Το Βερολίνο ενέκρινε την πώληση πυραύλων στη Σ. Αραβία, τερματίζοντας το εμπάργκο που είχε επιβάλει το 2018

Το Βερολίνο ενέκρινε την πώληση πυραύλων στη Σ. Αραβία, τερματίζοντας το εμπάργκο που είχε επιβάλει το 2018

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες την πώληση πυραύλων στη Σαουδική Αραβία, αίροντας το εμπάργκο για τις εξαγωγές όπλων προς το Ριάντ που είχε επιβάλει μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο τέλος του 2018.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Χεμπεστράιτ, η απόφαση ελήφθη ήδη στο τέλος του προηγούμενου έτους και αφορά την πώληση 150 πυραύλων «αέρος-αέρος» Iris-Τ, όπως είχε αποκαλύψει προηγουμένως το περιοδικό Der Spiegel. «Μπορώ να επιβεβαιώσω αυτό το άρθρο», δήλωσε ο κ. Χεμπεστράιτ. Είχε προηγηθεί η σχετική εξουσιοδότηση από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ είχε ήδη δηλώσει την Κυριακή από το Ισραήλ ότι η Γερμανία δεν αντιτίθεται πλέον στην πώληση αεροσκαφών Eurofighter στη Σαουδική Αραβία, όπως έκανε έως τώρα για το συμβόλαιο που είχε υπογράψει πριν από χρόνια η Μεγάλη Βρετανία με την κυβέρνηση του Ριάντ. Από το 2018, το Βερολίνο εμπόδιζε τόσο τις άμεσες εξαγωγές εξοπλιστικών συστημάτων όσο και τις εξαγωγές στο πλαίσιο κοινών προγραμμάτων με συμμάχους, όπως συνέβαινε με το Eurofighter που αποτελεί σύμπραξη Γερμανίας, Γαλλίας, Μεγάλης Βρετανίας, Ιταλίας και Ισπανίας.

Αιτιολογώντας την αλλαγή, η υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η Σαουδική Αραβία έχει υιοθετήσει «εποικοδομητική» στάση στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, συμβάλλοντας «αποφασιστικά» στην ασφάλεια του Ισραήλ και στον περιορισμό του κινδύνου περιφερειακής ανάφλεξης. Η κυρία Μπέρμποκ σημείωσε ακόμη ότι ο σαουδαραβικός στρατός έχει κατ’ επανάληψη αναχαιτίσει πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από τους Χούθι στην Υεμένη με στόχο το Ισραήλ.

Το γερμανικό εμπάργκο αποφασίστηκε το 2018 από την κυβέρνηση της ‘Αγγελα Μέρκελ με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και επαναβεβαιώθηκε στην προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης του Όλαφ Σολτς με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους (FDP). Στη σχετική αναφορά, η Σαουδική Αραβία επικρίνεται για τον πόλεμο στην Υεμένη και για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας, ενέκρινε επίσης την παράδοση ενός υποβρυχίου στο Ισραήλ, τριών ναρκαλιευτικών στο Πακιστάν και 300 οπλισμένων αντιαρματικών στη Γεωργία.

Σχετικά Άρθρα