Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρωτοποριακό πρόγραμμα εκπαίδευσης προσφύγων στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρωτοποριακό πρόγραμμα εκπαίδευσης προσφύγων στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών

Ολοκληρώθηκε η τελευταία φάση ενός μοναδικού προγράμματος του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, με τη διενέργεια της 10ης κατά σειρά άσκησης εκπαίδευσης αναγνωρισμένων προσφύγων σε δασικές πυρκαγιές και συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Στην άσκηση, που πραγματοποιήθηκε χθες στη Δομή Σχιστού, στην Περιφέρεια Αττικής, συμμετείχαν 20 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, που εκπαιδεύτηκαν στην γλώσσα και σε ασκήσεις πεδίου.

Το «παρών» στην άσκηση έδωσε ο Επιτελάρχης του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Χρήστος Λάμπρης, ο οποίος παρέδωσε και τα διπλώματα στους συμμετέχοντες.

Στο πρόγραμμα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με την ονομασία GRRRF4REF, που αναπτύχθηκε σε δύο φάσεις, η πρώτη εκ των οποίων ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2022 στη Σάμο, εκπαιδεύτηκαν σχεδόν 250 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες σε 10 εκπαιδευτικές σειρές του βασικού κύκλου και εξ αυτών 121 σε πέντε (5) εκπαιδευτικές σειρές εκπαιδευτών από τις δομές Σάμου, Σχιστού, Μαλακάσας και Ριτσώνας.

Για πρώτη φορά συμμετείχαν πρόσφυγες από τον αστικό ιστό της Αθήνας και του Πειραιά, από 18 συνολικά εθνικότητες (Συρία, Αφγανιστάν, Ιράν, Ιράκ, Ουγκάντα, Σουδάν, Μαρόκο, Παλαιστίνη, Σιέρα Λεόνε, Υεμένη, Καμερούν, Σομαλία κ.α.). Το 48% των εκπαιδευομένων ήταν γυναίκες, ενώ ανάμεσά τους ήταν 10 άτομα με κινητικά προβλήματα και 12 άτομα με υψηλές ευαλωτότητες.

Δεδομένου ότι το Πυροσβεστικό Σώμα είναι το μοναδικό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που κλήθηκε να οργανώσει αυτή την ιδιαίτερων απαιτήσεων εκπαίδευση, εξαιτίας της πολυγλωσσίας και της πολυεθνικής προέλευσης των συμμετεχόντων, εκδόθηκαν ειδικά πρωτόκολλα, καθώς και εξειδικευμένο πρόγραμμα θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης. Ανάμεσά τους και εξειδικευμένα γλωσσάρια στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά, αλλά και με μέριμνα του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) Ελλάδας, στα φαρσί και στα αραβικά. Το περιεχόμενο σπουδών αφορούσε τις αστικές και δασικές πυρκαγιές, τους σεισμούς και άλλες καταστροφές, η βάση των οποίων στηρίχθηκε στον επίσης πολύγλωσσο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

 

Συνολικά 104 Ανώτεροι Αξιωματικοί εκπαιδευτές, 585 ώρες εκπαίδευσης και 45 ασκήσεις πεδίου συνθέτουν αυτό το πρωτοποριακό εγχείρημα, η λήξη του οποίου πραγματοποιήθηκε συμβολικά στην έναρξη της αντιπυρικής περιόδου 2023.

Η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Αρμόδια για την ένταξη κ. Σοφία Βούλτεψη, σε δήλωσή της τόνισε: «Ολοκληρώθηκε σήμερα μια εξαιρετική προσπάθεια ένταξης από αναγνωρισμένους πρόσφυγες. Είμαι χαρούμενη που μπορέσαμε μέσα από αυτό το έργο να δώσουμε σημαντικά εφόδια στους μετανάστες για το μέλλον τους. Ήδη αναγνωρισμένοι πρόσφυγες έχουν βρει απασχόληση στην αγορά εργασίας, ακριβώς λόγω αυτής της εκπαίδευσης. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους τους συντελεστές, που βοήθησαν να πραγματοποιηθεί αυτό το πρωτοποριακό πρόγραμμα και ιδιαίτερα τον Αρχηγό και τους Αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος, που ανέλαβαν και έφεραν εις πέρας ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα».

Αξίζει να αναφερθεί ότι, στο πλαίσιο εορτασμού της Ημέρας της Ευρώπης, στις 9 Μαΐου 2023, ο Αντιπρόεδρος της European Commission, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς βράβευσε τις ομάδες προσφύγων, ειδικά εκπαιδευμένων για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, που πιστοποιήθηκαν στις νέες δεξιότητες που απέκτησαν μέσω του πρωτοποριακού προγράμματος του ΔΟΜ και του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου.

Όλα τα προγράμματα ένταξης του Ταμείου Ανάκαμψης υλοποιήθηκαν μέσω της συνεργασίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (Τομέας Ένταξης), με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) Ελλάδας και γενική συντονίστρια την Αρχιπύραρχο Δόκτορα Καλλιόπη Σαΐνη, η οποία ήταν και η επικεφαλής Διοικητής όλων των εκπαιδεύσεων και η οποία βραβεύτηκε για την υλοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε προσφυγικό πληθυσμό που διαμένει σε Δομές.

Η συγκεκριμένη δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

Το φωτογραφικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε στην παρούσα δημοσίευση διατέθηκε από το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) Ελλάδας.

Σχετικά Άρθρα