Επίσκεψη Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην Κρήτη

Επίσκεψη Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην Κρήτη

498 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας έχουν καταγραφεί στην Κρήτη το πρώτο πεντάμηνο του έτους, ενώ 338 κακοποιητές έχουν συλληφθεί, σημείωσε από το Ηράκλειο Κρήτης όπου βρέθηκε το Σάββατο 22 Ιουνίου 2024, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου με την ηγεσία της αστυνομίας από όλους τους Νομούς της Κρήτης, αλλά και τους Διοικητές των Τμημάτων και όλων των αστυνομικών υπηρεσιών, επί τάπητος τέθηκαν όλα τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν  το νησί.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης αναφέρθηκε αναλυτικά στον άξονα, στον οποίο πρέπει να επικεντρώσουν τη δράση τους όλοι οι αστυνομικοί.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στο ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας επεσήμανε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό το ότι η Ελληνική Αστυνομία με το κοινωνικό πρόσωπο που επιδεικνύει με τη δραστηριότητα της, προστατεύει και σώζει ανθρώπινες ζωές, ενώ σημείωσε πως «για πρώτη φορά στη χώρα μας γίνεται μια τόσο σπουδαία δουλειά. Κάθε μέρα όλο και περισσότερες γυναίκες ανοίγουν τα στόματα και μιλούν. Και πλέον οι κλειστές πόρτες κάθε μέρα ανοίγουν όλο και περισσότερο και καταγγέλλουν περιστατικά κακοποίησης ενδοοικογενειακής βία γυναικών και παιδιών και γενικότερα ευάλωτων ανθρώπων», είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, σημείωσε πως πλέον στην Κρήτη λειτουργούν 4 Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας, ένα σε κάθε Νομό του νησιού,  με αποτέλεσμα να «υπάρχει επαρκής κάλυψη όλης της Κρήτης, από το τελευταίο ορεινό χωριό, μέχρι τα μεγάλα αστικά κέντρα που καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες και είμαστε εδώ να ενισχύσουμε περαιτέρω τη δραστηριότητα τους», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη δουλειά που γίνεται από τα Τμήματα Ασφαλείας και τις Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας του νησιού σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση της ανήλικης παραβατικότητας, ενώ επεσήμανε τη σημασία του ρόλου των γονέων στο ζήτημα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως, «η παράλειψη της επιμέλειας είναι αδίκημα και στρέφεται ουσιαστικά εναντίον των υπολοίπων παιδιών και εναντίον των υπολοίπων γονέων». Έκανε λόγο για σημαντική μείωση της τάξης του 20% των περιστατικών της παραβατικότητας των ανήλικων, αλλά όπως είπε «αυτό είναι μόνο ένα πρώτο βήμα, προκειμένου να δώσουμε μία συντριπτική απάντηση σε αυτό το θέμα σε συνδυασμό με τις διατάξεις για το bullying που εφαρμόζει το υπουργείο Παιδείας στα σχολεία».

 

Στη συνέχεια ο Μ. Χρυσοχοϊδης αναφέρθηκε σε ένα άλλο μεγάλο ζήτημα κοινωνικής αστυνόμευσης, όπως είπε, που αφορά στην οδική συμπεριφορά. Επεσήμανε πως ήδη υπάρχει αυξημένη τροχονομική επιτήρηση με ειδικές υπηρεσίες τόσο στον ΒΟΑΚ, αλλά στις πόλεις και τους νομούς του νησιού, με στόχο να μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα και να βελτιωθεί η  οδική συμπεριφορά. Σημείωσε ότι στο πλαίσιο αυτό σημειώθηκε αύξησης στη βεβαίωση των τροχονομικών παραβάσεων κατά 250%, ενώ ανακοίνωσε πως σύντομα θα ενισχυθούν οι δυνάμεις της τροχαίας έτσι ώστε «η τροχαία να αποτελέσει την εμπροσθοφυλακή για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στους δρόμους του νησιού της Κρήτης».

Ο κ.Υπουργός αναφέρθηκε στις σημαντικές επιτυχίες της  αστυνομίας στην Κρήτη λέγοντας ότι έχει διαχειριστεί μεγάλες και σοβαρές υποθέσεις με επιτυχία, ενώ σημείωσε επίσης ότι το έργο αυτό θα ενισχυθεί με τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, που θα αρχίσει να λειτουργεί από το φθινόπωρο, της οποίας τα στελέχη θα έχουν έντονη παρουσία και στην Κρήτη. «Η ΔΑΟΕ έχει αναλάβει την αντιμετώπιση του σκληρού και οργανωμένου εγκλήματος. Είμαστε εδώ να ξεκινήσουμε με πολύ εξειδικευμένο προσωπικό, με τους αξιωματικούς, με αφοσιωμένους επαγγελματίες, με σύγχρονες μεθόδους για να καταπολεμήσουμε μια ασθένεια που χτυπάει την κοινωνία, την οικονομία. Είναι ένας διαρκής αγώνας, θέλει διαρκή ανανέωση, σύγχρονο εξοπλισμό, εκσυγχρονισμό των μεθόδων και πάντα άρτιο εκπαιδευμένο προσωπικό».

Απαντώντας σε ερώτηση για την υποστελέχωση των υπηρεσιών της Κρήτης ο κ. Υπουργός επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Η αστυνομία της Κρήτης έχει επαρκή στελέχωση. Την ενισχύουμε διαρκώς όλο και περισσότερο τώρα ενόψει του καλοκαιριού κυρίως για τα αεροδρόμια και τα λιμάνια μας. Θα συνεχίσουμε τη στήριξη και την ενίσχυση στον ΒΟΑΚ, θα συνεχίσουμε τη στήριξη των υπηρεσιών και των ΤΑΕ στα Ανώγεια, στον Μυλοπόταμο, στη Μεσσαρά και όπου αλλού απαιτείται και θα δούμε με τις τακτικές μετάθεσης πόσο προσωπικό μπορούμε να μεταφέρουμε στην Κρήτη. Αλλά η Κρήτη, πραγματικά, έχει έναν επαρκή αριθμό και πιστεύω ότι αυτό που χρειάζεται κυρίως είναι η ανανέωση του προσωπικού, γιατί μεγαλώνει το προσωπικό και χρειάζεται ενίσχυση».

Σε ό,τι αφορά στην αθλητική βία, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης έκανε λόγο για τεράστια πρόοδο που έχει συντελεστεί τους τελευταίους μήνες και ιδίως μετά την ψήφιση του αθλητικού νόμου. «Εγκληματικές ομάδες είναι παντού, κινούνται παντού και η Ελληνική Αστυνομία λαμβάνει μέτρα» είπε, συμπληρώνοντας ότι «η χρονιά έκλεισε πολύ καλά» ωστόσο η προσπάθεια «είναι μαραθώνιος και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, έτσι ώστε να έχουμε ασφαλή γήπεδα, ασφαλείς εκδηλώσεις στους αθλητικούς χώρους και κάθε μέρα όλο και περισσότεροι γονείς να προστίθενται μαζί με τα παιδιά τους ως θεατές, για διασκέδαση στα γήπεδα».

Τέλος, αναφέρθηκε στο ιδιαίτερο ζήτημα των ζωοκλοπών στο νησί σημειώνοντας πως σχεδιάζεται περαιτέρω βελτίωση της νομοθεσίας, προκειμένου «οι δράσεις της αστυνομίας και του κράτους δικαίου, σε συνεργασία με τους εισαγγελείς να γίνουν πιο αποτελεσματικές, έτσι ώστε να πατάξουμε μεταξύ άλλων και ένα φαινόμενο, το οποίο έχει μια ιδιαιτερότητα εδώ στο νησί της Κρήτης», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Μετά το τέλος των συσκέψεων με τους Αξιωματικούς της Κρήτης, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη και τον Δήμαρχο Ηρακλείου, Αλέξη Καλοκαιρινό.

Σχετικά Άρθρα