Η ασφαλής χρήση του όπλου

Η ασφαλής χρήση του όπλου

Το κυνήγι για όλους εμάς είναι μια δραστηριότητα χαράς και ξενοιασιάς. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες είμαστε υποχρεωμένοι να ζούμε οι περισσότεροι είναι τόσο σκληρές και απάνθρωπες, που μας οδηγούν σε εξεύρεση αντισταθμιστικών δραστηριοτήτων ηρεμίας, γαλήνης και επιστροφής στη φύση για να εξισορροπήσουμε την συνεχή καταπίεση της σημερινής κοινωνίας.

Όμως, το καλό απέχει ελάχιστα από το κακό και συχνά βλέπουμε τη χαρά να μετατρέπεται σε λύπη ή τη διασκέδαση να μετατρέπεται σε τραγωδία σε κλάσματα του δευτερολέπτου.

Στόχος αυτής της στήλης είναι να δώσει στους αρχάριους τη γνώση που απαιτείται σε βασικό επίπεδο για να ασχοληθεί κάποιος με το κυνήγι. Παράλληλα όμως οι έμπειροι που διαβάζουν τούτες τις γραμμές θα διαπιστώσουν ότι ορισμένα βασικά στοιχεία των αρχών του κυνηγίου έχουν ατονήσει με τα χρόνια αν και έχουν ιδιαίτερη σημασία.

Τα όπλα έχουν εκατομμύρια φίλους σε όλο τον κόσμο. Το κυνήγι, η σκοποβολή αλλά και η προσωπική ασφάλεια, σχετίζονται άμεσα με τη χρήση των όπλων για ειρηνικούς σκοπούς . Το βασικότερο στοιχείο όμως στη χρήση των όπλων είναι η ασφάλεια αυτού που το κρατά, καθώς και η ασφάλεια όλων όσων βρίσκονται γύρω του.

Η βασική αρχή στην χρήση των όπλων είναι η πιο κάτω: ΚΑΝΕΝΑ ΟΠΛΟ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ. ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ.

Με βάση λοιπόν τον πιο πάνω κανόνα, θα πρέπει να μην ξεχνάμε ποτέ μερικές βασικές αρχές τις οποίες θα πρέπει να τηρούμε απαράκλητα.

1. Η κάννη του όπλου πρέπει πάντοτε να είναι στραμμένη σε ασφαλή κατεύθυνση. Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε πότε και για ποιο λόγο ένα όπλο μπορεί να πυροβολήσει ανεξάρτητα από την θέλησή μας. Αν κατά συνέπεια συμβεί αυτό, η βολή του δεν επιτρέπεται να βρεθεί σε κατεύθυνση που βρίσκονται άνθρωποι, ζώα ή αντικείμενα.

2. Το δάκτυλο δεν πλησιάζει ποτέ την σκανδάλη, παρά μόνο τη στιγμή που θα πυροβολήσουμε. Οι παλαιοί έλεγαν ότι η σκανδάλη είναι γλυκιά (όπως και το γκάζι). Δεν αγγίζουμε ποτέ χωρίς λόγο την σκανδάλη αλλά αποφεύγουμε ακόμη και να την πλησιάσουμε. Ένα γλίστρημα ή ένα σκούντημα είναι αρκετά για να πιεστεί η σκανδάλη αθέλητα.

3. Δεν γεμίζουμε ποτέ το όπλο πριν από την ώρα που θα το χρησιμοποιήσουμε. Απαγορεύεται να γεμίζουμε τα όπλα μέσα στο σπίτι, στο αυτοκίνητο ή κοντά σε ανθρώπους. Βλάβες και λάθη δεν γίνονται κάθε μέρα. Όταν θα συμβούν όμως δεν θα πρέπει να είναι μοιραία.

4. Δεν πυροβολούμε ποτέ αν δεν γνωρίζουμε ποιος ακριβώς είναι ο στόχος μας. Ένα κλαδί που κινήθηκε, μια σκιά που πέρασε ή ένα αντικείμενο που δεν φαίνεται καθαρά, δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να γίνουν στόχος μας.

5. Δεν πυροβολούμε ποτέ αν δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς βρίσκεται πίσω από τον στόχο μας. Οι περισσότεροι τραυματισμοί κυνηγών έχουν γίνει από αυτή την αιτία. Ένας θάμνος ή ένα δέντρο που παρεμβάλλεται ανάμεσα σε μας και έναν άλλο κυνηγό, δεν είναι αρκετά για να συγκρατήσουν τα σκάγια μας.

6. Δεν πυροβολούμε ποτέ παράλληλα με το έδαφος, αν δεν είμαστε σε ανοικτό πεδίο. Ένας κυνηγός ή ένα κατοικίδιο ζώο ενδέχεται να καλύπτεται από την βλάστηση και να βρεθεί στην κατεύθυνση της βολής μας.

7. Δεν αγγίζουμε ποτέ ένα όπλο αν δεν είμαστε σίγουροι ότι δεν έχει κάποια λειτουργική βλάβη. Ένα όπλο που παρουσιάζει λειτουργικό πρόβλημα ενδέχεται να πυροβολήσει απροειδοποίητα. Εμπλοκή ή σφηνωμένο φυσίγγια θα πρέπει να μας κάνουν καχύποπτους και θα πρέπει να διορθώνονται μόνο από απόλυτα εξειδικευμένα άτομα.

8. Πριν μάθουμε οτιδήποτε για ένα όπλο, θα πρέπει να μάθουμε πώς ασφαλίζει. Η ασφάλεια ενός όπλου είναι το σημαντικότερο εξάρτημα και θα πρέπει να είναι το πρώτο που θα αναζητήσουμε πριν γνωρίσουμε το όπλο. Η χρήση της ασφάλειας δεν είναι ποτέ περιττή.

9. Χρησιμοποιούμε μόνο τα πυρομαχικά που συνιστά ο κατασκευαστής. Κανένας δεν γνωρίζει περισσότερα για ένα όπλο από εκείνον που το κατασκεύασε. Το είδος και ο τύπος των πυρομαχικών δεν επιτρέπεται ποτέ να είναι διαφορετικός από αυτόν που συνιστά ο κατασκευαστής. Υπεργομώσεις, ιδιοκατασκευές, λανθασμένα μήκη ή διαμετρήματα, μπορεί να καταστρέψουν το όπλο και να μας τραυματίσουν σοβαρά.

10. Φοράμε πάντοτε γυαλιά ασφαλείας όταν κινούμαστε σε κυνηγότοπους και σκοπευτήρια. Ιδιαίτερα στη χώρα μας, όπου τα όπλα με σκάγια είναι πολύ διαδεδομένα, τα γυαλιά ασφαλείας είναι απαραίτητα. Πολλοί κυνηγοί και σκοπευτές έχασαν την όρασή τους από αδέσποτα σκάγια σε κυνηγότοπους και σκοπευτήρια.

11. Πριν χρησιμοποιήσουμε όπλα δεν χρησιμοποιούμε ποτέ αλκοόλ ή φαρμακευτικές ουσίες. Πιστεύουμε ότι για το θέμα αυτό κάθε σχόλιο περιττεύει.

12. Κρεμάμε πάντοτε το όπλο στον ώμο όταν ακολουθούμε συνκυνηγό μας. Η κάννη του κρεμασμένου στον ώμο όπλου «κοιτά» πάντοτε προς τον ουρανό. Είναι αδιανόητο να σκεπτόμαστε ότι μπορεί να πυροβολήσουμε ενώ ένας άνθρωπος βρίσκεται μπροστά μας.

13. Αδειάζουμε εντελώς το όπλο και ανοίγουμε το κλείστρο ή διπλώνουμε (σπάμε) το δίκαννο όταν βρισκόμαστε κοντά σε ανθρώπους. Η ασφάλεια των ανθρώπων που βρίσκονται γύρω μας είναι βέβαια πρωταρχικής σημασίας θέμα για μας, αλλά θα πρέπει να κάνουμε και εκείνους να αισθάνονται ασφαλείς. Το ανοικτό κλείστρο ή το σπασμένο δίκαννο πείθουν τους γύρω μας ότι είναι ασφαλείς και έχουν δίπλα τους κάποιον που τους σέβεται.

14. Δεν επιτρέπουμε σε άλλους να αγγίζουν το όπλο μας αν δεν βεβαιωθούμε ότι το γνωρίζουν καλά. Πριν παραδώσουμε σε κάποιον το όπλο μας θα πρέπει να το αδειάσουμε και να βεβαιωθούμε ότι είναι σε θέση να το κρατήσει, να το περιεργαστεί ή να το χρησιμοποιήσει με ασφάλεια.

15. Δεν αφήνουμε ποτέ το όπλο σε σημείο που μπορεί να το φτάσουν παιδιά. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα παιδιά προσπαθούν να μιμηθούν τους άντρες και καραδοκούν πότε θα βρεθεί η κατάλληλη στιγμή για να περιεργαστούν τα όπλα και να παίξουν με αυτά. Μια κλειδαριά σκανδάλης είναι μια πολύ καλή λύση αν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι.

16. Δεν αποθηκεύουμε ποτέ τα όπλα στον ίδιο χώρο με τα φυσίγγια. Η εύκολη γόμωση των όπλων μέσα στο σπίτι μας θα πρέπει να είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που θα αποφύγουμε. Πολλοί κυνηγοί έχασαν τη ζωή τους από το ίδιο το όπλο και τα φυσίγγια τους. Αποκλείστε ή περιορίστε στο ελάχιστο τη δυνατότητα κάποιου να γεμίσει το όπλο σας.

17. Πριν γεμίσουμε το όπλο ελέγχουμε το εσωτερικό της κάννης. Ένα πανάκι, ένα φύλλο, λίγο χώμα ή λίγο χιόνι είναι αρκετά για να εμποδίσουν την ελεύθερη έξοδο της βολής, με αποτέλεσμα να σπάσει η κάννη και να τραυματιστούμε εμείς και οι γύρω μας.

18. Μην ξεχνάτε ποτέ ότι για οποιαδήποτε εγκληματική ενέργεια που μπορεί να γίνει με το όπλο μας είμαστε συνυπεύθυνοι.

19. Σε περίπτωση κλοπής του όπλου μας, ενδέχεται να διωχθούμε ποινικά για πλημμελή φύλαξη. Μην αφήνετε ποτέ το όπλο σας στο αυτοκίνητο ή σε εξοχικές κατοικίες όπου μπορεί να γίνουν στόχος κλεφτών. Η κλοπή του όπλου δεν βαραίνει μόνο τον κλέφτη αλλά και εσάς.

20. Απενεργοποιείστε τα όπλα που δεν χρησιμοποιείτε συχνά. Αφαιρέστε ένα λειτουργικό εξάρτημα από τα όπλα που δεν χρησιμοποιείτε τακτικά και κρύψτε το σε άλλο μέρος. Η πάπια (ξυστός) για τα δίκαννα είναι εύκολη λύση ή η σκανδαλοθήκη του επαναληπτικού και του αυτογεμούς.

www.greekshooting.gr

Σχετικά Άρθρα