Διάρρηξη σπιτιού: Τα 8 πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνετε

Διάρρηξη σπιτιού: Τα 8 πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνετε

Μια διάρρηξη στο σπίτι μπορεί εύκολα να προκαλέσει μεγάλο φόβο και σύγχυση. Γι’ αυτό, είναι καλή ιδέα να γνωρίζετε από πριν και να έχετε ένα σχέδιο δράσης για το τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που πέσετε θύμα διάρρηξης. Έτσι, αν τυχόν συμβεί το απευκταίο, θα μπορέσετε να αποκαταστήσετε το σπίτι και την περιουσία σας όσο το δυνατόν καλύτερα.

Διαβάστε παρακάτω ποιες είναι οι πρώτες δέκα ενέργειες τις οποίες πρέπει να κάνετε σε περίπτωση διάρρηξης.

1. Τηλεφωνήστε στην αστυνομία

Όσο νωρίτερα το κάνετε, τόσο πιθανότερο θα είναι να συλληφθούν οι δράστες. Αν βρίσκονται ακόμη μέσα στο σπίτι, καλέστε την Άμεση Δράση και παραμείνετε έξω. Πηγαίνετε σε ένα ασφαλές κοντινό σημείο, όπως στο σπίτι ενός γείτονα, για να παρακολουθείτε την κατάσταση από απόσταση. Η ζωή σας αξίζει περισσότερο από την περιουσία σας, γι’ αυτό μην τη βάλετε σε κίνδυνο.

2. Μην αγγίξετε τίποτε

 

Όσο δελεαστικό και αν είναι να συγυρίσετε, το σπίτι σας πλέον είναι τόπος εγκλήματος. Αν τον αλλοιώσετε πριν ερευνήσει η Σήμανση, ίσως καταστρέψετε στοιχεία και δυσχεράνετε τη σύλληψη των διαρρηκτών.

3. Καταγράψτε απώλειες και ζημιές

Καταπιαστείτε με αυτό όσο περιμένετε την αστυνομία, γιατί είναι σημαντικό να υπάρχει κατάλογος των κλοπιμαίων –ανεξαρτήτως αξίας. Όπου είναι δυνατόν, περιλάβετε κωδικούς αριθμούς προϊόντων και χαρακτηριστικά σημάδια, καθώς και φωτογραφίες των σημείων από τα οποία αφαιρέθηκαν τα αντικείμενα. Ο κατάλογος αυτός θα βοηθήσει την αστυνομία να ταυτίσει τα υπάρχοντά σας αν τα εντοπίσει και την ασφαλιστική εταιρεία να επεξεργαστεί το αίτημά σας.

4. Προστατέψτε τους λογαριασμούς και την ταυτότητά σας

Εάν έχουν κλαπεί η χρεωστική ή πιστωτική σας κάρτα καλέστε αμέσως στην τράπεζά σας προκειμένου να την ακυρώσει. Αν κλάπηκε κάποια συσκευή που περιέχει ευαίσθητα δεδομένα ή στοιχεία λογαριασμών, επιχειρήστε να τα σβήσετε εξ αποστάσεως – ώστε να μην μπορέσουν να τα χρησιμοποιήσουν οι διαρρήκτες– και ζητήστε βοήθεια από τους παρόχους των λογαριασμών. Αν σας έκλεψαν το κινητό σας τηλέφωνο, ζητήστε από την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας να επιβάλει φραγή στην κάρτα SIM. Τέλος, αν έκλεψαν έγγραφα όπως διαβατήριο ή άδεια οδήγησης, ενημερώστε τις κρατικές υπηρεσίες.

5. Πάρτε αριθμό πρωτοκόλλου από την αστυνομία

Τον χρειάζεται η ασφαλιστική εταιρεία για να επεξεργαστεί την αίτησή σας.

6. Τηλεφωνήστε στον ασφαλιστικό σας σύμβουλο ή στην ασφαλιστική εταιρεία

Εάν έχετε ασφαλίσει την κατοικία σας, θα μπορέσετε να αντικαταστήσετε τα κλοπιμαία και να αποζημιωθείτε για τυχόν επισκευές στο σπίτι σας από τη διάρρηξη, ανάλογα με το πρόγραμμα, τις καλύψεις και το επίπεδο κάλυψης που έχετε επιλέξει.

7. Προστατέψτε το σπίτι σας

Αν θέλετε να αποτρέψετε μια νέα κλοπή, είναι σημαντικό να επισκευάσετε και να αναβαθμίσετε τα μέσα προστασίας του σπιτιού σας, όπου είναι εφικτό. Ξεκινήστε επιδιορθώνοντας τυχόν συστήματα ασφαλείας τα οποία καταστράφηκαν κατά τη διάρρηξη. Αν σας έκλεψαν κλειδιά, αλλάξτε τις κλειδαριές στις οποίες αντιστοιχούν. Τέλος, ζητήστε από την Αστυνομία συμβουλές για τη βελτίωση της ασφάλειας του σπιτιού σας και εφαρμόστε τις το συντομότερο δυνατό.

8. Λάβετε στήριξη

Μία διάρρηξη σίγουρα προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα και σκέψεις. Παραβίασαν την ιδιωτικότητα και την ασφάλειά σας και ίσως είναι δύσκολο να το ξεπεράσετε. Καλό είναι να φροντίσετε τον εαυτό σας αναζητώντας όση στήριξη χρειάζεστε με τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας. Και, φυσικά, μη διστάσετε να προστρέξετε σε φίλους ή συγγενείς, οι οποίοι πρόθυμα θα σας βοηθήσουν.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που προέχει αν πέσετε θύμα διάρρηξης είναι να μη σκέφτεστε τα πάντα ταυτόχρονα, επειδή το φορτίο μπορεί να αποβεί δυσβάσταχτο. Αντί για αυτό, προσπαθήστε να βάλετε τα πράγματα σε μια σειρά και να τα αντιμετωπίσετε ένα προς ένα.

Σχετικά Άρθρα