Κιάλια: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Κιάλια: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Το ερώτημα που πολλοί θέτουν είναι Πώς να επιλέξετε ποιοτικά κιάλια; Όλα θα είναι ευκολότερα αν καταλάβετε όρους, αριθμούς, δυνατότητες και προδιαγραφές που θα βρείτε όταν ψάχνετε να αγοράσετε κιάλια.

Τα κιάλια είναι η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη οπτική συσκευή στον κόσμο, αλλά δεν είναι όλα τα κιάλια ίδια. υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία μοντέλων ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του, τις τεχνικές του λεπτομέρειες ή τις συγκεκριμένες χρήσεις του.

Ακολουθούν μερικές χρήσιμες πληροφορίες:

Τι είναι διοφθαλμικό ή διοφθαλμικό;

Ένα πρισματικό, στον απλούστερο ορισμό του είναι ένα συσκευή για να βλέπετε από μακριά. Αυτό το μεγεθυντικό όργανο αποτελείται από δύο τηλεσκόπια ενωμένα παράλληλα που επιτρέπουν στις εικόνες να παρατηρούνται μέσω αυτών σαν να ήταν πολύ πιο κοντά.

Αυτή η διαδικασία πραγματοποιείται μέσω της χρήσης ενός συνόλου φακών και πρισμάτων που παράγουν ένα διευρυμένο όραμα για μακρινά πράγματα.

Μέρη ενός διοφθαλμικού

  1. Αντικειμενικοί φακοί

Συλλαμβάνουν το φως από το αντικείμενο και το κατευθύνουν στον προσοφθάλμιο φακό για να δουν την εικόνα. Βρίσκονται πιο μακριά από τα μάτια του ατόμου που χρησιμοποιεί τα κιάλια. Όσο μεγαλύτερη είναι η διάμετρος αυτού του φακού, τόσο περισσότερο φως μπορεί να πάρει, έτσι η εικόνα θα εμφανίζεται πιο φωτεινή.

  1. Διόπτρα

Μερικές φορές η εικόνα μπορεί να είναι θολή, εδώ έρχεται η ρύθμιση διόπτρας που αποτρέπει την υπερβολή και αυξάνει την ακρίβεια της οθόνης. Βρίσκεται πίσω από τους φακούς προσοφθάλμιου φακού και επιτρέπει σε κάθε φακό να εστιάζεται ξεχωριστά για να αντισταθμίσει τις διαφορές στα μάτια του χρήστη.

  1. Οφθαλμικός φακός

Αυτοί οι φακοί είναι μικρότεροι από τους αντικειμενικούς φακούς και είναι πιο κοντά στα μάτια του ατόμου που χρησιμοποιεί τα κιάλια. Όταν οι αντικειμενικοί φακοί έχουν συλλέξει το φως και εστιάσουν την εικόνα, οι οφθαλμικοί φακοί είναι υπεύθυνοι για τη μεγέθυνσή του.

  1. Τροχός εστίασης

Για να αποκτήσετε μια ευκρινή εικόνα αντικειμένων σε διαφορετικές αποστάσεις, είναι απαραίτητο να ρυθμίσετε την εστίαση των κιάλια. Αυτό επιτυγχάνεται περιστρέφοντας τον τροχό εστίασης έτσι ώστε το σημείο εστίασης των προσοφθάλμιων φακών να συγκλίνει με το σημείο εστίασης των αντικειμενικών φακών.

  1. Πρίσματα

Όταν οι αντικειμενικοί φακοί εστιάζουν την εικόνα, θα αντιστραφεί και για να διορθωθεί, εισάγονται πρίσματα μέσα στα κιάλια που χρησιμεύουν ως διορθωτικοί καθρέπτες μεταξύ του αντικειμενικού φακού και του φακού προσοφθάλμιου φακού.

  1. Σασί

Το πλαίσιο είναι το περίβλημα όπου ταιριάζουν όλα τα μέρη των διοπτρών. Παρέχει ένα κάλυμμα που συγκρατεί όλα τα στοιχεία που αποτελούν το διοφθαλμικό σχηματίζοντας μια μονάδα. Ανάλογα με το υλικό με το οποίο κατασκευάζεται, επηρεάζει τη διάρκεια, την αντίσταση, την ποιότητα ή το βάρος.

Πώς λειτουργούν τα κιάλια

Περιληπτικά, τα κιάλια είναι δύο “μίνι τηλεσκόπια” τοποθετημένα δίπλα-δίπλα που ονομάζονται βαρέλια. Το γυαλί που βάζετε στα μάτια σας είναι οι οφθαλμικοί φακοί και το γυαλί που βρίσκεται πιο μακριά είναι οι αντικειμενικοί φακοί και μεταξύ τους είναι τα πρίσματα.

Οι οφθαλμικοί φακοί μεγεθύνουν την εικόνα αφού οι αντικειμενικοί φακοί συλλέξουν το φως. Αυτό το φως χρησιμοποιείται από τα πρίσματα για να παρέχει μια εικόνα στη σωστή θέση. Χωρίς αυτούς, θα δείτε την εικόνα ανάποδα.

Ο τύπος του πρίσματος που χρησιμοποιείται μέσα στα βαρέλια θα καθορίσει τι είδους κιάλια έχετε.

Τύποι κιάλια

Κιάλια Porro

Το όνομά τους προέρχεται από τον Ignazio Porro που τους εφευρέθηκε στην Ιταλία στα μέσα του XNUMXου αιώνα. Στο Κιάλια Porism prism οι οφθαλμικοί και αντικειμενικοί φακοί δεν είναι ευθυγραμμισμένοι και οι εικόνες μεταφέρονται σε σχήμα «Ν». Αυτό καθιστά αυτούς τους τύπους διοπτρών μεγαλύτερους από αυτούς του πρίσματος.

Τα κιάλια Porro χρησιμοποιούνται γενικά για την αστρονομία.

Λιγότερο συμπαγής σχεδιασμός από τα κιάλια πρίσματος οροφής.

Είναι βαρύτερα, ώστε να είναι κάπως άβολα να κρατούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, έτσι συχνά χρησιμοποιούνται με τρίποδα.

Αποτελούνται από περισσότερα μέρη, έτσι τείνουν να δίνουν περισσότερα λάθη και δεν είναι τόσο ανθεκτικά στο νερό και τη σκόνη.

Κιάλια πρισμάτων στεγών

Στην κιάλια πρισμάτων οροφής τα πρίσματα ευθυγραμμίζονται μεταξύ τους σε ευθεία γραμμή, οπότε είναι συνήθως πιο συμπαγή και ελαφρύτερα από τα πρίσματα Porro.

Είναι τα ιδανικά κιάλια για παρατήρηση πουλιών, σαφάρι ή αθλητικές εκδηλώσεις.

Κιάλια οροφής Είναι μικρότερα και ελαφρύτερα, οπότε αν πρόκειται να περπατήσετε σε μεγάλες αποστάσεις στη φύση με τα κιάλια γύρω από το λαιμό σας για δραστηριότητες όπως πεζοπορία ή παρατήρηση πουλιών, τα κιάλια πρίσματος Techo είναι η καλύτερη επιλογή.

Χαρακτηριστικά των διοπτρών

  1. Μεγέθυνση και μέγεθος φακού

Όλα τα κιάλια έρχονται με μετρήσεις με τη μορφή πολλαπλασιασμού. Αυτοί οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν τη μεγέθυνση και το μέγεθος της αντικειμενικής διαμέτρου φακού. Για παράδειγμα, το 10 × 42 σημαίνει, αφενός, ότι το αντικείμενο θα εμφανιστεί 10 φορές πιο κοντά. Δηλαδή, αν είμαστε 100 μέτρα μακριά, θα το δούμε σαν να ήταν μόλις 10 μέτρα μακριά.

Από την άλλη πλευρά, το 42 αντιστοιχεί στο μέγεθος της διαμέτρου του φακού σε χιλιοστά, όσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος τόσο περισσότερο φως θα συλλέγουν και όσο πιο φωτεινή θα είναι η εικόνα.

  1. Οπτικό πεδίο

Το οπτικό πεδίο είναι η ορατή περιοχή του ουρανού ή του εδάφους που βλέπουμε όταν κοιτάζουμε μέσα από κιάλια, συνήθως εκφράζεται σε πόδια ή μέτρα στα 1,000 μέτρα (915 μέτρα) και ονομάζεται γραμμικό οπτικό πεδίο ή, σε μοίρες .

  1. Επίκεντρο

Το επίκεντρο είναι το το πλησιέστερο μέτρο στο οποίο ένα αντικείμενο μπορεί να πλησιάσει και να μπορείτε να το βλέπετε σε έντονη εστίαση και σε καθαρή εικόνα.

Για όσους εκτιμούν τις μικρές λεπτομέρειες είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, όπως, για παράδειγμα, πολλοί παρατηρητές πουλιών που θέλουν να βλέπουν κάθε τελευταία λεπτομέρεια των φτερών ή του ράμματος.

Σε αυτή την περίπτωση Όσο μικρότερο είναι το εστιακό μήκος στα κιάλια, τόσο μεγαλύτερη είναι η εστίαση. Γενικά, η ελάχιστη απόσταση εστίασης είναι μεταξύ 1 και 2 μέτρων. Τούτου λεχθέντος, οποιαδήποτε απόσταση κάτω των δύο μέτρων θα είναι καλή.

  1. Πρίσματα

Όσον αφορά το δομικό υλικό των πρισμάτων, μπορούμε να βρούμε δύο τύπους:

BK7: Δημιουργήθηκαν με βοριοπυριτικό γυαλί, είναι φθηνότερα, αλλά δεν είναι τόσο αποτελεσματικά στη μετάδοση φωτός.

BAK-4: Μεταδίδουν φως καλύτερα, καθώς ο μαθητής εξόδου τους είναι πολύ πιο στρογγυλός από ό, τι στο BK7. Είναι κατασκευασμένα από ένα είδος γυαλιού στεφάνης που ονομάζεται βάριο, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στην κατασκευή πρισμάτων.

  1. Επίστρωση φακού

Για να επιτευχθούν ευκρινείς, φωτεινές εικόνες και να αποφευχθούν όλες οι οπτικές παρεκκλίσεις, οι φακοί επιστρώνονται με αντι-ανακλαστικές επικαλύψεις που αποτρέπουν την απώλεια φωτός.

Σήμερα, υπάρχουν πολλές διαφορετικές μάρκες κιάλια στην αγορά.

Σχετικά Άρθρα