Οι πυροτεχνουργοί της Ελληνικής Αστυνομίας είναι οι αφανείς ήρωες πίσω από κάθε μεγάλη ή μικρότερη δημόσια εκδήλωση που συγκεντρώνει επισήμους ή και απλούς πολίτες. Με χειρουργικές κινήσεις καλούνται να εξουδετερώσουν ύποπτα αντικείμενα που πολλές φορές αποδεικνύονται επικίνδυνοι εκρηκτικοί μηχανισμοί.
Πυροτεχνουργοί της Αστυνομίας εξουδετερώνουν βόμβα. Η προετοιμασία για τη μεταφορά του εκρηκτικού μηχανισμού σε ανοιχτό και ελεγχόμενο χώρο απαιτούσε χειρουργικές ενέργειες.
«Οι κινήσεις πρέπει να είναι ακριβείς, χωρίς χάσιμο χρόνου» λέει πυροτεχνουργός της ΕΛ.ΑΣ..
Η βόμβα είναι τοποθετημένη σε κουτί μπροστά από το στόχο, όπως προβλέπει η άσκηση προσομοίωσης. Οι πυροτεχνουργοί χρησιμοποιούν το ειδικό ρομπότ, το οποίο αποτελεί το βασικό εργαλείο δουλειάς τους.
Στις επιχειρήσεις αυτές υπάρχει ο λεγόμενος νεκρός χώρος. Είναι τα τρία μέτρα που διανύει ο πυροτεχνουργός μέχρι να φτάσει πάνω από τη βόμβα. Στα τρία αυτά μέτρα ξέρει ότι μπορεί να χάσει τη ζωή του σε περίπτωση έκρηξης.
Οι επίλεκτοι αστυνομικοί της Υπηρεσίας Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και Συνοδών Αστυνομικών Σκύλων πρωταγωνίστησαν, μαζί με πυροτεχνουργούς του Στρατού, και στα μέτρα για τη φύλαξη των επισήμων στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, ενώ βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή όταν υπάρχουν τηλεφωνήματα για βόμβες.
Η καλή προετοιμασία για να φύγουν για την αποστολή τους είναι το κλειδί της επιτυχίας. Η ειδική στολή τους ζυγίζει 40 κιλά και τη φοράει ο πυροτεχνουργός μόνο με τη βοήθεια συναδέλφου του.
Η πυροτεχνουργός της Αστυνομίας θυμάται τις στιγμές που έχουν αποτυπωθεί στη μνήμη της, σε περιστατικό με ισχυρή έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο κέντρο της Αθήνας και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «δεν είχαμε χρόνο να κάνουμε κάτι, νιώσαμε το ωστικό κύμα».
Στην ιστορία της υπηρεσίας των πυροτεχνουργών της ΕΛ.ΑΣ. έχουν σημειωθεί τέσσερις τραυματισμοί, ένας εκ των οποίων ήταν πολύ σοβαρός.
Οι πυροτεχνουργοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν κατ’ επανάληψη λάβει συγχαρητήρια από ξένους συναδέλφους τους για τον επαγγελματισμό τους.