“Η θέση της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία”

“Η θέση της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία”

Μία στις δύο Ελληνίδες γυναίκες έχει αντιμετωπίσει κάποιας μορφής διάκριση και έμφυλη βία. Αυτό είναι ένα από τα αποτελέσματα που αναδείχτηκαν στην  έκθεση του ερευνητικού προγράμματος, με θέμα “Η θέση της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία” από το Κέντρο Μελετών Πολιτικής για το Φύλο και την Ισότητα (ΚΕΜΕΦΙ).

Μπορεί να έχουμε 2022, αλλά ορισμένες παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας εξακολουθούν να υφίστανται. Ένα από αυτά είναι το ότι εξακολουθούμε ακόμα και σήμερα να μιλάμε για ανισότητα των φύλων. Η έκθεση του ερευνητικού προγράμματος, με θέμα “Η θέση της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία”, που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Μελετών Πολιτικής για το Φύλο και την Ισότητα (ΚΕΜΕΦΙ) σε συνεργασία με την MRB Hellas και την  Eurolife, επιχείρησε να αποτυπώσει δύο πράγματα: το πόσα βήματα έχουν γίνει για την ισότητα των φύλων, αλλά και το ποιες προβληματικές εξακολουθούν να υφίστανται.

Το ερευνητικό πρόγραμμα  διενεργήθηκε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο 2022, σε δείγμα 1.005 συνεντεύξεων, αντιπροσωπευτικό του Ελληνικού πληθυσμού 17+ ετών ως προς φύλο, ηλικία και αστικότητα. Χωρίστηκε σε τρεις άξονες: μια πανελλαδική ποσοτική έρευνα για τις στάσεις και τις αντιλήψεις σε ζητήματα φύλου, τη διεξαγωγή ομαδικών συζητήσεων σε Αθήνα και περιφέρεια, με θέμα τις σχέσεις των δύο φύλων, αλλά συνεντεύξεις με γυναίκες σε υψηλές θέσεις από διάφορους κλάδους,  με σκοπό τη διερεύνηση ζητημάτων Γυναικείας Ηγεσίας στο δημόσιο βίο.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της MRB, Δημήτρη Μαύρος, παρουσίασε αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας. Στάθηκε ιδιαίτερα στα ευρήματα που συγκέντρωσαν τα υψηλότερα νούμερα και που καταδεικνύουν τις αντιλήψεις και τις τάσεις στην Ελλάδα για τη γυναικεία ταυτότητα σήμερα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, αν και έχουν γίνει αρκετά βήματα αναφορικά με τη θέση της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία, το ανδρικό φύλο παραμένει σε θέση ισχύος.

Κολλώδες πάτωμα και γυάλινη οροφή

“Η γυναίκα πρέπει ακόμα να αποδείξει τη θέση της στην κοινωνία” τονίζει ο κ. Μαύρος. Αυτό σημαίνει πως, παρά το γεγονός ότι μια γυναίκα μπορεί να έχει τα ίδια προσόντα με έναν άνδρα, τα στερεότυπα του φύλου παραμένουν καλά ριζωμένα στις αντιλήψεις, εντείνοντας την ήδη υπάρχουσα ανισότητα. Κάτι τέτοιο εντοπίζεται και στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, με την πολιτική εξουσία στην Ελλάδα να παραμένει κυρίαρχα ανδρική. Ενώ οι γυναίκες σε θέσεις ισχύος είναι λιγότερες, η πλειοψηφία της κοινής γνώμης κρίνει θετικά το γεγονός ότι μια γυναίκα κατέχει το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας (85,4%). Σε αντίστοιχα πλειοψηφικά ποσοστά επίσης, οι πολίτες δηλώνουν ότι θα ήθελαν να εκλεγεί μια γυναίκα για Πρωθυπουργός της χώρας (84,6%). Οπότε έχουμε δύο εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες ανάλογα με το χώρο δραστηριοποίησής τους: το κολλώδες πάτωμα, δηλαδή τα στερεότυπα που κρατούν τις γυναίκες πίσω και τη γυάλινη οροφή, δηλαδή το “ταβάνι” που καταδεικνύει το μέχρι πού μπορεί να φτάσει μια γυναίκα.

Γυναίκες: θύματα βίας στο σπίτι και στην εργασία

Ιδιαίτερα έντονο παραμένει, σύμφωνα με την έρευνα και το πρόβλημα της έμφυλης βίας. Το 56% των γυναικών δηλώνει πως έχει βιώσει προσωπικά πως έχει βιώσει διάκριση ή έμφυλη βία  και 10,3% έχουν βιώσει βία στο στενό περιβάλλον.   Ένα άλλο σημαντικό θέμα αποτελεί η παρενόχληση στον χώρο εργασίας, η οποία συχνά αποσιωπάται υπό τον φόβο της κοινωνικής κατακραυγής. Το 12,2% των εργαζόμενων γυναικών έχουν παρατηρήσει περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης εσωτερικά στην εργασία τους κατά των γυναικών.

Η Πρόεδρος Δ.Σ. του Κέντρου Μελετών Πολιτικής για το Φύλο και την Ισότητα, Βουλευτής Ν.Δ. Α’ Αθηνών, Όλγα Κεφαλογιάννη, δήλωσε σχετικά: “Η σημερινή παρουσίαση των αποτελεσμάτων ενός σημαντικού ερευνητικού προγράμματος, αποτελεί μια σημαντική πηγή γνώσης και κατανόησης  των στάσεων και των αντιλήψεων της κοινής γνώμης για τον ρόλο της γυναίκας σήμερα, σε μια ιστορική περίοδο μετάβασης, όπου καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τεράστιες προκλήσεις”. Στο πάνελ βρέθηκαν επίσης η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου, η οποία έδωσε τη δική της οπτική γύρω από το θέμα της γυναικείας ηγεσίας, και η Καθηγήτρια Ψυχιατρικής Μαρίνα Οικονόμου – Λαλιώτη, που μίλησε για τις επιπτώσεις των πολλαπλών ρόλων που έχει να αντιμετωπίσει η σύγχρονη γυναίκα στην καθημερινότητά της. Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο Καθηγητής Αρχαιολογίας και Γενικός Διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης Νίκος Σταμπολίδης.

Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος, ενώ προσφέρουν πολύτιμη γνώση για την υφιστάμενη κατάσταση για την ισότητα των 2 φύλων, αποδεικνύουν ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα βήματα για αν επιτευχθεί μια αξιοπρεπής θέση για τη γυναίκα, στην ελληνική κοινωνία, αλλά και, ενδεχομένως, σε κάθε κοινωνία που οι γυναίκες βρίσκονται υπό τα δεσμά της πατριαρχίας.

AΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα