Θύματα απάτης έπεσαν ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων σε διάφορες περιοχές της ελληνικής επικράτειας. Επιτήδειοι τηλεφωνούσαν δήθεν για κράτηση δωματίων και έστελναν ηλεκτρονικά μηνύματα, στα οποία υπήρχε σύνδεσμος (link) που οδηγούσε σε απατηλή ιστοσελίδα τράπεζας, με πρόσχημα την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Με την μέθοδο αυτή υπέκλεπταν τραπεζικά στοιχεία που καταχωρούσαν τα ανυποψίαστα θύματα, αποκτώντας πρόσβαση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, ενώ αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, το συνολικό ύψος των οποίων ξεπερνάει τα 185.000 ευρώ.
Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κατερίνης, σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Τριπόλεως, κατάφεραν να εξιχνιάσουν την υπόθεση ταυτοποιώντας τα στοιχεία επτά προσώπων (ημεδαπών), σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, απάτες με υπολογιστή, παράνομη πρόσβαση σε σύστημα πληροφοριών ή σε δεδομένα και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, οι παραπάνω κατηγορούνται συνολικά για 9 απάτες κατά το χρονικό διάστημα από 6 έως 15 Μαρτίου 2022 (επιπλέον πέντε περιπτώσεις σε απόπειρα), σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και συγκεκριμένα σε Πιερία, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, Ήπειρο, Μαγνησία και Αττική. Σε μία περίπτωση δε, κατά την ίδια ανακοίνωση, εξαπάτησαν γιατρό σε περιοχή της Αττικής με το πρόσχημα της καταβολής ιατρικής αμοιβής.
Η εγκληματική ομάδα φαίνεται να χρησιμοποιούσε τραπεζικούς λογαριασμούς που τους είχαν παραχωρήσει συνεργοί τους (money mules), ώστε να μεταφέρουν τα χρηματικά ποσά που αποσπούσαν από τους παθόντες. Από την αστυνομική έρευνα ταυτοποιήθηκαν – επιπλέον – τα στοιχεία 30 ατόμων, οι οποίοι κατείχαν τραπεζικούς λογαριασμούς που χρησιμοποιούσαν οι δράστες για να καθίσταται δυσχερής ο εντοπισμός τους. Η έρευνα της αστυνομίας συνεχίζεται για τυχόν εμπλοκή τους και σε άλλες παρόμοιες πράξεις.
φωτογραφία αρχείου