Πώς να αποφύγετε τις απάτες

Πώς να αποφύγετε τις απάτες

Η απάτη αναπτύσσεται από αδίστακτα άτομα με απώτερο σκοπό να κλέψουν τα χρήματά σας ή τα προσωπικά σας στοιχεία.

Οι απατεώνες μπορεί να χρησιμοποιήσουν  τηλέφωνο, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, γραπτά μηνύματα και επιστολές για να επικοινωνήσουν με τα υποψήφια “θύματά” τους. Υπάρχουν  ορισμένες πληροφορίες για να σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε και να προστατέψετε τον εαυτό σας από τις πιο συνηθισμένες απάτες.

Επενδυτικές απάτες  

Προστατευτείτε από τις επενδυτικές απάτες ακολουθώντας τις ακόλουθες συμβουλές:

  • Να είστε δύσπιστοι όσον αφορά επενδυτικές ευκαιρίες που υπόσχονται υψηλές αποδόσεις με ελάχιστο ή καθόλου ρίσκο.
  • Να είστε επιφυλακτικοί με όποιον σας πιέζει να πάρετε επενδυτικές αποφάσεις και ποτέ μη δεσμεύεστε για οποιαδήποτε επένδυση σε κάποιο σεμινάριο.
  • Μη δίνετε τα στοιχεία σας στο τηλέφωνο σε κάποιον που δεν γνωρίζετε και μην απαντάτε σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που παρέχουν χρηματοοικονομικές συμβουλές ή επενδυτικές ευκαιρίες.

Απάτη ηλεκτρονικού “ψαρέματος”

 

Στις απάτες ηλεκτρονικού “ψαρέματος” οι δράστες προσπαθούν να σας εξαπατήσουν ώστε να τους δώσετε προσωπικά σας στοιχεία όπως αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, κωδικούς πρόσβασης και αριθμούς πιστωτικών καρτών.

Οι απατεώνες ηλεκτρονικού “ψαρέματος” ενδέχεται να επικοινωνήσουν μαζί σας μέσω τηλεφώνου, μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, γραπτού μηνύματος ή από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.  Προσποιούνται ότι είναι μια επιχείρηση στην οποία διατηρείτε λογαριασμό, όπως η τράπεζά σας, τηλεφωνική εταιρία ή πάροχος διαδικτύου, και σας ζητάνε να τους παράσχετε ή να επιβεβαιώσετε τα προσωπικά σας στοιχεία.

Για να προστατευτείτε, μην παράσχετε καμία πληροφορία. Επικοινωνήστε οι ίδιοι με την επιχείρηση για να ελέγξετε εάν η κλήση ή το μήνυμα είναι γνήσια.

Απάτη λοταρίας

Οι απατεώνες στέλνουν μια επιστολή γνήσιας μορφής, ημέϊλ, γραπτό μήνυμα ή δημοσιεύσεις με κοινωνικά μέσα ενημέρωσης που σας λέει ότι έχετε κερδίσει ένα δώρο. Το δώρο μπορεί να είναι χρήματα, ένα ταξίδι, ένα έξυπνο τηλέφωνο ή ένα κουπόνι για ψώνια. Για να διεκδικήσετε το δώρο, σας λένε ότι πρέπει πρώτα εσείς να πληρώσετε ένα φόρο ή τέλη, ή να τους στείλετε τα στοιχεία του τραπεζικού σας λογαριασμού.

Ορισμένα από τα προειδοποιητικά σημάδια αυτής της απάτης συμπεριλαμβάνουν τα εξής:

  • το δώρο είναι για μια λοταρία ή ένα διαγωνισμό που δεν λάβατε συμμετοχή
  • σας ζητούν να τηλεφωνήσετε σε έναν αριθμό ή να στείλετε ένα email με τα προσωπικά σας στοιχεία
  • πρέπει να στείλετε τέλη ή τα στοιχεία του τραπεζικού σας λογαριασμού για να διεκδικήσετε το δώρο
  • ο αριθμός του ταχυδρομικού σας κώδικα (PO), η ηλεκτρονική σας διεύθυνση ή ο αριθμός του κινητού σας τηλεφώνου δίδονται ως στοιχεία επικοινωνίας (δεν παρέχεται η διεύθυνση της οδούς σας).

Απάτη εκπτώσεων

Οι απατεώνες προσποιούνται ότι είναι από την κυβέρνηση, από μια τράπεζα ή από άλλο γνωστό οργανισμό και σας λένε ότι σας χρωστάνε χρήματα-αλλά θα πρέπει πρώτα να πληρώσετε διοικητικά τέλη ή παρόμοια τέλη για να τα «διεκδικήσετε». Ορισμένοι απατεώνες, επίσης, σας λένε ότι η σύνταξή σας ή το επίδομά σας δεν πληρώθηκε επαρκώς, ή οι λογαριασμοί σας υπερπληρώθηκαν ως λόγο για τον οποίο θα λάβετε έκπτωση.

Μια γνήσια τράπεζα, μια επιχείρηση ή ένα υπουργείο της κυβέρνησης ποτέ δεν θα επικοινωνήσει μαζί σας για να σας πει ότι σας χρωστάνε χρήματα αλλά θα πρέπει πρώτα να πληρώσετε για να έχετε πρόσβαση σε αυτά.

Απάτη ρομαντικής σχέσης

Οι απατεώνες προσεγγίζουν τα θύματα σε νόμιμες διαδικτυακές πλατφόρμες γνωριμιών. Μόλις αναπτυχθεί ενδιαφέρον, μεταφέρουν όλες τις επικοινωνίες σε προσωπικά email, σε τηλεφωνήματα ή σε ανταλλαγή άμεσων μηνυμάτων. Με την πάροδο του χρόνου, ο απατεώνας δημιουργεί μια σχέση με το θύμα από το διαδίκτυο, καταβάλλοντας  προσπάθειες για να κερδίσει την εμπιστοσύνη και την αγάπη του.

Τελικά, ο απατεώνας θα επινοήσει μια ιστορία ότι χρειάζεται χρήματα, τα οποία συχνά  έχουν να κάνουν με μια ασθένεια ή τραυματισμό ενός μέλους της οικογένειας, ή να πληρώσει για μια επένδυση. Σε αυτό το σημείο, το θύμα συνήθως έχει πέσει στην υποτιθέμενη υποψήφια σχέση και στέλνει εύκολα τα χρήματα, ακόμα και όταν η οικογένεια ή οι φίλοι του επισημαίνουν ότι πρόκειται για απάτη. Όταν χρήματα έχουν σταλεί ηλεκτρονικά ή μέσω μεταβίβασης κεφαλαίων, είναι αδύνατον πλέον να τα πάρει πίσω.

Προστατέψτε τον εαυτό σας – Σημάδια που πρέπει να προσέξετε  

  • αν φαίνεται ότι είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό, κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι
  • να είστε πολύ προσεκτικοί από ανεπιθύμητα email, τηλεφωνήματα ή επιστολές που σας λένε ότι έχετε μη ζητηθέντα κεφάλαια ή σας χρωστάνε χρήματα
  • ποτέ να μην στέλνετε χρήματα ή να δίνετε τα στοιχεία των τραπεζικών σας λογαριασμών για να διεκδικήσετε ένα δώρο ή μια έκπτωση
  • ελέγξτε αν συμμετείχατε ή όχι σε λοταρία ή σε κλήρωση δώρου και να θυμάστε ότι οι νόμιμες λοταρίες δεν ζητούν να πληρώσετε τέλη για να εισπράξετε τα κέρδη ή τα δώρα
  • μην πληρώνετε ποτέ για οτιδήποτε με χρηματική εντολή (money order) ή ηλεκτρονικά-χρησιμοποιείστε πάντα μια ασφαλέστερη μέθοδο όπως μια πιστωτική κάρτα ή ένα PayPal
  • προσέξτε από ψεύτικες διαδικτυακές τοποθεσίες που χρησιμοποιούν λογότυπα που μοιάζουν νόμιμα, από γνωστές τράπεζες ή από άλλους οργανισμούς – αν δεν είστε σίγουροι επικοινωνήστε απευθείας με την τράπεζα ή τον οργανισμό για να το ελέγξετε
  • μην χρησιμοποιείτε διασυνδέσεις σε ημέϊλ για να επικοινωνήσετε με την επιχείρηση. Να βρείτε πάντα τα στοιχεία επικοινωνίας χρησιμοποιώντας μια μηχανή αναζήτησης, τον τηλεφωνικό κατάλογο ή μια άλλη ανεξάρτητη πηγή
  • ποτέ μην στέλνετε χρήματα σε κάποιους που δεν έχετε γνωρίσει προσωπικά, ακόμα και αν τους έχετε μιλήσει ή έχετε λάβει δώρα από αυτούς
  • ακούστε την οικογένεια και τους φίλους σας αν αυτοί έχουν ανησυχίες σχετικά με κάποιον που έχετε γνωρίσει στο διαδίκτυο
  • να είστε επιφυλακτικοί αν οι φωτογραφίες προφίλ γνωριμιών στο διαδίκτυο δεν ταιριάζουν με τις περιγραφές ή μοιάζουν ότι έχουν ληφθεί από ένα περιοδικό.

Σχετικά Άρθρα