Οι ενέργειες που πρέπει να κάνετε αν αντιληφθείτε ότι μόλις σας έχουν κλέψει το σπίτι

Οι ενέργειες που πρέπει να κάνετε αν αντιληφθείτε ότι μόλις σας έχουν κλέψει το σπίτι

Οι διαρρήξεις στα σπίτια, είναι πλέον μάστιγα στην εποχή μας και μάλιστα με διαρκώς αυξητική τάση.

Αν ποτέ βρεθείτε σε αυτή τη δυσάρεστη θέση, να αντικρύσετε το σπίτι σας άνω-κάτω, αφού θα το έχουν διαρρήξει, πρέπει αφού αρχικά διατηρήσετε την ψυχραιμία σας όσο είναι δυνατόν, να κάνετε ορισμένες ενέργειες.

1)Αντιδράστε σωστά

Είναι λάθος να ξεκινήσετε την εξερεύνηση των δωματίων στο σπίτι σας, για να διαπιστώσετε τι έχει κλαπεί και τι ζημιές έχουν γίνει. Το καλύτερο θα ήταν να απομακρυνθείτε όσο το δυνατόν συντομότερα από το σπίτι και να καλέσετε την Αστυνομία αναφέροντας το συμβάν, καθώς υπάρχει και η πιθανότητα οι διαρρήκτες ή ο διαρρήκτης να μην έχει ακόμα απομακρυνθεί από το χώρο, χωρίς να γνωρίζετε αν είναι οπλισμένος.

Όταν έρθουν οι αρμόδιες Αρχές και αφού σας επιβεβαιώσουν ότι δεν βρίσκεται κανείς μέσα στο χώρο σας, τότε μπορείτε να εισέλθετε και να δείτε τις ζημιές και τις απώλειες από το σπίτι σας.

2)Προσοχή μην αγγίξετε τίποτα από το χώρο σας

Είναι μεγάλο λάθος να αγγίξετε το ο,τιδήποτε μέχρι να έρθει η σήμανση για αποτυπώματα, αφού, αν το κάνετε αυτό, είναι πιθανό να αλλοιώσετε υλικό που ίσως βοηθήσει στην εύρεση των επιτήδειων. Ενημερώστε την αστυνομία  για κάθε στοιχείο που εντοπίσατε, όπως από που μπήκε ο διαρρήκτης, αν τον είδατε να φεύγει και από πού κλπ.

3)Κάντε καταγραφή των απωλειών σας αφού αποχωρήσει η Αστυνομία

Όταν θα έχει φύγει η Αστυνομία και αφού έχει πραγματοποιηθεί ο έλεγχος αποτυπωμάτων μπορείτε να ξεκινήσετε την τακτοποίηση του σπιτιού και των πραγμάτων σας, και να κάνετε αναλυτική καταγραφή των ζημιών. Καταγράφετε ό,τι λείπει από το σπίτι σας καθώς και την αξία τους.

4)Τι κάνετε αν στο σπίτι υπήρχαν κλειδιά αυτοκινήτου και έχει κλαπεί και το όχημά σας

Αν στο σπίτι σας, υπήρχαν κλειδιά αυτοκινήτου και έχει κλαπεί και το όχημα σας, ενημερώνετε αμέσως την Τροχαία δίνοντας πινακίδες, μάρκα καθώς και το χρώμα του αυτοκινήτου σας. Ο λόγος που επιβάλλεται να προβείτε σε αυτή την ενέργεια δεν είναι μόνο για να κινηθούν οι διαδικασίες εύρεσης του, αλλά γιατί μπορεί να βρεθείτε μπλεγμένοι αν το όχημα σας χρησιμοποιηθεί σε μη νόμιμη ενέργεια.

5)Λοιπές ενέργειες

– Σε περίπτωση που έχουν κλαπεί κινητά τηλέφωνα, πρέπει να ενημερώσετε την Αστυνομία ώστε να τα εντοπίσει εφόσον έχουν παραμείνει ανοιχτά και να επικοινωνήσετε με την εταιρία κινητής τηλεφωνίας που συνεργάζεστε για να διακόψουν την σύνδεση. Με αυτό τον τρόπο θα γλιτώσετε ανεπιθύμητες χρεώσεις

– Σε κλοπή πιστωτικών καρτών επικοινωνείτε άμεσα με την τράπεζα για να τις ακυρώσετε.

– Αν το σπίτι σας είναι ασφαλισμένο, επικοινωνήστε με τον ασφαλιστικό σας σύμβουλο και δηλώστε την κλοπή.

– Φροντίστε να περάσετε το βράδυ σας σε κάποιο φιλικό σπίτι για να έχετε το χρόνο να ηρεμήσετε.

Σχετικά Άρθρα