμε από την άλλη. Η Ελληνική Αστυνομία είναι παντού. Η Ελληνική Αστυνομία είναι στις παραλίες που καταλαμβάνουν παράνομους χώρους οι ομπρέλες, τα καθίσματα, όπου το κράτος πρέπει να επιβάλει το νόμο. Είναι ακόμα και σε μία σειρά γραφειοκρατικές διαδικασίες, θα είναι και έξω από τα γήπεδα για τους ελέγχους.
Δεν έχουμε μέτωπο με τους ανθρώπους που αγαπούν την ομάδα τους και πηγαίνουν με πάθος να υποστηρίξουν, να φωνάξουν, να εκτονωθούν, να διασκεδάσουν. Έχουμε ανοικτό μέτωπο με τις εγκληματικές οργανώσεις που δηλητηριάζουν ένα από τα λαοφιλέστερα αθλήματα στο κόσμο, όχι μόνο στην Ελλάδα. Η μάχη δεν θα σταματήσει μέχρι να τελειώσει. Δεν είναι εύκολο και θέλουμε την κοινωνία σύμμαχο, θέλουμε τις ΠΑΕ συμμάχους. Δεν είναι μια μάχη μόνο έξω από τα γήπεδα. Είναι μια μάχη που πρέπει να δοθεί στις γειτονιές. Η Ελληνική Αστυνομία θα κάνει αυτό που πρέπει. Νομοθετικά, η Πολιτεία θα κάνει πιο αυστηρό το νομοθετικό πλαίσιο, θα κλείσει «παράθυρα». Θέλουμε όμως την συνέργεια και τη συνεργασία όλων, χωρίς εκπτώσεις και χωρίς συμβιβασμούς. Όσος χρόνος και αν χρειαστεί, θα είμαστε στην πρώτη γραμμή για να κάνουμε αυτό που πρέπει. Θέλω να είμαι παρά πολύ προσεκτικός στο δημόσιο λόγο μου σε οτιδήποτε έχει να κάνει με την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης. Όποιες κινήσεις γίνονται με βάση αποφάσεις και εντάλματα που εκδίδει η Ανακρίτρια και η Δικαιοσύνη, στη βάση στοιχείων που αναλύονται συνεχώς. Η υπόθεση αυτή δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσει προτού εξετασθεί και η τελευταία ένδειξη, όπως προκύπτει από την ροή των πληροφοριών, είτε από οπτικό υλικό. Αξιολογούν οι Αρχές ό,τι υλικό έρχεται στη διάθεση τους και βεβαίως έχουμε και τα κινητά τηλέφωνα, που έχουν κατασχεθεί και που θα αρχίσει σιγά-σιγά και η επεξεργασία δεδομένων και εκεί. Όταν λέμε ότι θέλουμε μία Αστυνομία περισσότερο αποτελεσματική, να βελτιώσουμε πράγματα, να αναδιοργανωθούμε σε μία σειρά από θεματικά πεδία που χρειάζεται να είμαστε ακόμη πιο αποτελεσματικοί, να επενδύσουμε ακόμη περισσότερο στον εκσυγχρονισμό στην τεχνολογία στην αναμόρφωση διαδικασιών και δομών -που αναδείχθηκε η αδυναμία τους με τραγικό τρόπο και στο συγκεκριμένο περιστατικό- σημαίνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αδρανήσουμε ή να κάνουμε τον οποιοδήποτε συμβιβασμό.
Για τις νέες ταυτότητες
Σεβόμαστε τις ευαισθησίες και τα δικαιώματα του καθενός, αλλά πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους. Οι καινούργιες ταυτότητες δεν έχουν τίποτα το εξωγήινο, το αντιχριστιανικό, το δαιμονισμένο. Είναι το «όχημα» για να προσαρμοστεί η Ελλάδα στις απαιτήσεις του σύγχρονου κόσμου, να μπορούμε να ταξιδεύουμε με ασφάλεια, να είμαστε συμβατοί στις υποχρεώσεις μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στον κόσμο ολόκληρο. Αυτοί που δηλητηριάζουν τα μυαλά των ανθρώπων, οφείλουν να ξέρουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον 21ο αιώνα. Η πίστη, ο σεβασμός, οι ευαισθησίες είναι εσωτερικά ζητήματα του καθενός και δεν τίθενται στην παραμικρή διακινδύνευση με την ανάγκη προσαρμογής στις απαιτήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο. Πάρα πολύ σύντομα, από τα μέσα Σεπτεμβρίου και μετά, πιστεύω ότι θα είμαστε στη θέση να μπορούμε να χορηγούμε στο κόσμο τις καινούργιες ταυτότητες με τις προδιαγραφές ασφάλειας που οφείλουμε να έχουμε για όλους. Η ανθρωπότητα πέρασε τον Διαφωτισμό και η Ελλάδα βρίσκεται στον 21ο αιώνα.
Εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στα ζητήματα της καθημερινότητας
Αναδεικνύεται ένα δεύτερο μεγάλο ζήτημα, που είναι και ένα προσωπικό μου στοίχημα και μία πρόκληση για την Κυβέρνηση. Η εντατικοποίηση και η μεγαλύτερη πυκνότητα της εμφάνισης της Αστυνομίας στις γειτονιές και της Αθήνας, αλλά και των υπολοίπων πόλεων, η ακόμα μεγαλύτερη εγρήγορση και αποτελεσματικότητα απέναντι στην εγκληματικότητα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες στην καθημερινότητά τους, η πυκνότερη παρουσία σε ό,τι αφορά σε δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τη Τροχαία. Η πολύ μεγάλη δουλειά που πρέπει να κάνουμε στο κομμάτι τηςοδικής ασφάλειας. Φέτος τα νούμερα από ανθρώπους που χάθηκαν από ατυχήματα και δυστυχήματα είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά.
Εκτός από την βαριά εγκληματικότητα, υπάρχουν μία σειρά από πράγματα που απασχολούν τον πολίτη στην καθημερινότητα του -στην Περιφέρεια και στην Αθήνα- σε ό,τι αφορά στην οδική ασφάλεια. Οφείλουμε να είμαστε ακόμη πιο αποτελεσματικοί, διορθώνοντας τις αδυναμίες, αξιοποιώντας ακόμη καλύτερα το υπάρχον δυναμικό με κινήσεις αναδιοργάνωσης, αναπροσανατολισμού δυνάμεων -όπου και όπως χρειάζεται- για να εμπεδωθεί ακόμη μεγαλύτερο αίσθημα προστασίας και ασφάλειας και ποιότητας ζωής στην ελληνική κοινωνία.